Medic indian: 5 alimente fermentate care îți ajută tiroida

Așa cum au arătat multiplele studii recente, dieta influențează apariția și evoluția bolilor.

Este considerată un factor profilactic în multe afecțiuni, având de asemenea efecte terapeutice în unele cazuri.

Medic indian - 5 alimente fermentate care iti ajuta tiroida

Medic indian – 5 alimente fermentate care iti ajuta tiroida: Azerbaijan stockers

Dieta în bolile tiroidiene

General vorbind, dietele bogate în fructe, legume și verdețuri au fost asociate cu rate mai mici de boli grave și un status mai bun al sănătății.

În ceea ce privește tiroida, există anumite alimente care îmbunătățesc funcția glandei și alimentare care fac rău.

Persoanele cu afecțiuni tiroidiene ar trebui să includă în dietă alimente care conțin anumiți nutrienți. Cei mai importanți sunt seleniul, iodul (în unele cazuri), zincul, fierul, magneziul, calciul, vitamina A, vitamina B1, vitamina D, vitamina C.

Dr. Anshul Gupta, expert în medicina funcțională și Hashimoto, vorbește într-un clip recent despre alimentele fermentate și beneficiile lor asupra tiroidei.

Legătură dintre alimentele fermentate și glanda tiroidă

Dr. Gupta consideră că alimentele fermentate ar trebui consumate zilnic de pacienții tiroidieni, deoarece ajută tiroida să funcționeze mai bine.

Acesta le recomandă nu doar în hipotiroidism și tiroidă autoimună, ci și în hipertiroidism sau boala Graves.

Alimentele fermentate susțin intestinul

Mulți din pacienții cu tiroidită au probleme cu intestinul. Din acest motiv, probioticele joacă un rol important în sănătatea tiroidei.

Alimentele fermentate sunt concentrate în bacterii bune, care ajută intestinul.

Ajută la absorbția nutrienților din alimente

Probioticele îmbunătățesc digestia și absorbția substanțelor nutritive din alimente. Practic, aceste bacterii descompun alimentele complexe în nutrienți pe care intestinul îi asimilează mai ușor.

Glanda tiroidă are nevoie de anumite vitamine și minerale. S-a constatat însă că unii pacienți tiroidieni au dificultăți în asimilarea acestora din alimente.

Includerea alimentelor fermentate în dietă optimizează procesul de absorbție.

Alimentele fermentate au efect antiinflamator

Bacteriile benefice din alimentele fermentate scad inflamația sistemică, inclusiv inflamația de la nivelul glandei tiroide.

Bolile autoimune și alte boli grave au la bază o componentă inflamatorie.

Ajută la detoxifierea corpului

Cercetările au arătat că multe din bolile tiroidiene sunt cauzate de nivelurile mari de toxine din corp.

Alimentele fermentate susțin funcțiile detoxifiante ale ficatului și ajută la curățirea corpului de diferiți agenți nocivi.

5 alimente fermentate benefice pentru tiroidă

Fie că aveți o problemă cu tiroida fie nu, alimentele fermentate ne aduc numeroase beneficii. 

Iaurtul

Prima opțiune la care ne gândim atunci când vorbim despre alimente fermentate este iaurtul. Acesta are o cantitate mare de probiotice care susțin intestinul și glanda tiroidă.

Unele dintre persoanele care au probleme cu tiroida nu pot tolera lactatele de vacă. În cazul lor se recomandă iaurturile vegane, făcute în casă. Cele din magazine au aditivi nedoriți.

Murăturile

Legumele murate sunt pe locul doi în topul alimentelor fermentate. Aproape toate legumele pot fi puse la fermentat. Aceste furnizează nu doar probiotice, ci și multe vitamine și minerale.

Dr. Gupta recomandă prepararea murăturilor în casă. Cele din magazine nu sunt întotdeauna autentice, fiind făcute cu oțet și conservanți.

Fermentarea poate fi realizată ușor cu o soluție din apă și sare.

Borșul

Dr. Gupta recomandă pe locul trei Kombucha, un tip de ceai neagru fermentat, originar din Asia. Unele persoane au ciuperca sau o cultură de Kombucha și fac acest preparat în casă.

O băutură românească echivalentă ar putea fi borșul acru de tărâțe. Acesta ajută digestia, detoxifierea, imunitatea.

Varza murată

Majoritatea românilor pun varză la murat și o consumă pe parcursul anului. Acest tip de murătură conține cantități mari de probiotice, vitamina C și fibre.

Kefirul

La fel ca și Kombucha, kefirul se prepară cu ajutorul unei ciuperci speciale.

Conține tulpini diverse de bacterii bune. Persoanele care nu tolerează lactoza pot face kefir din lapte de cocos.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile despre tiroidă:

5 minerale care ajută tiroida să funcționeze mai bine (hipotiroidism)
Încetați să mai consumați gluten – vă veți vindeca intestinul și tiroida (Hashimoto)!
Semințele de negrilică – remediu pentru hipotiroidism (tiroidita autoimună)
Seleniul poate reduce anticorpii tiroidieni cu 40% in tiroida Hashimoto

Surse articol:

1. Dr. Anshul Gupta, 6 fermented foods to boost thyroid: https://www.youtube.com/watch?v=8N9LrQngizY&ab_channel=AnshulGuptaMD
2. Bellastella G, Scappaticcio L, Caiazzo F, Tomasuolo M, Carotenuto R, Caputo M, Arena S, Caruso P, Maiorino MI, Esposito K. Mediterranean Diet and Thyroid: An Interesting Alliance. Nutrients. 2022 Oct 4;14(19):4130. doi: 10.3390/nu14194130. PMID: 36235782; PMCID: PMC9571437.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.