Cum să faci Rejuveleac – o băutură probiotică întineritoare (din orice cereală)

În acest articol vă prezint metoda de preparare a unei băuturi fermentate care se numește Rejuveleac.

Terminația cuvântului pare românească, deși această rețetă este practicată în multe culturi ale lumii.

Cum sa faci Rejuveleac - din grau, quinoa sau hrisca

Cum sa faci Rejuveleac – din grau, quinoa sau hrisca: Freepik.com

Ce este Rejuveleac

Rejuveleac-ul este o băutură fermentată care se obține din cereale. I se mai spune „apă enzimatică”. Este considerat un probiotic natural, de unde și popularitatea sa crescută în ultimii ani.

Rejuveleac constituie o băutură excelentă pentru digestie, pentru intestin sau colon, microbiom și imunitate. Conține o cantitate mare și diversă de enzime, bacterii bune, vitamine și minerale.

Dacă ar fi să traducem acest cuvânt după sonoritatea semnificației, am putea spune că Rejuveleac înseamnă un leac întineritor. Nu în mod întâmplător este supranumit „apa vieții”.

Este ușor să faci Rejuveleac în casă. Poți folosi orice fel de cereală vrei, de la cele tradiționale – grâu, orz, secară, până la orez sau pseudo-cereale, precum quinoa sau hrișcă.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de alimente fermentate, pe care le puteți încerca:

Hidromel – cea mai sănătoasă băutură, din miere și polen 
3 probiotice 100% naturale pe care le poți face în casă
Borșul crud – sursă naturală de Bifidobacterii
Chefirul de lapte – probiotic, antibiotic și antitumoral puternic
Probioticul săracului – varza murată are peste 20 de tulpini de probiotice

Cum sa faci Rejuveleac - din grau, quinoa sau hrisca

Cum să faci Rejuveleac - rețetă

Categorie Drinks

Mod preparare rețetă
 

  • Puneți boabele de cereale într-un borcan de sticlă înalt. Nivelul cerealelor trebuie să fie în borcan de circa 3-4 degete.
  • Umpleți borcanul cu apă filtrată.
  • Acoperiți gura borcanului cu o bucată de tifon (fără să o legați) și lăsați cerealele la înmuiat peste noapte (minim 8 ore).
  • Scurgeți apa și clătiți cerealele printr-o sită, sub jet de apă rece.
  • Transferați cerealele înmuiate înapoi în borcan. Acoperiți gura borcanului cu tifon și legați-l cu o sfoară sau cu o bandă de cauciuc. Așezați borcanul culcat pe orizontală în grătarul de vase și acoperiți-l cu un prosop (sau mutați-l într-un loc întunecos, ferit de lumină).
  • De acum va trebui să le clătiți și să le scurgeți de 3 ori pe zi, până când încolțesc. Când au dezvoltat germeni mărișori (poate dura 3-4 zile sau mai mult), sunt gata.
  • Umpleți borcanul cu apă filtrată proaspătă. Legați gura borcanului cu tifon și lăsați la fermentat 1-3 zile, fără să schimbați apa. Nu umblați deloc în borcan.
  • Când apa a început să facă suficiente bule, a devenit tulbure și miroase a acrișor (un miros plăcut), înseamnă că a fermentat și este gata.
  • Strecurați lichidul prin sită într-o sticlă curată sau într-un borcan de sticlă curat. Acesta este Rejuvleacul. Închideți recipientul cu capac și păstrați-l în frigider.
  • Nu aruncați cerealele rămase după strecurare, ci folosiți-le pentru a face o nouă rundă de Rejuveleac. Puneți-le din nou în borcan curat și turnați apă proaspătă peste ele. Începeți din să le încolțiți, apoi să le fermentați, urmând pașii de mai sus.

Notă

Puteți consuma zilnic Rejuveleac, sau îl puteți folosi la prepararea de lactate vegane, precum iaurt vegan, smântână vegană sau brânză vegană. 
De exemplu, puteți face smântână din caju dacă puneți nucile caju la înmuiat pentru 3-8 ore în apă. Scurgeți apa și mixați nucile în blender cu puțin rejuveleac și sare. Trebuie să rezulte o cremă fină. Turnați compoziția într-un borcan de sticlă și lăsați la fermentat pentru 48 de ore într-un loc cald. 
Dacă o lăsați mai mult la fermentat, smântâna de caja va deveni mai groasă și va arăta ca o cremă de brânză. Rezistă 2 săptămâni în frigider. 
Rejuveleacul poate fi pus de asemenea în ciorbe ca agent de acrire, în sosuri sau în alte preparate culinare.
Surse articol:
1. Mystik Healing, How to make Rejuveleac: https://www.youtube.com/watch?v=ESwOrj8vj-g&ab_channel=MystikHealing
2. NW Fwerments, Using Rejuveleac to male dairy-dree vegan sour cream: https://www.nwferments.com/using-rejuvelac-to-make-dairy-free-vegan-sour-cream

 

 

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.