Cum să faci Rejuveleac – o băutură probiotică întineritoare (din orice cereală)
În acest articol vă prezint metoda de preparare a unei băuturi fermentate care se numește Rejuveleac.
Terminația cuvântului pare românească, deși această rețetă este practicată în multe culturi ale lumii.
Cuprins
Ce este Rejuveleac
Rejuveleac-ul este o băutură fermentată care se obține din cereale. I se mai spune „apă enzimatică”. Este considerat un probiotic natural, de unde și popularitatea sa crescută în ultimii ani.
Rejuveleac constituie o băutură excelentă pentru digestie, pentru intestin sau colon, microbiom și imunitate. Conține o cantitate mare și diversă de enzime, bacterii bune, vitamine și minerale.
Dacă ar fi să traducem acest cuvânt după sonoritatea semnificației, am putea spune că Rejuveleac înseamnă un leac întineritor. Nu în mod întâmplător este supranumit „apa vieții”.
Este ușor să faci Rejuveleac în casă. Poți folosi orice fel de cereală vrei, de la cele tradiționale – grâu, orz, secară, până la orez sau pseudo-cereale, precum quinoa sau hrișcă.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de alimente fermentate, pe care le puteți încerca:
Hidromel – cea mai sănătoasă băutură, din miere și polen
3 probiotice 100% naturale pe care le poți face în casă
Borșul crud – sursă naturală de Bifidobacterii
Chefirul de lapte – probiotic, antibiotic și antitumoral puternic
Probioticul săracului – varza murată are peste 20 de tulpini de probiotice
Cum să faci Rejuveleac - rețetă
Mod preparare rețetă
- Puneți boabele de cereale într-un borcan de sticlă înalt. Nivelul cerealelor trebuie să fie în borcan de circa 3-4 degete.
- Umpleți borcanul cu apă filtrată.
- Acoperiți gura borcanului cu o bucată de tifon (fără să o legați) și lăsați cerealele la înmuiat peste noapte (minim 8 ore).
- Scurgeți apa și clătiți cerealele printr-o sită, sub jet de apă rece.
- Transferați cerealele înmuiate înapoi în borcan. Acoperiți gura borcanului cu tifon și legați-l cu o sfoară sau cu o bandă de cauciuc. Așezați borcanul culcat pe orizontală în grătarul de vase și acoperiți-l cu un prosop (sau mutați-l într-un loc întunecos, ferit de lumină).
- De acum va trebui să le clătiți și să le scurgeți de 3 ori pe zi, până când încolțesc. Când au dezvoltat germeni mărișori (poate dura 3-4 zile sau mai mult), sunt gata.
- Umpleți borcanul cu apă filtrată proaspătă. Legați gura borcanului cu tifon și lăsați la fermentat 1-3 zile, fără să schimbați apa. Nu umblați deloc în borcan.
- Când apa a început să facă suficiente bule, a devenit tulbure și miroase a acrișor (un miros plăcut), înseamnă că a fermentat și este gata.
- Strecurați lichidul prin sită într-o sticlă curată sau într-un borcan de sticlă curat. Acesta este Rejuvleacul. Închideți recipientul cu capac și păstrați-l în frigider.
- Nu aruncați cerealele rămase după strecurare, ci folosiți-le pentru a face o nouă rundă de Rejuveleac. Puneți-le din nou în borcan curat și turnați apă proaspătă peste ele. Începeți din să le încolțiți, apoi să le fermentați, urmând pașii de mai sus.
Notă
2. NW Fwerments, Using Rejuveleac to male dairy-dree vegan sour cream: https://www.nwferments.com/using-rejuvelac-to-make-dairy-free-vegan-sour-cream