Semințele de in – 10 beneficii pentru întregul organism
Pe cât de mărunte și anoste la gust, pe atât sunt de sănătoase. Semințele de in au atât de multe beneficii încât ar trebui să le consumăm zilnic.
Conțin fibre, proteine, magneziu, cupru, fosfor, seleniu, fier, potasiu, zinc, acid folic, vitamina B6. Ceea ce le face unice între semințe este concentrația mare de acid alfa-linoleic.
Cuprins
Semințele de in – beneficii
Inul este cultivat de circa 5.000 de ani. În limba latină, denumirea lor (Linum usitatissimum) înseamnă „foarte util”.
Iată, pe scurt, cât de folositoare sunt semințele de in: ajută digestia, reglează nivelul zahărului și a colesterolului din sânge, susțin sănătatea inimii, hidratează pielea.
Fibre
Semințele de in sunt deosebit de bogate în fibre nedigerabile. Aceste substanțe conțin mucilagii care formează un gel în stomac.
Mucilagiul din semințele de in întârzie golirea stomacului. Acest lucru înseamnă mai mult răgaz pentru extragerea nutrienților din alimente și totodată o sațietate crescută.
Aceste semințe conțin atât fibre solubile, cât și fibre insolubile, care ajută la detoxifierea colonului.
Fibrele sunt responsabile de asemenea pentru scăderea colesterolului, a grăsimii corporale și a apetitului pentru zahăr.
Două linguri de semințe de in acoperă 20-25% din necesarul zilnic de fibre, care este 25-40 de grame.
Omega-3
Semințele de in sunt cea mai bună sursă vegetală de Omega-3.
Acizii grași esențiali Omega-3 au caracter antiinflamator. Acidul alfa-linoleic din semințele de in este un acid polinesaturat care reduce inflamația.
Studiile l-au asociat și cu alte beneficii, precum cele care vizează sistemul cardiovascular.
Previne hipertensiunea arterială și bolile coronariene. Îmbunătățește funcția endotelială. Protejează arterele și reduce artimiile cardiace.
Antioxidanții și hormonii
Dr. Josh Axe spune că semințele de in aduc cel mai mare aport de lignani în dietă. Aceltia sunt compuși antioxidanți din clasa polifenolilor, înrudiți cu fibrele.
Antioxidanții previn daunele provocate de stresul oxidativ, precum bolile cronice și îmbătrânirea prematură.
Lignanii sunt totodată considerați fitoestrogeni naturali, adică estrogeni din plante cu o acțiune similară estrogenului uman.
Fitoesterogenii din semințele de in pot reduce activitatea estrogenului sau o pot crește, în funcție de statusul hormonal al fiecăruia. Acest lucru înseamnă că semințele de in reglează hormonii.
La femeile postmenopauzale, lignanii determină corpul să producă forme de estrogen mai puțin active. Acest lucru înseamnă o protecție mai mare împotriva cancerelor și tumorilor.
Lignanii au de asemenea efecte antivirale și antibacteriene. Reduc riscul de răceli și gripă.
Polifenolii susțin creșterea de probiotice în intestin. Contribuie inclusiv la eliminarea candidei din corp.
Aparatul digestiv
Un beneficiu foarte cunoscut al semințelor de in este acela de preveni constipația. Fibrele reglează tranzitul intestinal și ajută la curățarea colonului.
Acidul alfa-linoleic reduce inflamația și protejează mucoasa tractului gastrointestinal.
Semințele de in ajută în boala Crohn și alte tulburări digestive. Contribuie la îmbunătățirea florei intestinale.
Piele și păr
Acidul alfa-linoleic menționat mai sus este răspunzător pentru efectele benefice ale semințelor de in asupra pielii și părului.
Acest tip de grăsime hrănește pielea și părul. Face părul mai lucios și mai rezistent la rupere.
Semințele de in conțin de asemenea vitamine din grupul B care reduc uscăciunea pielii.
Sunt recomandate persoanelor care suferă de acnee, rozacee, dermatită sau eczeme.
Mai mult decât atât, aceste semințe au efect lubrifiant și asupra ochilor. Sunt benefice în sindromul ochilor uscați.
Colesterol crescut
Persoanele cu un nivel crescut de grăsimi în sânge ar trebui să consume semințe de in zilnic. Acestea au un efect favorabil în hiperlipidemie (nivel anormal de grăsimi în sânge).
Potrivit unui studiu apărut în jurnalul „Nutrition and Metabolism”, semințele de in scad colesterolul LDL și măresc cantitatea de grăsime eliminată prin scaun.
Fibrele solubile captează colesterolul și grăsimea în sistemul digestiv și împiedică absorbția lor.
Acestea captează de asemenea bila, care este ulterior eliminată prin sistemul digestiv. Acest lucru forțează corpul să producă mai multă bilă și să folosească excesul de colesterol din sânge.
Semințele de in atenuează inflamația de la nivelul arterelor. Modulează lipidele din sânge și previn oxidarea acestora.
Hiperlipidemia este un factor de risc major pentru bolile de inimă ischemice.
O doză zilnică de 30 g de semințe de in măcinate ajută la reducerea hiperlipidemiei în 40 de zile.
Diabet
Semințele de in nu scad doar colesterolul, ci și zahărul din sânge. Sunt recomandate în dieta diabeticilor.
O lingură de semințe de in măcinate pe zi timp de 30 de zile poate reduce semnificativ glucoza a jeun, hemoglobina glicată, trigliceridele și colesterolul.
În plus, aceste semințe îmbunătățesc sensibilitatea la insulină la persoanele cu intoleranță la glucoză sau diabet de tip 2.
Hipertensiune arterială
Un studiu apărut în 2016 în jurnalul „Clinical Nutrition” a arătat că semințele de in scad tensiunea arterială sistolică și diastolică.
Cel mai bun efect a fost observat după o cură de 12 săptămâni.
Scădere în greutate
Unele femei includ semințele de in în protocolul zilnic pentru slăbit.
O recenzie publicată în jurnalul „Obesity Reviews” a arătat că semințele de in ajută la controlul greutății corporale la persoanele supraponderale sau obeze.
Semințele de in reduc în special greutatea corporală și circumferința taliei.
Fibrele și grăsimile pe care le conțin mențin starea de sațietate mai mult timp și reduc senzația de foame.
Acidul alfa-linoleic contribuie la scăderea în greutate prin faptul că reglează hormonii și reduce inflamația.
Menopauză, tulburări hormonale
Lignanii reduc simptomele neplăcute care însoțesc menopauza și îmbunătățesc calitatea vieții. Aceștia reglează estrogenul și reduc riscul de osteoproză.
La femeile mai tinere, semințele de in reglează ciclul menstrual. consumați câte 1-2 linguri de semințe de in pe zi.
Doza zilnică recomandată
Puteți consuma câte 1-3 linguri de semințe de in în fiecare zi, atâta timp cât nu apar efecte secundare, precum gaze, balonare, disconfort abdominal, diaree sau tulburări hormonale.
Le puteți pune în iaurt, în terciul de ovăz, în smoothie-uri, în brioșe, biscuiți, fursecuri, pâine sau alte aluaturi. De asemenea le puteți pune în pâine.
Pot înlocui ouăle în preparatele de post.
Pentru hidratarea pielii și părului puteți consuma câte 2 linguri de ulei de semințe de in pe zi. Acesta poate fi aplicat și pe piele.
Rețete cu semințe de in
Biscuiți pentru diabetici din semințe de in – doar 3 ingrediente!
Pâine fără făină, din semințe de in și 1 ou – pentru diabetici și nu numai
Cremă naturală pentru riduri și porțiuni întunecate – din semințe de in și orez
Lipii din semințe de in – o rețetă revoluționară
Ceaiul de semințe de in tratează tusea seacă
Atenționări
Fibrele din semințele de in pot afecta absorbția unor medicamente.
Semințele de in subțiază sângele. Atenție dacă luați medicamente care au acest efect.
Evitați semințele de in dacă aveți cancer la sân sau cancer uterin.
Sursă articol: Dr. Josh Axe, Flaxseed benefits for the whole body and how to add them to your diet: https://draxe.com/nutrition/10-flax-seed-benefits-nutrition-facts/