Pâine fără făină, din semințe de in și 1 ou – pentru diabetici și nu numai

De ce ar vrea cineva să facă pâine din semințe de in? Fie pentru că are intoleranță la gluten sau boala celiacă.

Fie pentru că are diabet sau ține cură de slăbire și vrea să reducă aportul de carbohidrați.

Paine din seminte de in si ou - fara faina

Imagine sugestiva: Paine din seminte de in si ou: Dvortygirl / Renée Johnson

Semințele de in – beneficii uriașe pentru sănătate

Semințele de in sunt bogate în fibre și Omega-3.

Sunt un adaos nutritiv excelent pentru orice fel de preparat.

Conțin lipide, carbohidrați, peptide, lignani, vitamine, minerale și antioxidanți (tocoferoli, cisteină, beta-caroten, metionină).

Acizii grași esențiali Omega-3 au proprietăți antiinflamatoare.

Inul este considerată o plantă medicinală.

Este benefică în afecțiunile gastrointestinale, hepatice, cardiovasculare, urologice și ale aparatului reproducător.

Consumul de semințe de in a fost asociat cu scăderea tensiunii arteriale și creșterea sensibilității la insulină.

Ajută la atenuarea disconfortului provocat de menopauză, combaterea osteoporozei, bolilor hepatice și tulburărilor neurologice, prevenirea cancerului de sân și de prostată.

Pâine fără făină, din semințe de in și ou – rețetă

Ingrediente

• 70 g de semințe de in
• 1 ou întreg
• 1 albuș de ou
• 1 linguriță de praf de copt
• 40 g de unt
• 1 praf de sare

Mod de preparare

Puneți semințele de in în vasul robotului. Mixați până se macină complet.

Transferați pulberea într-un bol. Adăugați sarea, praful de copt și amestecați.

Adăugați apoi oul întreg și un albuș.

Amestecați până la omogenizare.

Topiți untul și adăugați-l în compoziție.

Amestecați bine.

Aluatul pentru pâine este gata.

Transferați-l într-un bol ceramic mic, sau în alt vas termorezistent. Nivelați la suprafață și dați-l în cuptorul.

Pâinea trebuie să stea 20-25 de minute la 180 de grade Celsius.

Este gata când a prins crustă deasupra.

Praful de copt o va face să se umfle pe mijloc.

Răsturnați bolul și scoateți pâinica.

Lăsați-o să se răcească bine.

Decupați capacul de deasupra, apoi tăiați-o felii rotunde.

Este pufoasă și moale. Interiorul se coace bine, nu rămâne moale, datorită ouălor.

Se poate unge cu unt, se poate servi cu salate, supe sau orice fel de mâncăruri.

Note și sugestii

Această pâine fără făină poate fi preparată cu mai multe tipuri de semințe.

Puteți folosi semințe de in în combinație cu semințe de susan, semințe de floarea-soarelui, de cânepă sau de dovleac.

Puteți adăuga de asemenea făină de hrișcă, fulgi de ovăz măcinat sau de porumb, tărâțe etc.

O altă sugestie este să înjumătățiți cantitatea de semințe de in și să completați cu făină de grâu sau cu făină de cocos – dacă aveți intoleranță la gluten.

Pâinea va ieși mai pufoasă.

Untul poate fi înlocuit cu ulei de cocos sau ulei de măsline.

Aluatul poate fi pus în alte tipuri de forme, precum cele pentru brioșe. Sau puteți face pâinici individuale.

Rețete similare

Turtițe din ovăz și semințe de chia fără făină sau ulei (pot înlocui pâinea)
Pâine pentru slăbit, cu 1 g de carbohidrați (fără făină)
Cum să faci pâine din hrișcă (fără gluten, fără drojdie)
Pâine la cană, în 60 de secunde – fără făină (keto)

Surse articol:

1. Gătit Acasă, Pâine cu semințe de in: https://www.youtube.com/watch?v=w_L6ZHTgk7A&ab_channel=KochenzuHause
2. Ebrahimi B, Nazmara Z, Hassanzadeh N, Yarahmadi A, Ghaffari N, Hassani F, Liaghat A, Noori L, Hassanzadeh G. Biomedical features of flaxseed against different pathologic situations: A narrative review. Iran J Basic Med Sci. 2021 May;24(5):551-560. doi: 10.22038/ijbms.2021.49821.11378. PMID: 34249256; PMCID: PMC8244609.

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.