„Decât să luăm o pastilă, mai bine mâncăm dovleac” – dr. Daniela Ionescu

Dovleacul este nu doar gustos, ci și sănătos! Culoarea lui portocalie reflectă întru totu nuanțele toamnei, dar și conținutul bogat în antioxidanți.

Dr. Daniela Ionescu, medic primar fitoterapeut, spune că în compoziția dovleacului se găsesc numeroase minerale și vitamine.

Dovleacul - un complex natural de vitamine

Dovleacul – un complex natural de vitamine

Dovleacul – un complex natural de vitamine

Conține fibre, calciu, magneziu, fosfor, potasiu, cupru, fier, mangan, vitamina A, vitamina C, vitamina D, vitamina E, acid folic și vitamina B2.

O calitate mai puțin cunoscută a dovleacului este aceea că furnizează o vitamină unică, anume vitamina T.

O cană de dovleac pasat (245 g) acoperă 87% din aportul necesar de vitamina A. Această vitamină este prezentă în fruct sub formă de beta-caroten.

Beta-carotenul este pigmentul răspunzător pentru culoarea lui specifică.

Dovleacul este atât de bogat în nutrienți încât poate înlocui suplimentele alimentare.

„Decât să luăm o pastilă, mai bine mâncăm dovleac”

Așa cum am arătat mai sus, dovleacul arată ca un adevărat complex de vitamine.

Beta-carotenul este compusul cel mai valoros din dovleac. Corpul îl transformă în vitamina A.

El acționează ca un antioxidant în corp.

Este indicat persoanelor care vor să-și protejeze vederea, pielea și mucoasele.

Consumul de dovleac ajută la prevenirea bolilor oftalmologice, precum miopia sau cataracta.

Dovleacul este una din puținele surse alimentare de vitamina D.

Cercetările recente arată rolul acesteia în consolidarea imunității și buna funcționare a metabolismului osos.

Vitamina E are o influență benefică asupra mucoaselor genitale la femei, spune dr. Ionescu.

Iar vitamina PP susține activitatea sistemului nervos.

Vitamina T are un rol important în digerarea alimentelor greoaie, precum carnea sau leguminoasele.

Extrem de convenabil este că ne putem bucura de toți acești nutrienți benefici din dovleac fără un aport prea mare de calorii.

În 245 g de dovleac se găsesc 49 de calorii, 0,17 g de grăsimi, 12 g de carbohidrați, 1,8 g de proteine, 2,7 g de fibre și 5 g de zaharuri.

Citește șiProfitați de sezonul dovleacului – acest fruct întărește imunitatea și sistemul nervos 

Ce boli previne dovleacul

Alimentele bogate în antioxidanți sunt binevenite în dieta noastră, mai ales în contextul pandemiei actuale.

Compușii antioxidanți reduc acțiunea distructivă a radicalilor liberi asupra țesuturilor și celulelor.

Întăresc apărarea organismului și acționează preventiv împotriva bolilor, precum cele cardiace, neurologice și artritice.

Un aspect important este că dovleacul contribuie la reducerea mortalității.

Potrivit unei recenzii ample, aportul crescut de beta-caroten scade considerabil riscul de deces din orice cauză.

Consumul de dovleac poate preveni degenerescența maculară asociată cu vârsta.

Vitamina C susține producția de colagen și implicit structura pielii.

Totodată, protejează împotriva foto-îmbătrânirii provocate de razele ultraviolete.

Vitamina A previne cancerul, îndeosebi cancerul de prostată și cancerul pulmonar.

Dovleacul este recomandat atât femeilor, cât și bărbaților.

Culoarea lui vibrantă și gustul dulce îi atrage și pe cei mici, nu în mod întâmplător.

Bebelușii pot primi piure de dovleac, care are un rol hrănitor important.

Citește șiÎn ce afecțiuni poate fi folositor dovleacul 

Util în curele de slăbire

Dovleacul ajută scăderea în greutate prin mai multe calități.

În primul rând, are un indice caloric redus. În al doilea rând, conține multe fibre, care dau sațietate.

Un alt avantaj este că are acțiune laxativă, favorizând golirea stomacului și eliminarea toxinelor.

Iată câteva motive să îl includeți cu încredere în curele de slăbire.

Cât și cum preparăm dovleacul

Puțini sunt cei care consumă dovleac crud, deși nutriționiștii spun că este cea mai bună formă de a beneficia de calitățile sale.

Vestea bună este că prepararea termică nu-i afectează foarte mult compoziția nutrițională.

Dr. Ionescu recomandă ca fierberea să nu depășească 20 de minute.

Cât privește coacerea în cuptor, temperatura nu trebuie să fie mai mare de 170 de grade Celsius.

Dacă vreți să faceți dovleac pe grătar, lăsați-l doar 10 minute.

Dr. Ionescu recomandă cel mult 500 de grame de dovleac pe zi pentru adulți.

Cei care au hiperglicemie sau diabet, nu trebuie să depășească 200-300 de grame.

Contraindicații

Dovleacul crud are un indicele glicemic destul de ridicat.

Din aceste considerente, persoanele cu diabet trebuie să evite consumul lui în această stare.

Cel mai indicat este să mănânce dovleac fiert sau copt, în doze moderate.

O contraindicație importantă este cea referitoare la ulcere gastrointestinale.

Nici persoanele cu diaree cronică nu trebuie să consume dovleac, din cauza efectului laxativ considerabil.

O serie de persoane au intoleranță sau fac alergie la dovleac, din cauza unei proteine pe care o conține.

Consumul de dovleac poate interacționa cu medicamentele diuretice și litiul.

Surse articol:

1. Vorbește Lumea, Dovleacul – minunea pentru sănătate: https://www.youtube.com/watch?v=HOEMJ1DU0y4&ab_channel=Vorbe%C8%99teLumea
2. Malia Frey, Willow Jarosh, Pumpkin Nutrition Facts and Health Benefits, Very Well Fit: https://www.verywellfit.com/pumpkin-nutrition-facts-calories-carbs-and-health-benefits-4165492

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.