În ce afecțiuni poate fi folositor dovleacul 

Dovleacul face parte din aceeași familie cu dovleceii și pepenii. Cu toate acestea, prezența lui în alimentație este mai frecventă în sezonul rece.

Apare în multe sisteme de medicină tradițională ca un aliment vindecător. Cercetările realizate în ultimele decenii nu au făcut decât să confirme valoarea sa nutrițională și farmacologică.

In ce afectiuni poate fi folositor dovleacul 

In ce afectiuni poate fi folositor dovleacul: Jcomp-Freepik.com

Dovleacul – profil nutrițional și proprietăți

Potrivit „Nutrition and You”, 100 de grame de dovleac crud acoperă 246% din doza zilnică recomandată de vitamina A.

Dovleacul conține de asemenea cantități mai mici de vitamina C, vitamine din grupul B, vitamina E, potasiu, cupru, fier și fosfor.

Este o sursă foarte bună de compuși polifenolici, precum beta-caroteni, criptoxantină, luteină și zeaxantină.

Semințele de dovleac sunt renumite pentru proprietățile lor vermifuge. Conțin fibre, acizi grași mononesaturați, triptofan, proteine și minerale.

100 de grame de semințe de dovleac oferă 30 de grame de proteine, 110% din doza zilnică recomandată de fier, 71% de zinc, 31% din DZR de vitamina B3 și 17% de seleniu.

Citește și –

Dovleacul are proprietăți diverse:

  • antidiabetice
  • antihipertensive
  • antihipercolesterolemiante
  • imunomodulatoare
  • antibacteriene
  • antiparazitare intestinale
  • antiinflamatoare
  • antalgice
  • antitumorale

Citește și – Profitați de sezonul dovleacului – acest fruct întărește sistemul nervos și imunitar

În ce afecțiuni ajută dovleacul

Dovleacul are efecte benefice asupra glandelor suprarenale și asupra rinichilor.

Potasiul, fibrele și vitamina C susțin sănătatea inimii.

Vitamina A este importantă pentru integritatea pielii și a mucoaselor. Susține vederea și sistemul imunitar.

Acționează ca un antioxidant natural. Are efecte protectoare împotriva cancerului oral și pulmonar.

Pulpa de dovleac are efecte emoliente, pectorale, diuretice și laxative.

Consumul de dovleac poate aduce beneficii în afecțiuni precum:

  • dispepsie
  • enterită
  • viermi intestinali
  • hemoroizi
  • inflamații ale căilor urinare
  • insomnie

Sugestii de consum

Persoanele care au aceste probleme de sănătate pot consuma dovleacul fiert sau copt. Îl pot adăuga în supe, în plăcinte, tarte sau alte produse de patiserie făcute în casă.

Dovleacul poate fi utilizat și extern. Din pulpa lui se pot realiza cataplasme care se aplică pe zonele afectate de arsuri și inflamații, pentru calmarea durerilor.

Cei care nu au sensibilități stomacale, pot mânca dovleacul în stare crudă (dat pe răzătoare, sub formă de salate).

Citește și – Salată picantă de dovleac – ajută la scăderea colesterolului și a greutății corporale

Atenție! Datorită efectelor sale diuretice, dovleacul poate crește diureza și eliminarea apei și a sării din corp. La acest aspect trebuie să fie atenți cei care iau litiu.

Surse articol:

1. Nutrition and You, Pumpkin Nutrition Facts: https://www.nutrition-and-you.com/pumpkin.html
2. Fu Caili, Shi Huan, Li Quanhong, A review on pharmacological activities and utilization technologies of pumpkin, Plant Foods Hum Nutr. 2006 Jun;61(2):73-80: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16758316/
3. Marc Bosquet, Dovleac, 500 de Rețete naturale pentru sănătate și frumusețe, Editura Nicol, București, 2014, p. 44
4. Ryan Raman, 9 Impressive health benefits of pumpkin, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/pumpkin

 

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.