Pătrunjelul stimulează și modulează sistemul imunitar, combate infecțiile și diverse boli
Astăzi, mai mult ca oricând, cu toții avem nevoie de o întărire a sistemului de apărare al organismului.
Nu de puține ori, analizele uzuale arată un număr scăzut de leucocite (celule albe de sânge).
Din fericire, nu trebuie să cheltuim sume uriașe pe suplimente alimentare pentru a ne crește imunitatea la răceli și infecții.
Nici nu trebuie să căutăm mai departe de propria bucătărie.
Un aliment imunitar excepțional este pătrunjelul! La cât de multe beneficii are, ar trebui inclusă în categoria plantelor medicinale.
Oricine, uitându-se la pătrunjel, ar putea spune că este o simplă verdeață care decorează platourile și dă culoare ciorbelor și salatelor.
Citește și – Păstura hrănește bacteriile intestinale și întărește imunitatea
Cuprins
Puternic stimulent imunitar
Studiile au arătat însă că această banală plantă stimulează imunitatea, reduce inflamațiile și combate cancerul.
Puterea sa terapeutică se datorează conținutului divers de antioxidanți:
- vitamina A, vitamina C, vitamina E
- alfa-caroten, beta-caroten
- luteină, zeaxantină, criptoxantină
- luteolină, apigenină
- licopen
Alți compuși bioactivi importanți din pătrunjel sunt: eugenolul, apiina, luteolina, histidina, cumarinele și vitamina B12.
Fitoterapeutul Constantin Milică spune că pătrunjelul este o adevărată colecție de clorofilă, supra-numit și „sângele verde” al plantelor.
Pătrunjelul are proprietăți tonice, revigorante, antiscorbutice, antianemice și antirahitice.
Este diuretic, carminativ, antipiretic, antiviral, antibacterian, antiinflamator și anticancerigen.
„Prin cure de durată, acționează în prevenirea și combaterea multor afecțiuni maladive”.
Ajută la combaterea unui spectru larg de boli: respiratorii, digestive, cardiovasculare, metabolice, nervoase, reno-genitale și osoase.
Antioxidanții din pătrunjel ajută la menținerea sistemului imunitar sănătos.
Citește și – Elixir apicol pentru imunitate – rețetă mănăstirească
Imunomodulator, detoxifiant, anticancerigen
Totodată, este un bun agent imunomodulator. Ajută în alergii și tulburări inflamatorii cronice.
Cercetările recente sugerează că apigenina ar putea avea efecte benefice în bolile autoimune.
Puterea sa vindecătoare se datorează în parte și capacității sale detoxifiante remarcabile.
Un studiu realizat în Danemarca la Institute of Food Safety and Toxicology a arătat acest lucru.
Consumul a 4 mg de pătrunjel pe zi, timp de 2 săptămâni, a crescut nivelurile a două enzime care sprijină procesele de detoxifiere a organismului.
Pătrunjelul încetinește inflamația și neutralizează radicalii liberi. Mai exact, înlătură agenții oxidanți care vatămă țesuturile și vasele de sânge.
Un alt beneficiu major al consumului de pătrunjel este acela de proteja împotriva tumorilor și bolilor canceroase.
S-a dovedit eficient în combaterea celulelor de cancer mamar, uterin și vezical.
Salata de pătrunjel – leac pentru imunitatea scăzută
Biologul român Eugen Giurgiu recomandă pătrunjelul în tratarea imunității scăzute, diverse infecții, inclusiv cele recidivante.
Pentru a beneficia de efectele sale profilactice și curative, pătrunjelul trebuie consumate zilnic, în doze mai mari decât cele culinare.
Autorul consideră utilă salata de pătrunjel pe care o prepară arabii, cunoscută sub numele de „Tabbouleh”.
Dacă se vor consuma câte 1-2 porții de salată de pătrunjel pe zi, în cure de câte 3 săptămâni, efectele vor fi foarte bune.
„Acest remediu culinar activează puternic sistemul imunitar și combate foarte multe specii de bacterii și de ciuperci parazite”.
Sunt concluziile unor studii noi, realizate la Universitatea din Ankara.
Proprietățile sale tonice imunitare pot fi atribuite vitaminelor C și B12, precum și luteolinei.
Salata se prepară din pătrunjel proaspăt, tocat fin și amestecat cu suc de lămâie, puțin ulei de măsline, ceapă sau usturoi. Se pot adăuga și câteva cubulețe de roșii.
Persoanele bolnave pot consuma această salată ca medicament.
Ajută în numeroase boli:
– afecțiuni respiratorii, răceală, gripă
– anemii
– boli digestive și hepatice
– infecții ale stomacului și căilor urinare
– anorexie
– ateroscleroză, hipertensiune arteriale
– diabet, obezitate
– organism intoxicat
– reumatism
– tulburări de menopauză
– infertilitate, dereglări menstruale, amenoree
– îmbătrânire prematură
– cancere
Citește și – Alimente care ne cresc imunitatea la gripă și viroze
Surse articol:
1. Case Adams, Parsley Boosts Immunity, Curbs Inflammation and Fights Cancer, The Journal of Plant Medicines: https://plantmedicines.org/parsley-boosts-immunity-curbs-inflammation-fights-cancer/
2. J.Charles, Parsley, Handbook of Herbs and Spices (Second edition), Volume 1, Woodhead Publishing Series in Food Science, Technology and Nutrition, 2012, Pages 430-451, Science Direct: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780857090393500244
3. Constantin Milică, Camelia Roman, Daniela Troia, Pătrunjelul, Alimentația Rațională Pentru O Viață Sănătoasă, Editura Doxologia, 2017, pp. 22-23
4. Mohammad Hossein Karimi, Padideh Ebadi, Zahra Amirghofran, Parsley and Immunomodulation, Expert Rev Clin Immunol. 2012;8(4):295-297, MedScape: https://www.medscape.com/viewarticle/764858
5. Meenakshi Nagdeve, Sarah Pledger, Parsley: Nutrition, Benefits and Uses, Organic Facts: https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/health-benefits-of-parsley.html
6. Eugen Giurgiu, Pătrunjel, Cele Mai Folosite 17 Plante Pentru Vindecare, Editura Meteor Press, 2019, pp. 166-170