Păstura hrănește bacteriile intestinale și întărește imunitatea
Produsele apicole au o valoare nutrițională și terapeutică inestimabilă.
Dacă sunt procurate din surse calitative, putem avea siguranța că beneficiem de potențialul lor curativ maxim.
Cuprins
Produsele apicole ajută la prevenirea și tratarea bolilor
Deși sunt folosite de mii de ani, cercetările științifice pe produsele stupului încă puține în acest domeniu.
Interesul pentru utilizarea unor suplimente nutriționale naturale a crescut în ultimii ani. Iar apiterapia se bucură de o popularitate crescută.
Mierea, polenul, propolisul, păstura și lăptișorul de matcă sunt la mare căutare în prezent.
Compușii lor bioactivi le recomandă nu doar ca aliment, ci și ca agenți protectori sau remedii în diferite afecțiuni.
Păstura ne dă o imunitate mai bună
Antioxidanții din polen și păstură pot ajuta la prevenirea și tratarea unui spectru larg de boli.
Numeroșii polifenoli pe care îi conțin au proprietăți antiinflamatoare. Fitosterolii și acizii grași combat cancerul.
O proprietate extrem de importantă a păsturii este aceea de a ne întări imunitatea.
Activitatea sistemului imunitar este stimulată de polizaharidele și de prebioticele pe care le conține.
Studiile au arătat că pâinea albinelor (păstura) conține diverse specii de Lactobacillus, cu efecte imunomodulatoare.
Păstura ajută la creșterea și dezvoltarea florei intestinale benefice și implicit la îmbunătățirea imunității.
„Odată ajunsă în intestine, această păstură hrănește atât de bine! Este pur și simplu un îngrășământ puternic pentru acele bacterii, care se înmulțesc foarte repede”.
Citește și – Borșul crud de tărâțe – purificator, energizant, plin de vitamine B, minerale și probiotice
Cea mai mare parte a sistemului imunitar se află în intestin
Trebuie să știm că circa 80% din imunitatea noastră este produsă de bacteriile anaerobe din intestin.
Cu cât flora noastră intestinală este mai bogată și mai sănătoasă, cu atât sistemul nostru imunitar este mai întărit.
Bacteriile anaerobe ajută imunitatea prin acțiunea lor de a predigera alimentele pe care le consumăm.
Consumul de păstură ajută la reglarea metabolismului lipidelor și exercită un efect benefic asupra sistemului imunitar la pacienții cu boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și artrită.
Toate produsele apicole contribuie la îmbunătățirea imunității. Păstura, propolisul, lăptișorul de matcă, polenul și mierea de albine.
Terapeutul apicultor Bobescu atrage atenția asupra faptului că produsele alimentare care conțin conservanți distrug bacteriile bune din organism.
Același lucru se întâmplă și în urma administrării excesive de antibiotice. Aceste medicamente distrug atât bacteriile nocive, cât și pe cele bune.
Citește și – Mierea brută conține probiotice care ne cresc imunitatea
Polenul – considerat un aliment complet
Polenul – care se găsește și în păstură – conține 59 de oligoelemente, 25 de minerale, 22 de aminoacizi, 18 vitamine, 14 acizi grași, 11 enzime și 11 carbohidrați.
Este o sursă foarte bună de carotenoide, complexul B, vitaminele C, D, E și lecitină.
Are cu 50.000% mai multe proteine decât carnea de vită. Acest beneficiu vine la pachet și cu un conținut redus de grăsimi.
Polenul îmbunătățește răspunsul imun, reduce efectele radiațiilor și întârzie procesele de îmbătrânire prin acțiunea sa antioxidantă.
Atât polenul, cât și păstura au proprietăți antimicrobiene. S-au dovedit eficiente împotriva tulpinilor de bacterii rezistente la antibiotice.
Testele au arătat că inhibă Stafilococul auriu, E. coli, Bacillus cereus și Pseudomonas aeruginosa.
Păstura poate fi utilă și în tratamentul hiperglicemiei și a altor tulburări date de diabet.
Citește și – Cura cu păsturdetoxifică organismul, crește imunitatea, tratează afecțiunile stomacului și ficatului
Surse articol:
1. Tableta de Sănătate, Nelu Bobescu, Cum ne întărim imunitatea cu produse apicole, TVR Timișoara: https://www.youtube.com/watch?v=ea0LYkPeYPI
2. Rodica Mărgăoan, Mirela Stranț, Alina Varadi, Erkan Topal, Banu Yücel, Mihaiela Cornea-Cipcigan, Maria G Campos, Dan C Vodnar, Bee Collected Pollen and Bee Bread: Bioactive Constituents and Health Benefits, Antioxidants (Basel). 2019 Nov 20;8(12):568: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31756937/
3. Abouda, I. Zerdani, I. Kalalou, M. Faid and M.T. Ahami, The Antibacterial Activity of Moroccan Bee Bread and Bee-Pollen (Fresh and Dried) against Pathogenic Bacteria, Research Journal of Microbiology. 2011 | Volume: 6 | Issue: 4 | Page No.: 376-384: https://scialert.net/abstract/?doi=jm.2011.376.384
4. Capcarova, M., Kalafova, A., Schwarzova, M. et al. Consumption of bee bread influences glycaemia and development of diabetes in obese spontaneous diabetic rats. Biologia 75, 705–711 (2020). https://doi.org/10.2478/s11756-019-00337-5
5. Cong Wang, Yan Huang, Li Li, Jun Guo, Zhengyun Wu, Yu Deng, Lirong Dai, Shichun Ma, Lactobacillus panisapium sp. nov., from honeybee Apis cerana bee bread, INTERNATIONAL JOURNAL OF SYSTEMATIC AND EVOLUTIONARY MICROBIOLOGY Volume 68, Issue 3: https://www.microbiologyresearch.org/content/journal/ijsem/10.1099/ijsem.0.002538
6. Marek Kieliszek, Kamil Piwowarek, Anna Kot, Stanisław Błażejak, Anna Chlebowska-Śmigiel, Iwona Wolska, Pollen and bee bread as new health-oriented products: A review. January 2018Trends in Food Science & Technology 71:170-180: https://www.researchgate.net/publication/321186296_Pollen_and_bee_bread_as_new_health-oriented_products_A_review
7. Sakine Babaei, Shaeban Rahimi, Mohammad Amir Karimi Torshizi, Golamhosein Tahmasebi, and Seyed Naser Khaleghi Miran, Effects of propolis, royal jelly, honey and bee pollen on growth performance and immune system of Japanese quails, Vet Res Forum. 2016 Winter; 7(1): 13–20: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4867032/