Alimente care pun în mișcare tiroida leneșă  – dr. Iren Alexoi

Foarte multe boli ne obligă să ne schimbăm stilul de viață. Să fim atenți la ce mâncăm, să evităm excesele, să scădem în greutate, să renunțăm la vicii, să excludem anumite alimente, să ne odihnim mai mult și așa mai departe.

Este foarte important ca pacienții să primească odată cu tratamentul medicamentos și un regim alimentar specific bolii.

Alimente care stimuleaza tiroida lenesa

Alimente care stimuleaza tiroida lenesa: 8photo-freepik.com

„O dietă și un stil de viață sănătos este întotdeauna un adjuvant în orice problemă de sănătate”

Chiar dacă nu există medici nutriționiști în spitale, putem apela la aceștia la cabinetele lor, solicitându-le un plan de dietă personalizat, care poate ajuta la îmbunătățirea calității vieții sau a prognosticului bolii.

În ceea ce privește afecțiunile tiroidene, factorii nutriționali joacă un rol important, datorită faptului că aceștia sunt implicați în sinteza hormonilor tiroidieni.

Alimentația poate sprijini tratamentul prescris de medic.

Dieta în hipotirodisim

Alimentația în bolile tiroidiene trebuie să fie cât mai curată. Pentru a ajuta glanda tiroidă să își recapete funcția normală și organismul să se recupereze, este esențial să evităm produsele aditivate din magazine.

Să evităm pe cât posibil deșeurile.

Există micronutrienți afectează funcția glandei tiroide în mod pozitiv sau negativ. Seleniul și vitamina D, respectiv iodul și glutenul sunt doar câteva exemple în acest sens.

Referitor strict la hipotiroidism, medicul nutriționist Iren Alexoi ne dă câteva exemple de alimente care pot combate creșterea în greutate.

Hipotiroidismul este caracterizat printr-o tiroidă leneșă. Această afecțiune duce la încetinirea metabolismului bazal și al arderilor din organism.

Acesta este motivul pentru care persoanele cu hipotiroidism încep să se îngrașe în mod nejustificat din punct de vedere alimentar.

Citește și – Cum să slăbești dacă ai hipotiroidism – 6 strategii naturale

Hipotiroidia dă oboseală cronică, constipație, senzație de frig, depresie, schimbări de dispoziție, hipercolesterolemie.

Toate acestea sunt semne că glanda tiroidă nu funcționează bine și că trebuie să mergem la un endocrinolog.

Dr. Alexoi atrage atenția că doar 25% din persoanele care au hipotiroidism sunt diagnosticate (corect).

Alimente care pun în mișcare tiroida leneșă 

Alimentația potrivită stimulează funcția tiroidiană și recuperarea organismului.

În primul rând, persoanele care au hipotiroidism trebuie să fie atente la gluten. Acesta provoacă inflamații sistemice, afectând inclusiv tiroida (mai ales tiroida deja inflamată din cauza atacului anticorpilor).

În acest scop, trebuie eliminate produsele din cereale cu gluten, mai cu seamă grâul.

Făina de grâu poate fi înlocuită cu porumb, mei, hrișcă, amaranth, quinoa.

Quinoa este o pseudo-cereală foarte benefică în hipotiroidie, deoarece are efect nutritiv și energizant.

Orezul brun este o altă alegere bună. Datorită indicelui glicemic mic, oferă energie pe o perioadă mai lungă de timp.

Acest tip de orez este bogat în fibre și acid folic. Deși rămâne mai tare după ce fierbe, este mult mai sănătos și aromat.

Un avertisment important în hipotiroidism este legat de sarea pe care o consumăm. Cea din magazinele alimentare este iodată, adică are adaos de iod chimic.

În exces, iodul poate dăuna funcției tiroidiene.

Dr. Iren și alți specialiști recomandă sarea neiodată, indiferent de tip (sare de mină neiodată, sare de Himalaya, sare de mare).

Citește și – Dietă de 7 zile pentru hipotiroidism și scăderea în greutate

Fructele de mare, algele marine și peștele au iod natural (și zinc) și sunt indicate în dietă.

O atenție deosebită în afecțiunile tiroidiene se impune și la tipul de grăsimi consumate. Pe cât posibil să evităm grăsimile saturate din alimentele de origine animală.

Uleiurile bogate în Omega-3 sunt indicate deoarece au acțiune antiinflamatoare.

Aceste se găsesc din abundență în uleiul de in și uleiul de cânepă. Este bine să le  folosi la salate, nu la gătit.

De asemenea, o alegere foarte bună este și uleiul de cocos. Acesta poate mări funcția glandei tiroide cu 25%, susține dr. Iren.

Uleiul de cocos are o consistență solidă la temperaturi mici și de aceea poate înlocui untul în diverse preparate. Este ideal pentru dulciurile raw-vegane.

Semințele de floarea-soarelui sunt o sursă excelentă de zinc, un nutrient valoros pentru tiroidă.

30 de grame de semințe crude pe zi sunt o doză adecvată.

Nucile braziliene au mult seleniu, și de aceea sunt recomandate persoanelor cu probleme tiroidiene. Seleniul ajută în mod special tiroida leneșă.

Pulberea de spirulină ajută la rândul ei tiroida. Se poate consuma cu apă (1 linguriță de pudră la 1 pahar cu apă, suc de fructe sau iaurt).

Turmericul este un condiment benefic în hipotiroidism deoarece are efect antiinflamator. Pentru ca organismul să absoarbă substanța activă (curcumina), trebuie să îl asociem cu piper negru.

Ghimbirul este la rândul lui un antiinflamator benefic, care stimulează activitatea tiroidei. Îl putem consuma sub formă de ceai sau suc.

O cură de 10 zile cu maxim 150 ml de suc de ghimbir pe zi, diluat cu apă.

Citește și – Semințele de negrilică – remediu pentru hipotiroidism (tiroidita autoimună)

Surse articol:

1. Natalia Wojtas, Lidia Wadolowska, and Elżbieta Bandurska-Stankiewicz, Evaluation of Qualitative Dietary Protocol (Diet4Hashi) Application in Dietary Counseling in Hashimoto Thyroiditis: Study Protocol of a Randomized Controlled Trial, Int J Environ Res Public Health. 2019 Dec; 16(23): 4841: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6926951/
2. Margaret P Rayman, Multiple nutritional factors and thyroid disease, with particular reference to autoimmune thyroid disease, Proc Nutr Soc. 2019 Feb;78(1):34-44: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30208979/
3. TVR Timișoara, Tableta de Sănătate, Ce mâncăm când avem probleme cu tiroida: https://www.youtube.com/watch?v=yS4D9tW2Lb4

 

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.