Nucile și migdalele conțin proteine „de elită” – dr. Virgiliu Stroescu

De mici am fost învățați că trebuie să mâncăm proteine pentru a crește și a fi sănătoși. Fără îndoială, proteinele sunt esențiale vieții, însă trebuie să știm care sunt cele mai bune surse.

Experții spun că nu toate proteinele sunt create la fel. Este important să privim la întregul profil nutrițional al unui aliment și să vedem ce anume mai conține el pe lângă proteine.

nucile si migdalele contin proteine de elita

Nucile si migdalele contin proteine de elita

Dr. Virgiliu Stroescu este de părere că proteinele din nuci și migdale sunt mai bune decât cele din produsele animale.

Ce sunt proteinele și ce rol îndeplinesc

Proteinele sunt macromolecule alcătuite din aminoacizi. Mușchii, organele și sistemul imunitar sunt alcătuite în mare parte din proteine. Proteinele pe care le consumăm sunt transformate în molecule speciale, care îndeplinesc diverse roluri în corp.

Organismul folosește proteinele pe care le consumăm pentru a produce hemoglobină sau pentru a construi mușchiul cardiac.

Iată câteva din principalele funcții ale proteinelor:

  • construiesc, mențin și înlocuiesc țesuturile din corp
  • transportă oxigenul în corp
  • protejează organismul de patogeni străini
  • susțin și protejează funcția imunitară
  • transmit impulsuri nervoase
  • controlează creșterea
  • gestionează contracția musculară
  • ne ajută să ne mișcăm
  • descompun nutrienții din alimente în bucăți mici care pot fi absorbite
  • transportă substanțele în sânge sau limfă
  • construiesc diferite structuri

Citește și – Cum ne ajută PROTEINELE să SLĂBIM – studii și rezultate interesante

Produsele animale conțin proteine, dar și grăsimi nocive 

Doza zilnică necesară pentru o persoană obișnuită este de 8 g de proteine per 9 kg corp. Această cerință nu este greu de îndeplinit. Oamenii mănâncă astăzi foarte multă carne și produse animale.

Ceea ce contează nu este atât cantitatea, cât calitatea proteinelor. Un aliment care conține proteine vine la pachet și cu alți nutrienți. Aici trebuie să fim atenți.

De pildă, 100 g de friptură de mușchi de vită conțin 33 g de proteine. Însă această porție are și 5 g de grăsimi saturate.

Prin comparație, 100 g de somon făcut pe grătar ne oferă 30 g de proteine și doar 1 g de grăsimi saturate. Peștele este în general o sursă bună de Omega-3, un tip de grăsime benefică pentru inimă și creier.

Șunca are mai puține proteine și mai puține grăsimi saturate, dar conține mult sodiu.

Leguminoasele sunt de asemenea surse preferabile de proteine, deoarece vin la pachet cu multe fibre, și nu conțin deloc grăsimi saturate sau sodiu.

Citește și – Mesele bazate pe proteine vegetale sunt mai sățioase decât mesele care conțin proteine animale

Migdalele conțin proteine de elită 

Pe cât posibil, este bine să ne luăm proteinele din surse vegetale. Numeroase studii sugerează fasolea, nucile, peștele și carnea de pasăre sunt surse mai bune de proteine decât carnea roșie și carnea procesată, deoarece scad riscul de boli și deces prematur.

Fasolea, mazărea, lintea, nucile, migdalele, cerealele integrale și semințele sunt surse de proteine care susțin atât sănătatea omului, cât și a planetei.

Dr. endocrinolog Virgiliu Stroescu spune că migdalele sunt surse de proteine „de elită”.

„Migdalele, împreună cu nucile, alunele și toate familia lor au proteine de cea mai înaltă calitate”.

Medicul este de părere că organismul uman nu are nevoie de carne în mod neapărat, ci de aminoacizi esențiali.

„Pentru că proteinele nu intră în celulă, ci organismul desface toate proteinele în aminoacizi, iar celula își face proteine din aminoacizi. Regnul animal dă aminoacizi de calitatea a doua”.

În plus, așa cum spuneam mai sus, produsele animale vin la pachet și cu colesterol, grăsimi nesănătoase, hormoni, nitriți și alți compuși nocivi.

Consumul de proteine din surse animale a fost corelat cu un risc crescut de obezitate, diabet, cancer și mortalitate prin bolile cardiovasculare.

Citește și – „Dumnezeu nu l-a creat pe om să consume hrană animală. Mielul să dea lână, găina pene și să stea în preajma omului” – dr. Virgiliu Stroescu

Beneficiile nucilor și migdalelor

Dacă am mânca zilnic câte un pumn de nuci, migdale sau alune, nu am mai fi dependenți de hrana de origine animală, spune dr. Stroescu.

Acesta recomandă prepararea migdalelor sub formă de lapte. Se folosește 1 parte migdale (sau nuci caju) la 9 părți de apă fiartă. Se mixează în blender, până rezultă un lapte spumos.

„Cerealele, împreună cu migdalele, cu nucile, dau cea mai bună hrană pentru o zi întreagă, deoarece hrănesc organismul 4-5 ore”.

 

Dacă produsele animale conțin, pe lângă proteine, colesterol și grăsimi saturate, nucile conțin proteine, magneziu, acid folic, fibre, cupru, potasiu și vitamina E.

CItește și – “Brânză” din migdale, o rețetă mănăstirească inspirată din alimentația pustnicilor de acum 2.000 de ani

Așa cum au arătat recenziile, studiile epidemiologice și clinice, consumul regulat de nuci produce un impact pozitiv asupra stării de sănătate.

Ajută la îmbunătățirea hipertensiunii arteriale, a obezității, a diabetului zaharat și a bolilor cardiovasculare.

Totodată, nucile reduc stresul oxidativ, inflamația, adipozitatea viscerală (grăsimea abdominală), hiperglicemia, rezistența la insulină, disfuncția endotelială și sindromul metabolic.

Cele mai bune surse de proteine vegetale

Dieta trebuie să conțină surse cât mai variate de proteine:

  • linte, fasole, năut, soia, mazăre, arahide, tofu
  • nuci, migdale, caju, fistic, alune de pădure
  • semințe de floarea-soarelui, semințe de dovleac
  • semințe de cânepă, semințe de susan
  • semințe de chi, semințe de in
  • grâu integral, orez brun, mei, ovăz, hrișcă, quinoa
  • porumb, broccoli, sparanghel

Citește și – Alimente care nu trebuie combinate la aceeași masă – dr. Virgiliu Stroescu

Surse articol:

1. Harvard T.H. Chan, Protein: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/protein/
2. Emisiunea „Un doctor pentru dumneavoastră”, Oboseala intelectuala cronica cu Prof. Dr. Alexandru-Vladimir Ciurea, TVR International: https://www.youtube.com/watch?v=imUOW_voOLE
3. Rávila Graziany Machado de Souza, Raquel Machado Schincaglia, Gustavo Duarte Pimentel, and João Felipe Mota, Nuts and Human Health Outcomes: A Systematic Review, Nutrients. 2017 Dec; 9(12): 1311. Published online 2017 Dec 2. doi: 10.3390/nu9121311: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5748761/
4. Xiaoying Mao and Yufei Hua, Composition, Structure and Functional Properties of Protein Concentrates and Isolates Produced from Walnut (Juglans regia L.), Int J Mol Sci. 2012; 13(2): 1561–1581. Published online 2012 Feb 2. doi: 10.3390/ijms13021561: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3291977/
5. Berg JM, Tymoczko JL, Stryer L. New York: W H Freeman; 2002, Protein Structure and Function, Chapter 3, Biochemistry. 5th edition: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK21177/
6. Rady Children’s, Learning About Proteins: https://www.rchsd.org/health-articles/learning-about-proteins/

 

 

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.