Alimente care calmează intestinul, ajută digestia și ne fac să arătăm și bine!

Ceea ce mâncăm are un impact considerabil nu doar asupra digestiei, ci a sănătății intestinului în general. Iar un colon sănătos însemnă, în mod inevitabil, un organism sănătos, o dispoziție mai bună și un aspect frumos.

Da, între sănătatea intestinală, bunăstarea creierului și o piele frumoasă există o legătură strânsă.

Alimente pentru sanatatea intestinala si digestiva

Alimente pentru sanatatea intestinala si digestiva

Menținerea unui microbiom intestinal echilibrat este primul pas spre o digestie bună. Când digestia funcționează optim, organismul absoarbe ușor nutrienții din alimente și totodată elimină în mod adecvat alimentele procesate.

O microfloră bogată înseamnă de asemenea un răspuns inflamator și imun mai bun.

Mulți experți vorbesc despre faptul că unele boli pot avea la origine o tulburare intestinală.

Citește și – Probiotice naturale (surse alimentare + beneficii și indicații terapeutice)

Alimente bogate în probiotice – benefice pentru sănătatea intestinală

Vestea bună este că avem numeroase alimente care pot ajuta la calmarea sau chiar vindecarea mucoasei intestinale. Cele mai valoroase sunt alimentele bogate în prebiotice și brobiotice.

Acestea aduc bacterii bune în intestin și fibre indigerabile care hrănesc probioticele.

Varza murată

Cu siguranță ați auzit că varza murată este o sursă excelentă de bacterii sănătoase și de fibre. Acestea din urmă susțin vuna funcționare a sistemului digestiv, reduc balonarea și remediază indigestia.

Sparanghelul

O legumă excelentă pentru creșterea aportului de prebiotice. Sparanghelul conține inulină, o fibră indigerabilă care hrănește bacterii bune precum Bifidobacteria și Lactobacili.

În plus, conține vitamine din grupul B și antioxidanți cu efect antiinflamator.

Pentru a beneficia de conținutul său de prebiotice, sparanghelul trebuie consumat în stare crudă.

Citește și – Borșul crud de tărâțe – purificator, energizant, plin de vitamine B, minerale și probiotice

Ananasul

Puțini știu că ananasul acționează ca un adjuvant al digestiei, mai ales după mesele copioase sau bogate în carne. Acest fruct conține bromelaină, o substanță care ajută la descompunerea proteinelor din molecule mari în peptide mici.

Cercetările arată că bromelaina combate inflamația și durerea, mai cu seamă de la nivelul țesutului sinuzal.

Ananasul reduce numărul citokinelor – substanțe pro-inflamatorii care afectează mucoasa intestinală.

Acest fruct poate fi servit ca atare, sau adăugat în sucuri, smoothie-uri sau salate.

Ceapa

Un motiv în plus să mâncați ceapă mai des este acela că susține funcția digestivă și imunitară. Ceapa conține prebiotice și quercetină, vitamina C și crom (care crește producția de insulină).

Consumați ceapa crudă dacă vreți să vă bucurați de conținutul de prebiotice.

Usturoiul

La fel ca ceapa, și usturoiul crud are cantități însemnate de inulină. Așa cum am arătat mai sus, inulina hrănește bacteriile intestinale bune.

În plus, usturoiul conține și alți nutrienți importanți, precum vitamina C, vitamina b6, seleniu, mangan și alicină (responsabilă pentru majoritatea beneficiilor sale).

Citește și – Mierea brută conține probiptice care cresc imunitatea

Oțetul de mere

Persoanele cu stomacul sănătos pot consuma oțet de mere după masă. Acesta stimulează sucurile digestive și crește producția de acid gastric. Sucurile gastrice facilitează descompunerea și digerarea alimentelor.

De asemenea, oțetul ajută la scăderea în greutate. Are proprietăți antivirale, antimicrobiene și antifungice. Reduce numărul de bacterii dăunătoare din tractul gastrointestinal.

Puteți folosi oțetul mai des în salate.

Ghimbirul

Este unul din cei mai renumiți agenți digestivi. Pe lângă faptul că relaxează stomacul, combate indigestia și arsurile stomacale. Înlătură greața și previne balonarea.

Este o sursă bună de compuși antiinflamatori, vitamina C, cupru, magneziu, potasiu și mangan. Poate fi consumat sub formă de ceai.

Frunzele și tulpinile de păpădie

Părțile verzi ale păpădie au efecte detoxifiante și antiinflamatoare puternice. Sunt bogate în prebiotice, vitaminele A și K, fier, calciu și compuși antioxidanți.

Frunzele tinere de păpădie pot fi folosite la salate, iar tulpinile fragede pot fi consumate ca atare.

Citește și – Probioticele ajută la scăderea colesterolului

Sursă articol: Nathalie Rhone, Natalie Butler, 10 Super Gut-Soothing Foods This Nutritionist Eats, Healthline: https://www.healthline.com/health/10-gut-foods#3

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.