Mierea brută conține PROBIOTICE care cresc IMUNITATEA

Deși este folosită în scopuri terapeutice încă din perioada preistorică, abia în ultimele decenii mierea a fost supusă unor investigații clinice științifice pentru a-și câștiga locul binemeritat în medicina modernă. Cele mai noi descoperiri sugerează că mierea brută (neprelucrată) are proprietăți imunostimulatoare puternice.

Miere Brută

Miere Brută

Mierea este un subprodus a nectarului floral și a tractului aero-digestiv superior al albinelor, concentrată printr-un proces de deshidratare care se petrece în interiorul stupului. Este folosită ca aliment și medicament de peste 8.000 de ani, așa cum au arătat-o picturile din epoca de piatră.

Ce conține mierea de albine

Mierea are o compoziție chimică extrem de complexă, cu peste 200 de substanțe. Deși este compusă în principal din fructoză, glucoză și apă, conține de asemenea foarte mulți aminoacizi, flavonoide (apigenină, kaempferol, quercetină, galangină, hesperetină și crisină), acizi fenolici (acidul elagic, cafeic, ferulic, p-cumaric), acid ascorbic și tocoferoli.

Dintre mineralele conținute, potasiul este cel mai important, urmat de calciu, magneziu, sodiu, sulf și fosfor. Conține de asemenea fier, cupru, zinc și mangan, vitamina C, și unele vitamine din complexul B.

Majoritatea acestor compuși lucrează în sinergie, oferind un efect antioxidant puternic.

Proprietățile antibacteriene și imunostimulatoare ale mierii

Descoperirea cea mai remarcabilă a cercetătorilor a fost activitatea antibacteriană a mierii de albine, împotriva a peste 60 de specii de bacterii, virusuri și fungi, precum Salmonella, Shigella, E. coli, Helicobacter pylori etc. Studiile au indicat de asemenea că mierea are proprietăți antiinflamatoare și stimulează răspunsurile imune în interiorul unei răni.

Cercetările anterioare au arătat că mierea are capacitatea de a stimula sistemul imunitar datorită polifenolilor și altor fitochimicale din nectarul florilor. Recent, oamenii de știință au descoperit că activitatea imunostimulatoare a mierii de albine se datorează și unei bacterii probiotice endemice, regăsite în corpul albinelor, în nectarul florilor și în mierea crudă, polen și lăptișorul de matcă produse în stup. Aceasta se numește Lactobacillus kunkeei. Fructo-oligozaharidele din miere funcționează de asemenea ca agenți probiotici.

Cercetătorii au testat efectele acestei bacterii probiotice mai întâi pe celule de laborator. Când celulele au fost expuse la bacteria Lactobacillus kunkeei, acestea au inițiat un răspuns imunostimulator. Cercetătorii au dat apoi 1.000 mg de Lactobacillus kunkeei la 11 adulți, timp de o lună. Bacteria a stimulat semnificativ sistemul imunitar.

În mierea brută, această bacterie probiotică este vie, și ea funcționează nu doar ca un imunostimulator, ci și ca un antibiotic natural, deoarece ea secretă numeroși compuși naturali pentru a ucide bacteriile care îi amenință teritoriul.

Mierea brută și glicemia

Probioticele ne ajută de asemenea să digerăm și să procesăm alimentele pe care le consumăm. Mai mult, aceste bacterii bune reduc absorbția nu doar a fructozei din miere, ci și a fructozei conținute de alte alimente ingerate. Acest lucru susține ipoteza că probioticele pot ajuta la îmbunătățirea răspunsului la fructoză/glucoză.

Mierea brută poate fi deosebită de mierea filtrată prin faptul că nu este la fel de transparentă, ci mai închisă la culoare (nu se vede prin ea) și mai cremoasă.

Surse:
http://www.greenmedinfo.com/blog/raw-honey-contains-probiotic-boosts-immunity
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19155427

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.