SPANACUL este un medicament natural – prof. Ovidiu Bojor

Studiile recente continuă să confirme valoarea nutrițională și medicinală extraordinară a spanacului, pe care străbunii noștri o cunoșteau prin experiență.

Cercetătorii de la Nutrition & Health Science Department – Universitatea din Nebraska-Lincoln citează rezultatele unui număr mare de studii care au arătat că dietele bogate în fructe și legume au efecte protectoare majore împotriva bolilor cronice comune, precum cancer, obezitate și afecțiuni cardiovasculare.

Spanac – Beneficii

Îndeosebi verdețurile – precum spanacul – au proprietăți funcționale, datorită conținutului nutrițional divers (vitamine, minerale, fitochimicale și compuși bioactivi).

Spanacul este bogat în vitamina A și vitamina C, vitaminele B1, B2, B3, B6 și B9, vitamina K și vitamina E. Este de altfel una din cele mai bune surse de magneziu și fierConține cantități mari de potasiu (540 mg%), calciu (85 mg%) și fosfor (35 mg%).

Are un conținut redus de grăsimi. Este o sursă bună de protide, clorofile, spinacine (arginină și lysină), mucilagii, sulf, cupru, mangan, iod și arsen.

Antioxidanții (flavonoide și carotenoide) pe care îi conține au proprietăți antiinflamatoare (îndeosebi la nivelul sistemului digestiv) și anticancerigene.

__________________________________________________________________________________________________

Proprietăți și indicații terapeutice

Consumul de spanac ajută la remineralizarea organismului și la eliminarea toxinelor din umori. Are efecte depurative, tonice și laxative.

Este deosebit de benefic în alimentația persoanelor anemice, convalescente sau care suferă de hemoragii sau lipsă de vitamina C. Spanacul favorizează creșterea, de aceea este indicat și copiilor, precum și vârstnicilor, datorită aportului bogat de nutrienți.

Are efecte tonice cardiace și ușor hipotensive. Ajută la stimularea secrețiilor digestive, pancreatice și biliare.

Studiile recente au arătat că spanacul reduce apetitul și luptă împotriva obezității. Este de asemenea un aliment cu proprietăți anti-diabetice. Iată și alte beneficii:

– combate radicalii liberi
– previne daunele oxidative la nivel macromolecular
– modulează activitatea genelor implicate în metabolism, inflamații, apărarea antioxidantă și proliferare
– induce secreția de hormoni asociați cu sațietatea
– are efecte hipoglicemice, hipolipidemice, anti-obezitate și anticancerigene

__________________________________________________________________________________________________

Moduri de utilizare

Asemenea altor verdețuri, spanacul trebuie consumat crud, pentru beneficii maxime. Se asocia în salate cu alte plante de sezon, precum salată verde, urzici, ștevie, leurdă, ceapă verde, roșii, castraveți.

Se poate administra și sub formă de suc, îndeosebi pentru ameliorarea stărilor de depresie psihică sau fizică. Se bea câte 1 pahar dimineața.

Din frunzele spanacului putem prepara și un vin cu efecte tonifiante asupra organismelor slăbite. Se folosesc 200 ml de suc de spanac și 750 ml de vin. Se beau câte 100 ml înainte de masă.

Trebuie precizate și utilizările externe ale spanacului. Frunzele fierte în ulei se folosesc sub formă de cataplasme în plăgi atone și pecingine.

Contraindicații și precauții

Persoanele cu artrită, litiază oxalică, gută sau reumatism trebuie să evite spanacul, deoarece acesta conține oxalați.

__________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Roberts JL, Moreau R., Functional properties of spinach (Spinacia oleracea L.) phytochemicals and bioactives, Food Funct. 2016 Aug 10;7(8):3337-53. doi: 10.1039/c6fo00051g. Epub 2016 Jun 29: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27353735

2. Spinach, The World’s Healthiest Foods: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=43

3. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Spanacul, Sănătate Prin Semințe, Legume și Fructe, Ed. Fiat Lux, pp. 107-108

Cumpără de aici:
[wcepe_products ids=’8886, 7879, 7886, 7884′ button=’Cumpără aici’]

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.