Fasolea NEAGRĂ – mai sănătoasă decât toate tipurile de fasole

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Leguminoasele sunt cele mai bune surse de proteine și fibre dintre toate alimentele. Studiile au arătat că acestea au beneficii în două domenii majore: bolile cardiovasculare și tulburările glicemiei (diabet zaharat de tip de).

Consumul de leguminoase și fasole a fost asociat cu un risc scăzut de boli de inimă coronariene, ischemie cardiacă, hipercolesterolemie și ateroscleroză. Totodată, fasolea îmbunătățește toleranța la glucoză și sensibilitatea la insulină.

Fasole neagra beneficii

Beneficiile consumului de fasole

Studiile au arătat că fasolea neagră îmbunătățește numeroși indicatori ai sindromului metabolic, inclusiv valorile grăsimilor și a zahărului din sânge.

O treime din adulții americani suferă de sindrom metabolic, un grup de factori de risc pentru accidentul vascular și diabetului de tip 2, precum hipertensiune arterială, trigliceride mărite, colesterol mare, exces de grăsime abdominală.

Supa de fasole neagră a ajutat la stabilizarea nivelurilor sangvine de zahăr și de insulină și la scăderea secreției de insulină.

Cercetările pe animale au arătat că extractele de fasole neagră reduc inflamația din colon și riscul de colită. Șoarecii hrăniți cu făină de fasole neagră au prezentat niveluri mai mici de molecule mesagere antiinflamatoare în sânge, asociate cu un risc mai mic de cancer.

Fasolea neagră – conținut nutrițional

Fasolea neagră conține cantități foarte mari de molibden. 172 de grame acoperă 287% din doza zilnică recomandată (DZR) de molibden. Aceeași cantitate furnizează:

– 64% din DZR de acid folic
– 53% din doza de fibre
– 40% din doza de cupru
– 35% din doza de vitamina B1
– 34% din doza de fosfor
– 33% din doza de mangan
– 30% din doza de proteine
– 29% din doza de magneziu
– 20% din doza de fier

Fasolea neagră se diferențiază însă de celelalte tipuri de fasole prin conținutul unic de fitonutrienți:

miricetină
– quercetină
– kaempferol
– aicid ferulic
– acid sinapic
– acid coloregenic
– acid hidroxicinamic
– saponine
– antocianini (malvidină, delfinidină, pelargonidină, peonidină, petunidină, cianidină)

Un studiu publicat în Journal of Agricultural and Foods Chemistry în 2003 a arătat că fasolea neagră are cea mai mare activitate antioxidantă din toate cele 12 tipuri de fasole investigate.

Antioxidanții protejează celulele de radicalii liberi care sunt afectează celulele corpului și produc cancere, boli de inimă, probleme imunitare, ateroscleroză, demență, diabet, tromboză, Alzheimer, boli oculare.

Combinația de fibre și proteine din fasolea neagră ajută la reglarea tranzitului intestinal și stabilizează digestia.

Surse bibliografice:

1. World’s Healthiest Foods, „Black beans”: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=2
2. Heal with Foods, „Health Benefits of Eating Black Turtle Beans”: https://www.healwithfood.org/health-benefits/black-beans.php

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.