Seleniul – mineralul tiroidiei, imunităţii şi longevităţii

Seleniul este un mineral esenţial. Are o influenţă benefică asupra rinichilor, ficatului, pancreasului, glandei tiroide, splinei şi ganglionilor limfatici.

Este util într-o serie largă de afecțiuni cauzate de un deficit de seleniu.

Seleniul – mineralul tiroidiei, imunităţii şi longevităţii

Seleniul – mineralul tiroidiei, imunităţii şi longevităţii

Ce roluri are seleniul în corp 

Seleniul este implicat în procesele de reproducere, inclusiv în activitatea tiroidiei şi inimii, în sinteza ADN-ului, funcţionarea corectă a ochilor şi a funcţiei musculare.

Este important pentru secreția optimă a hormonilor tiroidieni care reglează metabolismul.

Simptomele unui deficit pot da slăbiciune musculară şi oboseală.

Seleniul – mineralul care previne cancerul

Foarte mulţi medici pun seleniul într-o legătură strânsă cu prevenirea cancerului.

Unul din numeroasele studii efectuate pe acest subiect arată că seleniul poate reduce tumorile cu 63% în cazul cancerului de prostată, cu 58% în cazul cancerului colorectal şi cu 46% în cancerul de plămân.

S-a înregistrat în multe cazuri o scădere generală de 39% a riscului de decese cauzate de cancer, prin administrare a 300 mcg de seleniu în fiecare zi.

Un antioxidant puternic

Seleniul este cunoscut ca un antioxidant extrem de puternic.

Lucrează în sinergie cu vitamina E, funcţionând mult mai bine împreună decât separat în apărarea organismului de boli şi în stimularea funcţiilor sistemului imunitar.

Aceşti compuși colaborează în prevenirea îmbătrânirii premature, ca urmare a oxidării ţesuturilor.

În cazul persoanele la care nivelul de stres este foarte mare, seleniul acţionează ca un calmant şi reglator.

Fumătorii, cei cu boli inflamatorii – cum este artrita reumatoidă, sau cei care au infecţii, se pot folosi de seleniu pentru a creşte imunitatea celulelor corpului.

Reglează hormonii tiroidieni

Seleniul este folosit pentru convertirea hormonilor tiroidieni într-o formă mai puțin activă (T4).

Acest lucru este necesar pentru ca fiecare celulă din corp să funcţioneze corect.

Stimulează sistemul imunitar

Seleniu creşte, de asemenea, activităţile celulelor albe din sânge, ajutand organismul să se apere de infecţii şi viruşi, în special de răceală şi gripă, dar şi de celule canceroase.

Protejează inima

Seleniul este de asemenea renumit pentru capacitatea de a reduce riscul de coagulare a sângelui, lucru care reduce semnificativ riscul de atacuri de cord.

De asemenea, seleniul scade nivelul colesterolului rău (LDL) şi creşte nivelul celui bun (HDL), o calitate esenţială pentru o bună funcţionare a inimii.

Acţionează ca un anti-inflamator

Când este combinat cu vitamina E, seleniul s-a arătat benefic în diferite afecţiuni cronice, cum este artrita reumatoidă, psoriazisul, lupusul şi eczemele.

Previne mătreaţa şi tratează acneea

Există de asemenea studii şi rapoarte care arată că seleniul are beneficii şi asupra pielii.

Poate preveni mătreaţa prin distrugerea ciupercilor prezente la nivelul scalpului, care fac pielea uscată. Este eficient şi în tratarea acneei.

Esenţial pentru sănătatea sexuală a bărbaţilor

Seleniul este un compus important pentru bărbaţi, întrucât acesta menţine testiculele şi veziculele seminale sănătoase şi stimulează producerea spermei şi motilitatea acestuia.

Prin urmare, bărbaţii au o mai mare nevoie de acest mineral. Un deficit în seleniu poate duce la infertilitate la barbati.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.