DIABETUL necontrolat poate afecta orice ORGAN din corp – complicații care pot fi evitate

Diabetul produce repercusiuni asupra întregului organism. Aproape toate organele sunt afectate de această boală.

Pe lângă simptomele clasice de diabet – sete excesivă, urinare frecventă, oboseală, vedere încețoșată și furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor, diabetul nediagnosticat sau slab controlat poate crea unele complicații (daune pe termen lung).

Complicatiile diabetului – la ce valori apar

Organe pe care le afectează diabetul 

Diabetul afectează vasele de sânge și nervii, de aceea orice parte a corpului poate fi vătămată de această afecțiune. Complicațiile diabetului sunt clasificate în general ca fiind microvasculare (vase mici de sânge) sau macrovasculare (vase mari de sânge).

Anumite organe, precum rinichii, ochii și nervii sunt în mod predominant perfuzate de vase de sânge mici. Daunele cronice la nivelul acestor vase mici de sânge duc la disfuncția organelor respective.

Daunele la nivelul vaselor mari de sânge provoacă îngustarea arterelor (plăci aterosclerotice). Ruperea plăcilor crește riscul formării de cheaguri de sânge și apariția unor evenimente cardiovasculare periculoase, precum atac de cord sau accidente vasculare cerebrale.

Circulația sangvină deficitară la nivelul picioarelor poate duce la cangrenarea acestora.

Daunele la nivelul nervilor pot fi destul de grave, dat fiind că nervii sunt implicați în atât de multe funcții ale corpului, de la digestie și mișcare până la reproducere. Retinopatia și nefropatia diabetică, constipația și diareea sunt complicații des întâlnite la diabetici.

Există și alte complicații care nu se încadrează în mod evident în categoria afecțiunilor provocate de leziuni ale vasele de sânge, precum afecțiuni ale pielii, boala ficatului gras, infecții, sindromul ovarelor polichistice, maladia Alzheimer sau cancer.

Când apar complicațiile diabetului

Aceste complicații apar după mai mulți ani în care diabetul a fost lăsat netratat mulți ani la rând. Cu toate acestea, nu toți bolnavii de diabet suferă complicații.

Adoptarea unei diete sănătoase, evitarea fumatului și consumului de alcool și mișcarea fizică regulată sunt strategii care pot ajuta la menținerea nivelului de zahăr din sânge, al colesterolului și al tensiunii arteriale sub control și implicit la prevenirea complicațiilor sau la o mai bună gestionare a lor.

Citește și Simptome de DIABET la femeile peste 40 de ani

Care este valoarea optimă a hemoglobinei glicozilate (HbA1c)

Un studiu recent, realizat de cercetători de la Universitatea Gothenburg din Suedia și publicat în British Medical Journal a arătat că zahărul din sânge trebuie menținut la un anumit nivel pentru a evita afectarea organelor.

Studiul a fost realizat pe un număr de peste 10.000 ani de adulți și copiii cu diabet de tip 1 și a durat 8-20 de ani. Cercetătorii au monotorizat valorile glicemiei pe o perioadă de 2-3 luni și au evaluat riscurile aferente.

În Suedia, valorile considerate optime ale hemoglobinei glicozilate (HbA1c) la persoanele cu diabet de tip 1 sunt mai mici decât în alte țări: 52 mmol/mm la adulți și 47 mmm/mm la copii.

Rezultatele acestui studiu au arătat că nivelurile care depășesc 52 mmol/mm sunt asociate cu un risc mai mare de modificări ușoare la nivelul rinichilor și ochilor. Însă leziunile oculare (retinopatia diabetică) survin la valori mult mai crescute.

Autorii studiului au descoperit de asemenea că scăderea nivelului de HbA1c sub 48 mmol/mm nu a scăzut suplimentar riscurile daunelor oculare și renale. 

Cumpără de aici suplimente pentru diabet:
[wcepe_products ids=’12428, 9110, 9706, 11086′ button=’Cumpără aici’]

Surse:

1. Dr. Jason Fung, Complications of Diabetes – A Disease Affecting All Organs, Diet Doctor: https://www.dietdoctor.com/complications-diabetes-disease-affecting-organs
2. Medlife, CARE ESTE NIVELUL OPTIM DE ZAHAR DIN SANGE IN DIABETUL DE TIP 1? https://www.medlife.ro/articole-medicale/care-este-nivelul-optim-de-zahar-din-sange-in-diabetul-de-tip-1
3. Diabetes.co.uk, How Does Diabetes Affect The Body? https://www.diabetes.co.uk/how-does-diabetes-affect-the-body.html

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.