Tinctura de SUNĂTOARE ajută în curele de dezintoxicare și la vindecarea afecțiunilor stomacale și venoase
Sunătoarea este o plantă de leac excepțională. Este folosită de secole pentru tratarea rănilor, afecțiunilor nervoase, stomacale și renale.
Este bogată în compuși cu proprietăți anti-depresive, antivirale și fitodinamice (hipericină, pseudohipericină), astringente, antiinflamatoare, antihemoragice (flavonoli), diuretice, colagoge, vasodilatatoare, sedative, anti-tumorale, anti-diareice (hiperină, quercetrină, kamepferol, rutină), antimicrobiene și cardiotonice (xantoni).
Uleiul de sunătoare este probabil cel mai eficient remediu extern pe care-l putem prepara din această plantă. La nivel intern, cele mai bune rezultate are tinctura.
Se macină o mână de sunătoare uscată prin râșnița electrică de cafea până se obține o pulbere fină.
Se pun 20 de linguri de pulbere într-un borcan de sticlă și peste ele se adaugă 400 ml de alcool alimentar de 60 de grade (votcă, brandy). Se amestecă bine, se închide ermetic și se lasă într-un loc călduros 14 zile. Borcanul trebuie agitat o dată la două zile.
După trecerea perioadei de macerare, se strecoară vinul și se păstrează în sticle închise la culoare.
______________________________________________________________________________________________________
Mod de administrare
Copii 5-15 ani: se iau câte 5-10 picături, de 2 ori pe zi, în cure de maxim 2 săptămâni;
Adulți: se iau câte 10-20 de picături, de 3 ori pe zi, în cure de 30 de zile.
Deși nu este foarte plăcută la gust, această tinctură are rezultate bune în ulcerul duodenal, tromboflebită și dezintoxicarea organismului. Rezultatele se văd destul de repede.
Dacă nu aveți voie de alcool, puteți prepara tinctura cu oțet de mere sau glicerină.
______________________________________________________________________________________________________
Precauții și contraindicații
Tinctura de sunătoare, precum și pulberea, sunt contraindicate copiilor sub 5 ani.
Curele cu sunătoare nu se fac pe perioade lungi, deoarece pot să apară reacții adverse, precum amețeli, dureri de cap.
De asemenea, trebuie evitată expunerea la soare după consumul de sunătoare, indiferent sub ce formă, deoarece pot apărea probleme la nivelul ochilor (fotosensibilitate).
______________________________________________________________________________________________________
Surse bibliografice:
1. Dr. Christopher Hobbs, St. John’s Wort: A Review: http://www.christopherhobbs.com/library/articles-on-herbs-and-health/st-johns-wort-a-review/
2. Mariana Borloveanu, Sunătoarea, cel mai bun antidot al afecțiunilor nervoase, Leacuri & Rețete Mănăstirești, Nr. 5/10 august – 10 octombrie 2015, Editura Lumea Credinței, p. 11