Sirop de MENTĂ la rece, cu MIERE – taie pofta de mâncare, detensionează organismul și stimulează creierul (rețetă)

Menta este o plantă culinară și medicinală excepțională, deosebit de utilă pentru omul modern, stresat, agitat, tensionat, cu probleme de somn.

Această plantă ajută la relaxarea sistemului nervos și induce un somn odihnitor

Menta are efecte benefice și la nivelul aparatului digestiv: balonare, dureri, flatulență, greață, vomă, colon iritabil, crampe menstruale.

Un studiu din 2011 a arătat că menta activează un canal „anti-durere” din colon, calmând inflamația și durerea de la nivelul tractului digestiv.

Mai mult, menta taie poftele alimentare. Doar mirosul mentolat al mentei reduce apetitul. Participanții unui studiu care au fost rugați să inhaleze mirosul uleiului de mentă la fiecare 2 ore au raportat o reducere a senzației de foame, comparativ cu cei care nu au mirosit ulei de mentă. În plus, au consumate cu 2,800 mai puține calorii în timpul săptămânii.

Aroma mentei are de asemenea efecte stimulente la nivelul creierului. Un studiu mic realizat de Universitatea Wheeling Jesuit a arătat că mirosul de mentă crește atenția, motivația și performanța intelectuală.

Mentolul din frunzele de mentă acționează ca un relaxant muscular și ca un sedativ natural. Reduce tensiunea arterială și induce o stare de calm. Acest compus ajută inclusiv la eliberarea congestiei nazale, sau cel puțin asta ne face creierul să credem.

Cercetările recente au arătat că menta (și scorțișoara) reduce oboseala cauzată de șofat, crește starea de vigilență și diminuează sentimentele de frustrare și anxietate care apar adesea în trafic. Condusul mașinii timp de multe ore poate crește furia, oboseala fizică și mentală, și poate reduce energia. Prin aceste efecte calmante, menta poate ajuta la prevenirea accidentelor auto. 

_____________________________________________________________________________________________________

Sirop de mentă la rece – rețetă

Ne place această rețetă deoarece nu conține zahăr, iar modul de preparare nu include fierberea plantei.

Prin procesare termică se pierd vitaminele, iar produsul final nu mai este la fel de nutritiv și eficient din punct de vedere curativ. Acest sirop nu este doar aromat și răcoritor, ci și benefic sănătății.

Ingrediente

• 10 frunze de mentă
• 6 linguri de miere
• 2 linguri de suc de lămâie

Preparare

Dacă aveți multă mentă proaspătă, preparați o cantitate mai mare de sirop, păstrând proporțiile ingredientelor. Spălați frunzele de mentă și stoarceți-le pentru a elimina excesul de apă. Zdrobiți-le cu un pistil în mojar, sau cu un blender.

Adăugați peste pasta obținută mierea și sucul proaspăt stors de la lămâie. Amestecați până la omogenizare și transferați pasta într-un borcan de sticlă. Înveliți borcanul cu un ziar și lăsați plantele la macerat câteva zile.

Strecurați, presând și terciul de mentă, pentru a extrage tot lichidul.

Siropul obținut se consumă ca orice sirop. Se folosesc 2 linguri la 1 pahar cu apă rece. Sucul rezultat este extrem de răcoritor și plin de prospețime. Are totodată efecte destresante.

_____________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Huffington Post, 5 Health Benefits Of Peppermint: http://www.huffingtonpost.com/2013/12/07/health-benefits-peppermin_n_4393421.html

2. By Dr. Michael Kessler, DC, 10 Amazing Health Benefits of Peppermint Tea, Doctor Health Press: http://www.doctorshealthpress.com/general-health-articles/health-benefits-of-peppermint-tea/

3. WebMD, Traffic Stress? Cinnamon, Peppermint May Help: http://www.webmd.com/food-recipes/news/20050428/traffic-stress-cinnamon-peppermint-may-help

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.