Sirop de Mentă La Rece – Rețetă și Efecte Terapeutice
Menta (Mentha cordifolia) este o plantă aromată, originară din India și Orientul Mijlociu, cu gust dulce și răcoritor, bogată în Vitamina A, C și B2. Conține de asemenea minerale precum fier, calciu, magneziu, mangan, zinc, cupru, acid folic, și fibre.
Se folosește atât în stare proaspătă, cât și uscată, la curry, supe, salate, sucuri, creme sau înghețată.
Cuprins
Menta – Proprietăți și beneficii
Consumul de mentă este bun pentru tractul digestiv, când apar dureri abdominale. Ceaiul de mentă poate reduce simptomele sindromului de colon iritabil, poate ajuta la curățarea stomacului, a acneei, iritațiilor și la tratarea altor boli de piele, datorită efectului răcoritor. Dincolo de faptul că ajută la detoxifierea corpului, menta poate de asemenea purifica sângele. Frunzele de mentă zdrobite se pot mesteca pentru albirea dinților și eliminarea respirației neplăcute.
• Dureri de stomac, indigestie (se bea ceai de mentă)
• Greață și dureri de cap (se aplică local ulei de mentă, sub formă de masaj)
• Tulburări respiratorii – decongestionarea sinusurilor, gâtului și plămânilor
• Tuse, astm, dificultăți respiratorii
• Îngrijirea pielii (suc de mentă, aplicat sub formă de mască pentru erupții cutanate și acnee)
• Dureri musculare (frecții locale cu o soluție din 6 picături de ulei esențial de mentă, 1/3 cană de ulei de măsline și o cană de sare de mare
• Cancer
Rețetă Sirop de mentă la rece
Ingrediente:
– o mână de frunze de mentă
– zeama de la o lămâie
– 500 g de miere
Într-un borcan, se pun frunzele de mentă spălate în prealabil, și apoi se adaugă amestecul de miere și suc de lămâie. Borcanul se închide ermetic și se lasă la macerat 14 zile la loc răcoros. Se amestecă odată la două zile. La urmă se strecoară și se depozitează în sticluțe.
Rețetă Sirop de mentă fiert
Ingrediente:
– 6 linguri de frunze proaspete de mentă
– 600 ml de aă
– 350 g de zahăr brun
Se pun frunzele de mentă la fiert la foc mic în apă, un sfert de oră. La urmă se scot frunzele și se în ceaiul rezultat, se adaugă zahărul. Se lasă la fiert în continuare încă un sfert de oră până se leagă siropul. Se toarnă apoi în sticle sterilizate cu spirt alb, cât încă siropul este cald. Din acest preparat se iau câte 5 lingurițe pe zi, după mesele principale ale zilei, timp de 2-3 luni.
Siropul de mentă are un efect liniștitor și calmant, dar și tonic asupra sistemului nervos.