MENTA – regina plantelor DIGESTIVE (moduri de utilizare)

Botanistul Andrew Gaeddert consideră menta a fi regina tuturor plantelor digestive. În cartea sa cu tratamente naturiste pentru afecțiunile gastrointestinale ne oferă câteva moduri practice prin care putem beneficia de proprietățile ei curative.

În medicina tradițional, menta este folosită în numeroase tulburări care țin de tractul gastro-intestinal:

Menta – remedii

– indigestie
– greață, vomă
– rău de mișcare
– gaze intestinale
– crampe gastrio-intestinale superioare
– crampe biliare
– dureri ale vezicii biliare
– sindromul colonului iritabil
– spasme cauzate de administrare de clisme/spălături cu bariu
– spasme cauzate de procedurile endoscopice

Studiile științifice confirmă majoritatea utilizărilor populare ale acestei plante aromatice. În cele mai multe cercetări au fost folosite capsule cu ulei de mentă.

Câteva studii clinice au arătat că 1-2 capsule cu ulei de mentă, de 3 ori pe zi, au redus durerile abdominale, umflarea stomacului, flatulența (gaze intestinale) și mișcările intestinale la persoanele cu sindromul colonului iritabil.

O recenzie realizată pe 12 studii care a fost publicată în British Medical Journal a arătat că aceste capsule cu ulei de mentă au fost superioare suplimentelor cu fibre și medicamentelor antispasmodice la pacienții cu colon iritabil.

Cercetătorii susțin că menta încetinește mișcările peristaltice și calmează spasmele prin relaxarea musculaturii netede a tractului gastrointestinal. În combinație cu uleiul de chimen, uleiul de mentă reduce mișcările din stomac și duoden.

__________________________

Moduri de utilizare

Cele mai bune efecte îl are menta crescută în mediul domestic. O putem folosi sub formă de ceai, ulei esențial (pentru uz intern), capsule sau tablete.

Ceaiul de mentă are efecte calmante asupra sistemului digestiv, în timp ce uleiul de mentă are o acțiune stimulatoare.

Compușii vindecători din mentă sunt fragili și sensibili. De aceea planta nu trebuie fiartă. Se lasă la infuzat sub capac pe perioade mai mari de timp (până la 4-6 ore).

Uleiul esențial de mentă poate fi folosit extern pentru durerile de cap asociate cu aciditate gastrică, indigestie sau alte probleme digestive. Se pun câteva picături pe palme și se aplică pe tâmple, pe zona dintre sprâncene, pe frunte, în spatele urechilor sau pe ceafă, masând ușor până când uleiul pătrunde în piele.

Uleiul esențial de mentă nu trebuie aplicat direct pe piele, ci se va dilua înainte cu 1 linguriță de ulei vegetal (ulei de măsline, de cocos, de floarea-soarelui etc).

Același tip de masaj cu ulei de mentă poate fi realizat și la nivelul abdomenului – stomac și intestine, precum și a ficatului. Se masează în sensul acelor de ceasornic.

În spasmele intestinale se poate folosit atât masajul cu ulei de mentă, cât și ceaiul, administrat intern.

Dacă vă confruntați cu greață sau reflux de vomă, puneți 2 picătură de ulei esențial de mentă (pentru uz intern) în 100 ml de apă și beți lichidul. Sau puteți sorbi câte 1 linguriță de ceai de mentă la fiecare 10 minute, până ce simptomele cedează.

Menta poate fi folosită și la băi, datorită efectelor sale calmante și totodată revigorante. Puneți 2 litri de ceai de mentă concentrat (2 linguri la cana de apă) sau 1 linguriță de ulei esențial de mentă în apa din cadă. Această baie este utilă în reducerea simptomelor de anxietate, tensiune sau tulburări digestive acute.

__________________________

Precauții și contraindicații

Menta este contraindicată persoanelor cu hernie hiatală, ulcere stomacale, arsuri gastrice, colită ulcerativă, boala Parkinson, reflux gastric, diaree (uleiul de mentă), diabet, reflux gastro-esofagian. Trebuie evitată și pe perioada sarcinii sau alăptării. 

Această plantă poate interacționa cu medicamentele care reduc aciditatea stomacală, ciclosporină, medicamente pentru diabet sau hipertensiune, sau cu medicamentele metabolizate de ficat.

Ceaiul de mentă nu trebuie administrat în combinație cu ceai verde sau ceai negru, deoarece acestea conțin cafeină.

În unele cazuri, ceaiul de mentă și uleiul esențiale de mentă poate cauza arsuri stomacale.

Dacă experimentați aceste probleme, înlocuiți menta cu mușețel, care are efecte digestive mai blânde.

__________________________

Surse:

1. Andrew Gaeddert, Healing Digestive Disorders, Natural Treatments for Gastrointestinal Conditions, People’s Medical Publishing House-USA, Raleigh, North Carolina, 2017

2. Medical News Today, Peppermint: Health benefits and precautions: https://www.medicalnewstoday.com/articles/265214.php

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.