Spirt de mentă pentru dureri reumatice, mâncărimi, răceală și gripă

Menta este o plantă aromatică înzestrată cu proprietăți terapeutice diverse. Poate fi folosită atât intern, cât și extern. Cea mai concentrată formă de utilizare este uleiul esențial.

Fitoterapeuții români recomandă un preparat simplu dar eficient pentru calmarea durerilor, mâncărimilor pielii, simptomelor de răceală și gripă.

Spirt de menta pentru dureri, mancarimi, raceala

Spirt de menta pentru dureri, mancarimi, raceala

Spirt de mentă pentru dureri și mâncărimi – rețetă

Ingrediente

  • 5 g de ulei esențial de mentă
  • 95 ml de alcool tare

Metodă

Amestecați uleiul esențial de mentă cu alcoolul și transferați soluția obținută într-o sticlă.

Se pune puțină soluție pe piele și se masează bine în caz de dureri.

Utilizări ale spirtului de mentă 

Frecțiile cu această soluție alcoolizată de mentă pot atenua durerile cauzate de reumatism.

Totodată, sunt utile în caz de mâncărimi ale pielii sau urticarie, datorită efectului calmant. Un studiu a arătat că uleiul de mentă reduce durata și severitatea mâncărimilor cronice.

Autorul spune că acest spirt mentolat poate fi folosit și ca apă de gură.

Are efect răcoritor și totodată antiseptic. Curăță cavitatea bucală, previne dezvoltarea bacteriilor și împrospătează respirația.

Dacă halena este pentru dvs. o problemă frecventă, nu ezitați să încercați acest remediu natural. Se pun câteva picături în ¼ pahar cu apă și se fac clătiri ale gurii.

Citește și – Ceai tonic pentru creier și memorie din mentă, salvie și busuioc

O altă întrebuințare a spirtului de mentă este sub formă de inhalații. Ca și în cazul de mai sus, se adaugă câteva picături într-un bol cu apă fierbinte.

Se stă cu capul aplecat deasupra bolului și se trag pe nas aburii fierbinți mentolați.

Inhalația cu ulei esențial de mentă are efecte decongestionante. Este utilă în caz de răceală, gripă, laringită și răgușeală.

Un studiu publicat în anul 2019 în „Journal of Pain Research” a arătat că aromaterapia cu esență (ulei esențial) de mentă a redus durerile și starea de anxietate provocate de cateterizarea intravenoasă.

Menta este deseori utilizată pentru calmarea durerilor de cap. În acest sens se pot masa tâmplele cu ulei esențial de mentă ori creme/geluri cu mentă.

Sau se pot aplica pe frunte și pe tâmple comprese reci cu mentă sau ulei de mentă diluat.

Studiile au confirmat că aplicațiile uleiului de mentă pe frunte și pe tâmple au un efect de durată mai lungă în ceea ce privește reducerea durerilor, stărilor de greață și a sensibilității la lumină, comparativ cu placebo.

Planta poate fi adăugată și în apa de baie, pentru întărirea copiilor slabi sau debili.

Se prepară o infuzie concentrată din 300 g de frunze uscate și 3 litri de apă. După un sfert de oră, ceaiul se strecoară și se toarnă în apa din cadă. Baia trebuie să dureze 20 de minute.

Citește – Ulei esențial de mentă nu trebuie să lipsească din “farmacia casei” – este un leac universal excepțional

Precauții și contraindicații

Atenție, uleiul esențial de mentă nu trebuie aplicat direct pe piele, nediluat, deoarece poate irita pielea sau cauza erupții cutanate.

De asemenea, nu este indicat să aplicați acest produs pe fața sau pe pieptul copiilor mici. Inhalarea mentolului din ulei îi poate afecta.

Surse articol:

1. Antonov C., Izma, Ghidul ceaiurilor terapeutice, Editura KARO Tour, București, p. 39
2. Fatemeh Akbari, Mansour Rezaei, and Alireza Khatony, Effect Of Peppermint Essence On The Pain And Anxiety Caused By Intravenous Catheterization In Cardiac Patients: A Randomized Controlled Trial, J Pain Res. 2019; 12: 2933–2939: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6814313/
3. Jill Seladi-Schulman, Debra Rose Wilson, About Peppermint Oil Uses and Benefits, Healthline: https://www.healthline.com/health/benefits-of-peppermint-oil#uses

 

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.