ULEIUL esențial de MENTĂ nu trebuie să lipsească din „farmacia casei” – este un leac universal excepțional

Menta este una din cele mai versatile plante medicinale care cresc în flora spontană a țării noastre. Cercetătorii de la Universitatea Tufts – Human Nutrition Research Center on Aging – scriu că beneficiile mentei se datorează în special compușilor fenolici (acid rosmarinic), flavonoidelor (eriocitrină, luteolină și hesperidină) și uleiurilor esențiale mentol (35-45%) și mentone (10-30%).

Studiile în vitro au arătat că menta are acțiuni anti-microbiene, antivirale, antioxidante și antitumorale puternice.

Ulei Esențial de Mentă

Ulei Esențial de Mentă

Experimentele pe animale au demonstrat de asemenea efecte relaxante asupra țesuturilor gastrointestinale, analgezice și anestezice asupra sistemului nervos central și periferic, și un potențial imunomodulator și chemopreventiv.

Uleiul de mentă are efecte analgezice și asupra sistemului respirator.

Dr. Axe spune că fiecare familie ar trebui să aibă acest ulei în dulapul de medicamente din casă. Puține sunt problemele de sănătate în care uleiul de mentă nu poate ajuta. Este deosebit de eficient împotriva durerilor de stomac, împrospătează respirația neplăcută, calmează durerile de cap, îmbunătățește atenția, curăță tractul respirator, crește nivelul energiei și detensionează mușchii.

Aplicat pe piele, acesta are un efect calmant și răcoritor, care ajută la ușurarea durerilor musculare. Studiile clinice recomandă uleiul de mentă împotriva stărilor de greață și a spasmelor musculare la nivelul colonului și stomacului.

Utilizări practice ale uleiului esențial de mentă

Uleiul de mentă este folosit în scop medicinal încă din anul 1.000 î.Hr. Mărturii ale utilizării acestuia încă de pe vremea Egiptului antic au fost găsite în unele piramide.

Dureri musculare. Aplicat extern, uleiul de mentă acționează ca un calmant și relaxant puternic. Reduce durerile de spate, durerile musculare și tensiunea de la nivelul capului. Poate fi folosit în combinație cu alte uleiuri esențiale, precum uleiul de eucalipt.

Desfundarea sinusurilor și calmarea gâtului iritat. Uleiul de mentă se poate folosi sub formă de inhalații. Are efecte expectorante, este util în tuse și răceli, sinuzită, astm, bronșită.

Dureri articulare. Uleiul de mentă se poate combina cu ulei de lavandă. Are un efect la fel de calmant și răcoritor precum o compresă cu gheață.

Pofte alimentare. Inhalarea uleiului esențial de mentă reduce apetitul și induce mai rapid sațietatea. Folosiți câteva picături în aromaterapie sau aplicați-le sub forma unui masaj pe tâmple ori pe piept. Sau pur și simplu inhalați mirosul uleiului direct din sticluță.

Creșterea energiei. Inhalați puțin ulei esențial de mentă și veți simți efectul energizant. Acesta este util îndeosebi persoanelor care suferă de sindromul oboselii cronice. În plus, îmbunătățește atenția și concentrarea.

Alergii. Pentru reducerea simptomelor alergice, folosiți uleiul esențial de mentă în combinație cu ulei esențial de eucalipt și de cuișoare, pentru reducerea simptomelor alergice, sub formă de aromaterapie. Uleiul de mentă ajută la relaxarea pasajelor nazale și la curățarea lor de alergeni.

ADHD. Pentru copiii cu deficit de atenție, pulverizați puțin ulei esențial de mentă pe cămașă, sau aplicați o picătură pe limbă sau sub nas, pentru a crește concentrarea și atenția.

Febră. Datorită efectelor răcoritoare, uleiul esențial de mentă este un remediu eficient pentru scăderea febrei, îndeosebi la copii (în locul aspirinei). Se combină cu ulei de cocos sau un alt ulei vegetal și se masează pe gât și pe tălpi.

Dureri de cap și migrene. Uleiul esențial de mentă stimulează circulația sangvină și relaxează mușchii tensionați. Un studiu realizat de germani, la Clinica Neurologică de la Universitatea din Kiel, a arătat că uleiul esențial de mentă (în combinație cu alte uleiuri) are efecte analgezice și reduce sensibilitatea la dureri de cap. Uleiurile se aplică pe tâmple

Împrospătarea respirației și reducerea cariilor. După cum au arătat studiile, uleiul esențial de mentă este mai eficient în reducerea cariilor decât un compus chimic inclus în apele de gură din comerț, numit clorhexidină. Puteți prepara în casă pastă de dinți sau apă de gură naturală folosind câteva picături de ulei esențial de mentă.

Dureri de dinți la copii. Amestecați uleiul esențial de mentă în proporție de 1:1 cu ulei de cocos sau alt ulei vegetal, și masați gingiile dureroase.

Greață. Un studiu a arătat că uleiul esențial de mentă reduce greața la bolnavii de cancer care fac chimioterapie. Un alt studiu, din 2012, realizat la Universitatea de Stat din Clayton, a arătat că acesta reduce senzația de greață și vomă la pacienții care au suferit o intervenție chirurgicală.

Se poate adăuga 1 picătură de ulei esențial de mentă în apă, sau se pot aplica 1-2 picături în spatele urechii. Și sub formă de aromaterapie, menta reduce senzația de greață.

Colici, indigestie. Studiile au arătat că uleiul esențial de mentă este la fel de eficient ca un medicament folosit pentru tratarea colicilor la copii, fără să aibă efecte secundare. Acesta poate fi utilizat în aromaterapie, sau poate fi masat pe stomac (1 picătură este suficient).

Cancer. Studiile clinice sugerează că mentolul, un compus activ din uleiul esențial de mentă inhibă creșterea cancerului de colon și protejează împotriva daunelor ADN-ului și a morții celulare induse de radiații. În prezent, există peste 300 de studii științifice realizate pe uleiul esențial de mentă și 2.297 pe compusul mentol.

Mătreață, păduchi, creșterea părului. Adăugați 2-3 picături de ulei esențial de mentă în sticla cu șampon. Uleiul de mentă este un antiseptic natural puternic. Ajută la îndepărtarea mătreții și stimulează scalpul. Uleiul de mentă ajută la îndesirea și hrănirea părului afectat. Pentru creșterea părului, stoparea căderii sau subțierii părului, adăugați și câteva picături de ulei esențial de rozmarin.

Mâncărimi. Amestecați uleiul esențial de mentă cu ulei esențial de lavandă și aplicați-l pe piele pentru a reduce mâncărimea pielii.

Inflamații ale pielii. În amestec cu ulei esențial de lavandă, uleiul esențial de mentă aplicat extern poate ajuta la ameliorarea eczemelor și a psoriazisului.

Arsuri solare. Amestecați puțin ulei esențial de mentă cu un ulei vegetal și aplicați-l pe zona afectată de arsurile solare.

Contraindicații și precauții

Uleiul esențial de mentă trebuie utilizat cu precauție de persoanele care suferă de reflux gastrointestinal, hernie hiatală sau pietre la rinichi.

Uleiurile esențiale nu trebuie aplicate pe piele în stare concentrată, ci doar după ce au fost diluate cu un ulei vegetal. La adulți se combină 2 picături de ulei esențial cu 1 linguriță de ulei vegetal. La copii, se folosește 1 picătură de ulei esențial în amestec cu 1 linguriță de ulei vegetal (care poate fi de floarea-soarelui, de măsline, de cocos, de migdale etc).

Dacă vreți să folosiți uleiuri esențiale pentru afecțiuni interne, citiți eticheta. Pe produs trebuie să scrie neapărat „pentru uz intern”, altfel uleiul trebuie folosit doar extern.

Surse articol:
1. https://draxe.com/peppermint-oil-uses-benefits/
2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16767798

2 comentarii

  1. Foarte bun pentru durerile de cap!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.