MENTA înviorează GÂNDIREA, stimulează MEMORIA și fortifică CREIERUL

Menta se numără printre plantele cu efecte stimulatoare asupra mințiiFitoterapeutul Constantin Milică citează proprietățile fortifiante ale mentei asupra creierului. Are efecte revigorante asupra gândirii și mai cu seamă asupra memoriei.

Lemery spunea în secolul al 19-lea că însuși numele mentei ne arată aceasta din faptul că substantivul „mentă” derivă din latinescul „mens”, care înseamnă „minte”.

Un studiu recent realizat la Universitatea Wheeling Jesuit a arătat că parfumul mentei are efecte profunde asupra funcțiilor cognitive. Mirosul ei stimulează capacitatea de a gândi și raționa, mărește abilitatea de rezolvarea a problemelor și de formare a conceptelor, îmbunătățește atenția și memoria.

Participanții la acest studiu au fost împărțiți în mai multe grupuri: unii au mestecat gume cu mentă, alții cu scorțișoară, alții cu gust de cireșe. Unii au primit gume fără gust iar alții nu au mestecat deloc. Toate cele trei tipuri de gumă aromată au crescut memoria de lucru și răspunsul motor vizual.

Au fost analize și efectele parfumurilor acestor plante. Mirosurile de mentă și scorțișoară au îmbunătățit scorurile la testele de memorie.

Unul din autorii acestui studiu, Philip Zoladz spune că societatea ar accepta ideea unui adjuvant natural (ne-farmaceutic) pentru creșterea performanței cognitive.

Dr. Bryan Raudenbush de la Universitatea Wheeling Jesuit a descoperit că șoferii expuși la mirosul de mentă au un grad mai mic de frustrare, anxietate și oboseală și rămân  vigilenți după șofat o perioadă lungă de timp.

Acesta a explicat că mirosul de mentă crește semnificativ cantitatea de oxigen din sânge și tensiunea arterială, ceea ce înseamnă că creierul nostru primește mai mult oxigen și în consecință crește capacitatea de concentrare și atenție.

Nu este singurul studiu care a confirmat efectele pozitive ale mentei la nivel cerebral. Cercetătorii din Anglia au obținut rezultate asemănătoare în 2008, când au descoperit că mirosul de mentă a crescut vigilența, memoria și capacitatea de procesare a informațiilor. Totodată, menta a ajutat la menținerea calmului

Rezultate similare au fost publicate și în International Journal of Neuroscience.

Ceea ce este cu adevărat interesant este că în aceste studii, menta nu a fost administrată intern, ci simpla ei mirosire a produs efecte pozitive asupra minții.

Inhalarea mirosului de mentă – fie direct din planta proaspătă, fie sub formă de aromaterapie cu ulei esențial de mentă – poate fi o strategie eficientă în perioadele în care avem nevoie de mai multă concentrare și atenție.

Intern, o putem consuma sub formă de ceai, sau ca aromatizant pentru salate și deserturi. Ca beneficii suplimentare, menta calmează stomacul și îmbunătățește sănătatea sistemului respirator.

________________________________________

Bibliografie:

1. LIVE STRONG, Does Peppermint Candy Stimulate the Brain? https://www.livestrong.com/article/520172-does-peppermint-candy-stimulate-the-brain

2. Farmacia Verde, Tonicul din grădină: menta: http://www.farmacia-verde.ro/2011/03/07/tonicul-din-gradina-menta/

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.