Mâncare de VARZĂ cu LEGUME și condimente – rețetă indiană

Această rețetă este inspirată din bucătăria indiană. Este o mâncare de varză, mazăre, roșii și cartofi, un amestec de legume deosebit de savuros și hrănitor.

Se numește „Bandh Gobhi Sabjee” și înseamnă ceva de genul „varză cu legume”. Pentru a-i da un specific indian, se pot folosi mirodenii incluse de regulă în mâncărurile indiene.

Mancare de varza cu legume: imagine cu titlu informativ

Varza nu este o legumă foarte gustoasă în sine, însă dacă este gătită cu pricepere, și condimentată cu generozitate, devine extrem de plăcută.

Varza este unul din cele mai economice și ieftine alimente, după cartofi. Este bogată în vitamine, minerale, dar mai ales în compuși cu proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, detoxifiante și anticancerigene.

Un studiu recent a arătat că varza are efecte anti-diabetice notabile. Participanții cu cel mai mare consum de pește, pâine de secară, ovăz, mere și pere, rădăcinoase și varză au avut cel mai mic risc de diabet de tip 2.

Oamenii de știință au identificat aproape 20 de flavonoide și 15 fenoli diferiți în varză, fiecare având o activitate antioxidantă puternică. Numeroase studii au asociat consumul de varză cu risc redus de boli cardiovasculare, cancere, inflamații cronice și probleme digestive.

Tocană de varză cu legume – rețetă

Ingrediente

• 1 varză de 1 kg
• 3 cartofi
• 2 roșii
• 4 cepe
• 200 g de mazăre
• 6-7 căței de usturoi
• 3 linguri de ulei
• 400 ml de apă

Condimente:

• 1 ardei iute roșu
• 3 frunze de dafin
• 1 linguriță de chimen
• 1 linguriță de ghimbir
• 1 linguriță de turmeric
• 1 linguriță de boia iute sau piper
• sare, după gust

Preparare

Tăiați varza mărunt. Curățați cartofii de coajă și tăiați-i cubulețe împreună cu roșiile, iar ceapa tăiați-o solzișori. Usturoiul se poate da pe răzătoare sau prin aparatul special de zdrobit usturoiul. Ardeiul iute se toacă mărunt.

Pregătiți toate mirodeniile, să le aveți la îndemână. Puneți o tigaie cu pereții înalți pe aragaz la foc potrivit. Puneți uleiul și adăugați ardeiul iute, frunzele de dafin și chimenul. După câteva minute, adăugați usturoiul și după un minut ceapa și un pic de sare. Lăsați ceapa să se călească puțin, iar când a devenit transparentă, se adaugă turmericul și celelalte mirodenii. Amestecați și lăsați compoziția pe foc încă un minut.

Adăugați apoi roșiile și lăsați-le să fiarbă 10 minute. Turnați 200 ml de apă și adăugați cartofii. Acoperiți tigaia cu un capac și lăsați cartofii să fiarbă circa un sfert de oră, sau până când cartofii sunt fierți pe jumătate. Incorporați apoi mazărea, varza și restul de apă.

Din acest moment, lăsați varza pe foc 30 de minute, până fierbe bine și lichidul scade. Gustați de sare și condimente.

Tocana de varză și legume se poate servi caldă, dar merge și rece, cu mămăliguță, cu pâine, lipie sau turte.

Surse:

1. The World’s Healthiest Foods, Cabbage: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=19
2. Our Daily Food, Varză și legume în stil indian – Bandh Gobhi Sabjee: https://ourdailyfood.ro/varza-si-legume-stil-indian-bandh-gobhi-sabjee/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.