Ketchup de casă dulce-picant, FERMENTAT– rețetă super-rapidă și sănătoasă
Ketchup-ul este unul din cele mai versatile sosuri de roșii, pe care cei mici îl folosesc aproape la orice: cartofi, ouă, legume, carne. Cel din comerț nu este foarte sănătos, deoarece conține mulți îndulcitori și aditivi dăunători.
Vestea bună este că putem prepara un ketchup deopotrivă delicios și sănătos acasă. Ketchup-ul fermentat este probabil cea mai bună variantă, deoarece este plin de probiotice (bacterii bune), la fel ca și iaurtul. Probioticele susțin în mod special digestia și tranzitul intestinal, apărându-ne de infecții și boli. Pe lângă aceste bacterii bune, kechup-ul natural conține licopen (un antioxidant puternic), Vitamina C, și fier.
Ketchup de casă fermentat: rețetă
Ingrediente
• 3 borcane de pastă de tomate (bulion din producție proprie)
• 1/3 cană de miere
• 3 linguri de oțet de mere
• 8 linguri de moare (zeamă de varză acră) sau zer
• 2 lingurițe de sare de mare
• 1 praf de piper roșu
• 3 căței de usturoi zdrobiți
→ Preparare
Într-un bol mare, amestecați pasta de tomate, mierea de albine, oțetul de mere, sarea, piperul roșu, usturoiul, și 6 linguri de zeamă de varză acră sau zer. Amestecați bine cu o lingură de lemn, până la deplina omogenizare.
Transferați compoziția obținută într-un borcan curat, nivelând stratul de deasupra. Turnați încă 2 linguri de zeamă de varză acră sau zer deasupra, astfel încât să mai rămână un spațiu liber de 1 cm până la gura borcanului. Acoperiți borcanul cu o bucată de tifon, fixată cu bandă de adeziv, și lăsați-l să stea 3 zile la temperatura camerei.
Agitați borcanul zilnic, pentru a incorpora lichidul de deasupra (moarea sau zerul). După cele 3 zile de fermentare, scoateți tifonul și puneți un capac normal la borcan. Păstrați la frigider.