Ce este Laptele Condensat – Rețetă și Utilizări

Laptele condensat îndulcit este un produs siropos și dulce, care se poate prepara în casă, cu o textură cremoasă, ideală pentru cafea, prăjituri și alte delicatese.

Rețetă Lapte Condensat Îndulcit
Rețetă Lapte Condensat Îndulcit

Rețetă Lapte Condensat Îndulcit

INGREDIENTE

250 g de lapte praf
250 g de zahăr
50 g de unt
300 ml apă

PREPARARE

Se amestecă laptele praf cu apa (călduță) și zahărul, circa 3-5 minute. Se poate folosi un tel, pentru a evita formarea de cocoloașe. Adăugăm și untul, și punem toată compoziția la fiert într-un vas, la foc mic.

Trebuie să amestecăm continuu, pentru a nu se prinde, până când zahărul se topește complet și obținem o cremă cleioasă, cu o nuanță ușor gălbuie. Nu trebuie lăsat foarte mult, deoarece zahărul se poate carameliza și schimba gustul cremei.

O altă rețetă de lapte condensat îndulcit, mult mai rapidă, este cea în care folosim blenderul. Punem toate ingredientele într-un blender și amestecăm 2-3 minute, până când obținem un lapte gros și cleios. În acest caz, apa folosită trebuie să fie clocotită.

Ce este laptele condensat

Rețeta de lapte condensat a fost inventată în jurul anilor 1800, și s-a născut din nevoia de a transporta laptele în regiunile izolate, unde nu existau fabrici de produse lactate.

Laptele are tendința de a fi păstrat în condiții neigienice, fapt care l-ar putea face nesigur pentru consum. De aceea inventatorii laptelui condensat au considerat că prin scoaterea unei cantități mari de apă din lapte (circa 60%) și adăugarea unui stabilizator – cum este zahărul – înainte de conservarea produsului, ar putea ajuta la obținerea unui produs mai bun. Laptele condensat a început să fie comercializat în anul 1864, inițial ca o băutură, simplă sau diluată cu apă.

Astăzi, laptele condensat este un ingredient prețios pentru diferite rețete, mai ales deserturi, datorită texturii sale groase și gustului dulceag. Deși la noi în România nu există lapte condensat de cumpărat, rețeta de preparare acasă este foarte simplă.

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.