Tort cu nucă și cremă de smântână – desert dietetic fără zahăr și făină de grâu
Dacă vă doriți un tort gustos pentru un eveniment special, care să nu vă compromită silueta sau regimul alimentar pe care îl urmați, vă propun să încercați rețeta de mai jos.
Este un tort cu nucă și cremă de smântână, fără zahăr, fără făină de grâu, fără lactate.
Recomand acest desert persoanelor care suferă de intoleranță la gluten sau lactoză. Poate fi inclus și în dieta keto sau diabetică dacă se folosește doar făina de migdale în blat și un îndulcitor care nu crește glicemia, precum stevia, green sugar sau eritritol.
Tort cu nucă fără zahăr și făină – rețetă
Ingredinte pentru blat
• 50 g de miez de nucă
• 70 g de tărâțe de ovăz (vi le recomand pe acestea)
• 50 g de făină de migdale (v-o recomand pe aceasta la ofertă)
• 50 g de făină de ovăz (v-o recomand pe aceasta fără gluten)
• 1 linguriță de praf de copt (vi-l recomand pe acesta fără gluten)
• 1 praf de sare
• 3 linguri de ulei
• 2 linguri de miere, sirop sau alt îndulcitor
Ingrediente pentru cremă
• 2 ouă
• 380 g de smântână
• 1-2 lingurițe de stevia
Mod de preparare
Într-un bol amestecați toate ingredientele uscate pentru blat: tărâțele de ovăz, făina de migdale, praful de cop și sarea. Folosiți un tel. Adăugați uleiul și mierea sau siropul. Amestecați bine. Trebuie să obțineți un aluat sfărâmicios, ca un nisip.
Cumpără făină de migdale la ofertă
Pregătiți acum crema. Puneți smântâna într-un bol. Adăugați ouăle și stevia. Amestecați bine cu un tel.
Tapetați o formă de tort (inel culinar) cu hârtie de copt. Puneți jumătate din aluatul fărâmicios și distribuiți-l uniform. Îl puteți presa puțin, dar nu este nevoie.
Turnați jumătate din crema de smântână, pe toată suprafața. Aceasta trebuie să acopere bine blatul. Întindeți ușor cu o spatulă deasupra. Pe margini și prin colțuri puteți pune crema cu lingura.
Cumpără făină de migdale la ofertă
Adăugați restul de firmituri de aluat și ultima parte de cremă. Presărați deasupra miezul de nucă pe care l-ați măcinat prin robot. Acoperiți bine suprafața.
Introduceți tava în cuptorul preîncălzit la 170 de grade Celsius pentru circa 35-40 de minute. Tortul se lasă în tavă până se răcește complet. Se trage de marginile hârtiei și se scoate pe masă sau pe un tocător.
Are o textură fragedă, moale, cuceritoare. După ce stă la rece devine mai fermă. Dulceața este moderată, nimic strident.
Note și sugestii
Dacă vreți ca tortul să fie mai aromat, puteți să adăugați în blat și/sau în cremă coajă rasă de lămâie sau portocală, esență de vanilie, rom, migdale etc.
Blatul se poate face doar din făină de migdale, sau doar din făină de ovăz, însă textura va fi diferită. Tărâțele de ovăz îi vor da o textură mai fragedă.
Mierea poate fi înlocuită cu orice fel de îndulcitor. Dacă folosiți un îndulcitor granulat sau pudră în blat, va trebui să adăugați puțin lichid, precum lapte vegetal sau apă.
Miezul de nucă presărat deasupra poate fi înlocuit cu migdale mărunțite fin sau cu fulgi de migdale.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete asemănătoare, pe care vă recomand să le încercați:
Amandine de casă în varianta fără zahăr și făină de grâu – rețetă pentru diabet și dieta keto
Eclere cu ciocolată – fără zahăr și făină (keto, diabet)
Cum să faci savarine gustoase fără zahăr, făină (keto, diabet, cură de slăbire)
Profiterol dietetic fără zahăr și făină – doar 0,8 g de carbohidrați neți!
Sursă rețetă: Kochen zu Hause, Prăjitură cu nuci fără zahăr este super ușor de făcut: https://www.youtube.com/watch?v=ioQ2rRTEx6c