Charoset – desertul biblic din care ar fi gustat și Iisus

Charoset-ul este denumirea unui preparat de origine iudacă, inclus în masa de Seder la Paștele evreiesc. Se spune că Mântuitorul și Apostolii ar fi gustat din acest desert la Cina cea de Taină.

Se prepară foarte ușor și vă recomand să îl încercați și voi.

Charoset - desertul biblic din care ar fi gustat si Iisus

Imagine cu titlu sugestiv: Charoset – desertul biblic din care ar fi gustat si Iisus

Ce este charoset?

Prima dată am citit de Charost în una din cărțile academicianului Ovidiu Bojor. Cartea se numește „Plante și Miresme Biblice” și include 19 plante și alimente menționate în Sfânta Scriptură, atât în Vechiul Testament, cât și în Noul Testament.

Charoset-ul apare în carte la capitolul despre nuc. Autorul scrie că miezul de nucă era inclus în compoziția charoset-ului.

Charoset-ul era o gustare simbolică în platourile care se serveau la sărbătoarea sărbătorilor, anume Paștele evreiesc. În limba ebraică, „haroset” înseamnă „clei”. Consistența și culoarea acestui preparat amintea de mortarul folosit de evreii care munceau ca sclavi în Egip. 

Charhoset-ul era folosit în scop ritualic, fiind considerat o hrană simbolică de către evrei. Pesa sau Paștele sărbătorit de evrei marca eliberarea lor din robia egipteană și ziua ieșirii lor din Egipt (Exodul).

Spre deosebire de alte preparate specifice Paștelui iudaic, charoset avea un gust dulce. Am putea spune că era un fel de desert.

Desertul din care ar fi gustat și Iisus

Ingredientele de bază din carhosetul evreiesc erau merele, nucile și stafidele. Desertul era practic un amestec din mere tocate mărunt, stafide pisate, curmale, scorțișoară, miere și vin. Autorul spune că există părerea că din charoset a gustat Însuși Iisus.

Charoset-ul este un desert care poate fi inclus chiar și în dieta noastră actuală. Se prepară foarte ușor, din ingrediente ușor accesibile. În plus, este foarte hrănitor și sănătos, încât poate fi oferit și copiilor (dacă se înlocuiește vinul cu suc de struguri).

Versiuni ale rețetei originale

Rețeta originală a fost modificată sau diversificată în decursul timpului. Astfel încât au apărut mai multe variante de charoset.

Unii preferă să mixeze merele sub forma unui piure și să le amestece cu diverse fructe uscate (caise, curmale, stafide).

În unele comunități, nucile sunt înlocuite cu alune, fistic sau muguri de pin. Alții adaugă și fructe proaspete în charoset, precum smochine sau bobițe de rodie.

Vinul este înlocuit uneori cu suc de struguri.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete similare:

Prăjitură crudă, din mere și nuci
Tartă cu mere fără coacere – de post, fără zahăr, ulei, făină
Prăjitură de morcov și nuci – fără ouă, fără făină, fără zahăr
Prăjitură crudă, din 3 ingrediente (rețetă video)

Charoset – desert biblic

Categorie Dessert

Ingrediente
  

  • 3 mere medii
  • 200 g de miez de nucă
  • 1-2 linguri de stafide
  • 5-7 de curmale
  • 120 ml de vin roșu dulce (suc de struguri sau de portocale)
  • 1 1/2 lingurițe de scorțișoară măcinată
  • 1 lingură de miere

Mod preparare rețetă
 

  • Tocați nucile grosier și rumeniți-le în tigaie pentru câteva minute.
  • Merele se curăță de coajă și se taie mărunt (sau se dau prin răzătoare). Se amestecă într-un bol cu nucile prăjite. Se pun stafidele și curmalele mărunțite (acestea pot fi înmuiate în prealabil în vin sau suc de struguri).
  • Separat, se amestecă vinul cu mierea și scorțișoara și se toarnă acest sos peste mere și nuci.
  • Transferați preparatul într-un bol cu capac și păstrați-l la temperatura camerei până în momentul servirii. Trebuie să stea minim 10 minute în repaos înainte de servire.

Notă

Charoset-ul poate fi servit la micul-dejun, ca desert sau gustare în timpul zilei. Este hrănitor, sățios și bogat în nutrienți.
Surse articol:
1. Ovidiu Bojor, Dumitru Răducanu, Nucul, Plante și Miresme Biblice – Hrană Pentru Suflet și Trup, Editura Fiat Lux, București, p. 126
2. Epicurious, Traditional apple-walnut charoset: https://www.epicurious.com/recipes/food/views/traditional-apple-walnut-charoset-234298
3. Laura Bucur, Charost sau desertul biblic cu aroma copilăriei: https://laurabucur.ro/charoset-sau-desertul-biblic-cu-aroma-copilariei/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.