Tort de ciocolată fără coacere (vegan – fără lapte sau ouă)

Acest tort de ciocolată fără coacere se face foarte ușor. Nu are blat tradițional cu ouă sau făină. Este ideal pentru vegani, pentru cei care țin post, au intoleranță la gluten sau alergie la ou.

La finalul articolului veți găsi și câteva sugestii de înlocuire a ingredientelor pentru ca tortul să se potrivească în diferite diete (ex. fără zahăr, fără gluten).

Tort de ciocolata fara coacere (vegan)

Tort de ciocolata fara coacere (vegan)

Tort de ciocolată fără coacere – rețetă

Ingrediente pentru bază:

  • 350 g de musli crocante (Ldl)
  • 100 ml de lapte vegetal
  • 2 linguri de ulei de cocos
  • 1 linguriță de esență de rom

Ingrediente pentru cremă:

  • 2 conserve metalice de lapte de cocos (90% grăsime)
  • 500-600 g de ciocolată neagră
  • 1 linguriță de esență de portocale
  • 1 linguriță de esență de vanilie
  • 7-8 linguri de gem gros de fructe

Ingrediente pentru jeleu:

  • 500 ml de suc de rodie
  • 4 lingurițe de pudră de agar
  • 1 lingură de miere

Mod de preparare

Pregătiți mai întâi baza tortului. Pulsați puțin cerealele crocante în robotul cu lama S să se mărunțească mai bine. Eu am folosit musli cu zmeură de la Ldl. Adăugați laptele, uleiul de cocos și esența de rom și pulsați din nou, pentru omogenizare.

Transferați compoziția rezultată în forma de tort. Eu am folosit un inel culinar de 28 cm. Presați compoziția cu degetele și aplatizați-o bine cu dosul unui pahar sau a unei linguri. Trebuie să obțineți un strat compact și uniform.

Întindeți deasupra un strat de gem. Eu am folosit gem de dude. Voi puteți folosi orice fel de gem vă place, cu condiția să fie bine închegat și să nu curgă. Sau puteți renunța complet la gem, este opțional.

Pregătiți acum crema. Rupeți ciocolata bucăți și puneți-o într-o crăticioară. Adăugați laptele și puneți vasul pe foc. Înfierbântați laptele, amestecând continuu să se topească ciocolata. Nu trebuie să fierbeți amestecul. Puteți face acest lucru și la cuptorul cu microunde.

Când ciocolata s-a topit complet, turnați-o peste stratul de dulceață. Bateți tava ușor de masă de câteva ori. Dați-o la frigider să se întărească. Vă recomand să lăsați tortul la frigider peste noapte. Durează circa 4-5 ore ca ciocolata să devină solidă.

Scoateți tortul din frigider și pregătiți jeleul. Turnați sucul de rodie într-un ibric. Adăugați gelatina agar și amestecați bine cu telul.

Puneți vasul pe foc și fierbeți amestecul 5 minute la foc potrivit. Amestecați des. Puteți face o probă să vedeți dacă jeleul s-a închegat punând o picătură pe deget. Dacă după câteva secunde se întărește, jeleul este gata.

Turnați-l în centrul tortului pentru a se răspândi uniform pe toată suprafața. Dați din nou cu grijă tortul în frigider. În 30-60 de minute se încheagă complet.

Gelatina agar se solidifică mult mai repede decât gelatina animală și nu necesită neapărat refrigerare.

Tortul cu ciocolată poate fi decorat cu diverse fructe sau ornamente, după preferință. Se păstrează la frigider după tăiere. Dacă este lăsat afară mai mult timp, crema de ciocolată devine mai moale (dar nu curge).

Note și sugestii

Dacă aveți intoleranță la gluten, folosiți fulgi de ovăz fără gluten sau biscuiți fără gluten pentru baza tortului. Musli folosite de mine conțin fulgi de mai multe cereale cu gluten.

Dacă vreți să faceți tortul fără zahăr deloc, folosiți ciocolată îndulcită cu stevia. Eu am folosit ciocolată neagră de menaj de la Ldl. Renunțați la stratul de gem (deoarece și acesta are zahăr).

Optați de asemenea pentru un suc din fructe mai dulci, pentru a nu mai fi nevoie să îndulciți jeleul. Sucul de rodie este acru și amărui, de aceea are nevoie de îndulcire.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de tort de ciocolată vegan:

Tort cu ovăz și ciocolată (vegan, fără gluten, lactoză, zahăr, ulei)
Tort de ciocolată fără gluten și lactoză (pentru grupele sangvine 0, A, AB)
Tort de post cu ciocolată și vișine (fără margarină sau alte ingrediente nesănătoase)
Tort de ciocolată de post, preparat la rece

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.