Negresă cu ovăz, îndulcită cu banane (fără zahăr)
Este deosebit de simplă această rețetă de negresă cu ovăz și banane.
Nu conține făină de grâu, nici ouă, lapte sau zahăr.
Cuprins
BENEFICIILE CONSUMULUI DE OVĂZ
Ovăzul este de preferat în locul făinii din grâu deoarece conține mai multe fibre și are beneficii importante pentru populația actuală. Una din ele, numită „beta-glucan” are efecte terapeutice.
Studiile au arătat că acesta ajută la reglarea colesterolului și a zahărului din sânge. Combate obezitatea, bolile cardiovasculare și cancerul.
Ovăzul are proprietăți nutritive, antioxidate, cardiotonice, antispasmodice, anticolesterolemice și detoxifiante.
Ovăzul este o plantă adaptogenă și tonică. Este recomandat în convalescență și tulburări ale sistemului nervos. Triptofanul pe care îl conține contribuie la producerea de serotonină și melatonină.
Grație acestor neurotransmițători, ovăzul ajută în stări de oboseală cronică, migrene, insomnie, anxietate, tensiune nervoasă și depresie.
Academicianul Ovidiu Bojor menționează că făina de ovăz are efecte medicinale. Poate fi folosită în caz de febră și de femeile care au născut (post-partum). Tonifică sistemul nervos și uterul.
Dacă faceți pâine în casă, puteți utiliza o combinație din făină de grâu și făină de ovăz.
În rândurile de mai jos vă oferim o rețetă de negresă în care se folosește doar făina de ovăz.
Aceasta poate fi cumpărată de la magazinele naturiste sau din piață. Dar poate fi obținută ușor și în casă, din fulgi de ovăz.
Aceștia se macină fin prin robotul de bucătărie sau prin râșnița electrică de cafea.
NEGRESĂ CU OVĂZ ȘI BANANE – REȚETĂ
INGREDIENTE
• 1 cană de fulgi de ovăz măcinați (vi-i recomand pe aceștia, fără gluten)
• 30 g de semințe de chia + 1 cană de apă
• 2 banane
• 3 linguri de îndulcitor sănătos (stevia, eritritol sau green sugar)
• ½ cană de pudră de cacao
• ½ cană de ulei de măsline
• 1 lingură de vanilie naturală
• 1 praf de sare
MOD DE PREPARARE
Puneți semințele de chia într-un bol. Turnați peste ele apa și lăsați-le la înmuiat 20-30 de minute.
Decojiți bananele, rupeți-le bucăți și puneți-le într-un bol. Pasați-le cu furculița până se fac piure. Turnați peste ele uleiul și amestecați bine cu un tel.
Adăugați îndulcitorul și omogenizați. Compoziția va arăta acum ca niște ouă bătute.
Adăugați fulgii de ovăz măcinați sau făina de ovăz. Amestecați puțin, apoi incorporați pudra de cacao, esența de vanilie și sarea. La final adăugați gelul de semințe de chia.
Amestecați bine cu telul. Trebuie să rezulte o compoziție omogenă, destul de vârtoasă. Tapetați o tavă mică de 20 cm. cu hârtie de copt. Tava poate fi pătrată sau rotundă.
Turnați compoziția în tavă. Distribuiți-o cu o lingură și nivelați frumos la suprafață. Introduceți tava în cuptorul preîncălzit la 150 de grade Celsius.
Negresa cu ovăz și banane se coace mai repede decât cea cu făină de grâu și zahăr. Trebuie să o lăsați circa 30 de minute. Este gata când s-a întărit.
Pentru mai multe rețete fără zahăr, vă recomand cartea „Dulciuri fără zahăr„.
REȚETE SIMILARE
Vă recomandăm și alte rețete de negresă, la fel de inedite:
Negresă cu dovlecel fără zahăr, făină sau ulei (100 de calorii/porție)
Negresă de post fără ulei!
Negrese raw-vegane – fără zahăr sau făină
Așteptați să se răcească de tot, apoi o puteți scoate din tavă.
Se taie pătrate sau triunghiuri.
Textura ei este mai degrabă densă decât pufoasă.
Are de asemenea un gust mai bogat și este mai sățioasă decât negresa clasică.
Surse articol:
1. Ovidiu Bojor, Dumitru Răducanu, Ovăzul, Plante și Miresme Biblice – Hrană Pentru Suflet și Trup, Editura Fiat Lux, București, pp. 133-134
2. Rețetă preluată din: La Cocina de Bel, Brownie vegano con harina de avena – receta facil: https://www.youtube.com/watch?v=u-6YXfkDNII&ab_channel=LaCocinadeBel