Negresă de post fără ulei!
Unele persoane țin postul Paștelui după tipic, în sensul că mănâncă fără ulei în cursul săptămânii, cu excepția zilelor de sâmbătă, duminică și sărbătorile mari.
Poate părea destul de provocator să gătești fără ulei, însă există numeroase rețete ingenioase care pot servi ca sursă de inspirație.
Un bun exemplu este negresa de post fără ulei, prezentată mai jos.
Postul Mare este un post aspru, de aceea accentul nu cade pe mâncare, ci pe rugăciune și pe nevoință.
Hrana trebuie să fie cât mai simplă și naturală. Se pot consuma salate de verdețuri și de crudități.
Se pot mânca semințe și nuci, cereale înmuiate sau legume fierte.
Dacă aveți nevoie de un desert pentru un eveniment care pică în post, puteți încerca rețeta de negresă de mai jos.
Cuprins
Negresă de post fără ulei – rețetă
Ingrediente
- 3 banane
- 1 cană de zahăr
- 1 cană de apă minerală carbogazoasă
- 2 căni de făină
- 2-3 linguri de cacao
- 1 pliculeț de praf de copt
- 1 esență de rom sau vanilie
Mod de preparare
Pregătiți tava în care veți coace negresa. Tapetați-o cu hârtie de copt.
Puneți apa și zahărul într-un bol încăpător. Amestecați cu telul. Incorporați apoi făina amestecată cu praful de copt.
Puneți pudra de cacao și esența.
Bananele se taie bucățele mici sau feliuțe și se adaugă în compoziție. Acestea trebuie să fie coapte bine.
Turnați aluatul obținut în tavă. Nivelați și dați-o la cuptor la 180 de grade.
Negresa de post fără ulei trebuie să stea în jur de 40 de minute.
Dar depinde de cuptor.
Testați dacă prăjitura este făcută în mijloc folosind o scobitoare.
Note și sugestii
În compoziția acestei negrese se pot adăuga stafide, merișoare sau miez de nucă.
De asemenea, se poate decora cu o glazură din ciocolată neagră sau cacao. Aceasta se toarnă când prăjitura este fierbinte.
Se lasă să se răcească, după care se taie pătrate sau romburi, după preferință.
Rețete similare
Prăjitură fragedă din mălai fără ulei – rețetă de post
Cum să faci cartofi pai fără nici un pic de fără ulei
Pastă tartinabilă din semințe și pătrunjel – rețetă de post, fără foc și fără ulei
Prăjitură de post „la rece” – fără zahăr, fără făină, fără ulei
De ce se mănâncă fără ulei în Postul Mare? Pentru că uleiul dă mâncărurilor o savoare aparte.
Fără ulei, hrana este uscată, seacă și lipsită de gust.
„Genunchii mei au slăbit de post și trupul meu s-a istovit de lipsa untdelemnului”, spune Proorocul David în Cartea Psalmilor (Ps. 108, 23).
Hrana uscată este aspră și aduce cu petrecerea în deșert a Mântuitorului. Să nu uităm că Domnul a postit 40 de zile fără să mănânce nimic.
Deci mâncarea fără ulei este o formă de nevoință și asceză pentru cei care vor să facă o mică jertfă, cu gândul la postirea și pătimirile Domnului.
Rețetă preluată din: Parohia Speranța, Negresă de post fără ulei: https://speranta.mmb.ro/negresa-de-post-fara-ulei