Pastă de urzici cu usturoi și nuci
Primăvara ne pune la dispoziție verdețuri vindecătoare din care putem prepara diverse mâncăruri detoxifiante și hrănitoare pentru organism.
Pasta de urzici cu usturoi și nuci este doar un exemplu în acest sens.
Cuprins
Pastă de urzici cu usturoi și nuci – rețetă
Număr de porții: 4
Ingrediente
- 120 g de miez de nucă
- 450 g de urzici proaspete
- 2 ½ linguri de ulei de măsline (sau ulei de nucă)
- sare și piper, după gust
Mod de preparare
Puneți miezul de nucă într-o tavă și coaceți-l 10 minute în cuptorul încins la 160 de grade Celsius.
Sau puteți să îl rumeniți într-un cean sau o tigaie pe aragaz, amestecând constant. Aveți grijă să nu îl ardeți.
La fel de bine îl puteți adăuga în rețetă crud.
Urzica se alege, se curăță de impurități și se spală. Purtați mănuși când manevrați planta.
Opăriți urzicile timp de 1 minut în apă clocotită. Transferați-le apoi într-un bol cu apă și gheață pentru a opri procesul de fierbere.
Când s-au răcorit, stoarceți-le bine cu mâinile, înlăturând cât mai mult din excesul de apă.
Puneți un sfert din cantitatea de urzici și nuci în robotul de bucătărie. Mixați până se mărunțesc complet.
Adăugați apoi puțin ulei și mixați din nou.
Continuați să adăugați restul de urzici, nuci și ulei în cantități mici, mixând până la omogenizare.
Ajustați cantitatea ingredientelor pentru a obține consistența dorită.
Dacă pasta este prea moale, mai adăugați miez de nucă.
Dacă este prea groasă, mai puneți ulei.
Se poate adăuga și suc de lămâie.
Usturoiul se toacă fin la cuțit sau se adaugă și el în blender și se procesează.
Asezonați cu sare și piper și amestecați.
Citește și – Pastă de urzici cu usturoi și semințe de dovleac
Idei de servire
Pasta de urzici și nuci se servește ca un pate, pe pâine, pe crackers sau pe felii de legume crude.
Poate fi folosită și ca sos la paste sau pizza.
Beneficiile consumului de urzici
Urzica este o plantă extraordinar de hrănitoare, fiind comparată cu făina de grâu integral la capitolul nutrienți.
Conține foarte multe proteine și fibre, minerale, vitamine și alți nutrienți esențiali. Are puține calorii.
Este ideală în alimentația persoanelor vegetariene sau diabetice.
Citește și – Supă de primăvară cu urzici
Studiile au arătat că inclusiv urzicile procesate termic (opărite timp de 1 minut la 96-98 de grade Celsius sau gătite 7 minute la 98 de grade Celsius) își păstrează conținutul nutrițional destul de bine, oferind 90-100% din vitamina A, calciu, fier și proteine.
Ceaiul de urzică are proprietăți antimicrobiene, activități anti-ulcer și analgezice.
Nucile la rândul lor sunt bogate în nutrienți valoroși. 30 de grame de nuci acoperă 113% din doza zilnică recomandată Omega-3, 53% din DZR de cupru, 44% din DZR de mangan, 20% din DZR de molibden și 19% din DZR de biotină.
Majoritatea antioxidanților se găsesc în cojile care acoperă miezul interior (nu cojile tari exterioare).
90% din fenoli (acizi fenolici, flavonoide și taninuri) se găsesc în aceste coji.
Studiile au arătat că nucile au proprietăți antioxidante și antiinflamatoare.
Consumul lor ne poate proteja de sindromul metabolic, probleme cardiovasculare, diabet de tip 2 și unele tipuri de cancere.
Citește și – Oțetul de urzici – benefic pentru ficat și detoxifierea corpului (rețetă și utilizări)
Surse articol:
1. Clean Plates, Walnut Nettle Pesto: https://cleanplates.com/everyday-cooking/recipes/walnut-nettle-pesto-recipe/
2. Laban K Rutto, Yixiang Xu, Elizabeth Ramirez, Michael Brandt, Mineral Properties and Dietary Value of Raw and Processed Stinging Nettle (Urtica dioica L.), Int J Food Sci. 2013;2013:857120: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26904610/
3. Ilhami Gülçin, O Irfan Küfrevioglu, Münir Oktay, Mehmet Emin Büyükokuroglu, Antioxidant, antimicrobial, antiulcer and analgesic activities of nettle (Urtica dioica L.), J Ethnopharmacol. 2004 Feb;90(2-3):205-15: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15013182/
4. The World’s Healthiest Foods, Walnuts: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=99