Prăjitură cu aluat ras și gem – în varianta de post
Prăjitura cu aluat ras și gem este foarte îndrăgită. La această rețetă apelăm cu precădere în perioada de post.
Se prepară foarte ușor și repede. Oricine poate obține un rezultat bun urmând instrucțiunile de mai jos, oferite de Reghina Cebotari.
Autoarea a folosit o formă rotundă pentru a coace prăjitura, dându-i un aspect de tartă sau tort.
Prăjitură răzuită cu gem, de post – rețetă
Ingrediente pentru aluatul de post:
- 120 ml de apă
- 120 ml de ulei
- 100 g de zahăr
- 350 g de făină
- 1 pliculeț de praf de copt
- esență de vanilie
Ingrediente pentru umplutură:
- 500 g de gem/magiun de prune (sau alt tip de gem)
- 40 g de amidon de porumb
Mod de preparare
Pregătiți aluatul. Amestecați mai întâi ingredientele lichide într-un bol încăpător: apa, uleiul și esența de vanilie. Adăugați apoi zahărul și amestecați cu telul sau cu o spatulă.
Amestecați praful de copt în făină. Incorporați treptat făina în compoziția din bol.
Frământați cu mâinile. Trebuie să obțineți un aluat fraged, nelipicios.
Modelați-l sub formă de sul. Tăiați un sfert din el și puneți-l într-o pungă. Dați-l la congelator să stea la rece până pregătiți restul rețetei.
Restul de aluat se pune în frigider și se lasă de o oră.
Citește și – Prăjitură de post, cu portocale și nuci
Se ia bucata mai mare de aluat și se întinde într-o foaie rotundă și se pune într-o formă de tartă sau o tavă rotundă în care ați pus hârtie de copt. Se poate folosi și un inel detașabil.
Se acoperă și pereții tăvii cu aluat, astfel încât să rezulte o tartă.
Amestecați apoi gemul cu amidonul și turnați umplutura în tavă. Nivelați cu dosul unei linguri.
Dacă nu vă place gemul de prune, puteți folosi gem de mere, de gutui sau alt gem gros.
Scoateți aluatul din congelator și dați-l pe răzătoarea cu găuri mari direct peste tartă.
Așezați frumos aluatul astfel încât să acopere toată suprafața.
Introduceți tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius.
Lăsați prăjitura cu aluat ras să se coacă circa 35-40 de minute.
Este gata când s-a rumenit deasupra. Scoateți tava, acoperiți-o cu un prosop și așteptați să se răcească.
Folosindu-vă de o farfurie, răsturnați tarta. Desprindeți hârtie de copt și întoarceți-o cu partea cu aluatul ras deasupra.
Se taie ca pe tort.
Citește și – Prăjitură de post cu cafea și prune uscate
Tarta este crocantă la exterior și are un strat generos de gem.
Această prăjitură poate fi pregătită și într-o tavă normală, pătrată sau dreptunghiulară.
Sursă rețetă: Reghina Cebotari, Prăjitură răzuită, de post: https://www.youtube.com/watch?v=26PTkwPMW64&ab_channel=ReghinaCebotari