Sandviș cu pateu de năut – ideal pentru controlul foamei și al grăsimilor din sânge
Leguminoasele sunt o categorie de alimente de bază în perioada posturilor. Năutul este foarte hrănitor și sățios. Din el putem prepara diverse mâncăruri.
Boabele fierte pot fi adăugate în supe, ciorbe și salate, sau pot fi pasate și preparate sub formă de pateu, hummus sau chiftele.
Pasta de năut poate fi îmbogățită cu diverse legume și mirodenii. Unsă pe felii de pâine, asamblate sub formă de sandviș, poate fi un pachețel practic și sănătos pentru școală sau serviciu.
Beneficiile consumului de năut
Un studiu a arătat că participanții care au avut năut în dietă s-au simțit mai sătui și au mâncat mai puțin. Au avut inclusiv mai puține gustări pe perioada studiului.
Un alt beneficiu important este că fibrele din năut au mult mai multe beneficii pe lângă acela că oferă sațietate. Un studiu a arătat că spre deosebire de alte surse de fibre, năutul a îmbunătățit nivelul de grăsimi din sânge. Mai precis, a redus nivelurile de colesterol LDL, colesterol total și trigliceride.
Citește și:
După o săptămână, participanții aveau deja un control mai bun al zahărului din sânge și al secreției de insulină. A fost necesară doar o cantitate mică de năut (circa 50 de grame) pentru a obține aceste rezultate.
Sandviș cu pateu de năut – rețetă
Ingrediente:
• 630 g de năut
• 2 ½ linguri de ketchup natural
• 2 linguri de maioneză de post
• 1 salată verde
• 1 ceapă roșie
• 1 castravete
• 1 roșie
• 12 felii de pâine integrală
• 1 linguriță de pudră de usturoi
• 1 linguriță de pudră de ceapă
• ¼ linguriță de piper
Cum se prepară pateul de năut
Dacă folosiți năut uscat, spălați-l și puneți-l la înmuiat în apă. Lăsați-l la hidratat minim 48 de ore. Pentru a-l fierbe mai repede, puteți folosi oala de sub presiune. În 20 de minute ar trebui să fie fiert.
După ce boabele au fiert, scurgeți-le de apă și puneți-le într-un bol mare. Adăugați ketchup-ul, maioneza, pudra de usturoi și de ceapă, puțină sare și piper, după gust.
Cu ajutorul presei pentru piure, pasați năutul, astfel încât să obțineți o pastă omogenă. Dacă vreți ca pateul să fie foarte fin, folosiți un blender vertical.
Spălați salata verde și legumele. Tăiați roșia, castravetele și ceapa felii.
Citește și:
Așezați feliile de pâine de masă și ungeți-le cu pateu de năut, într-un strat generos. Adăugați câte o frunză de salată verde, apoi o felie de roșie, 1 felie de castravete și 1 felie de ceapă. Acoperiți sandviș-ul cu cealaltă felie de pâine.
Sau puteți folosi chifle speciale pentru sandvișuri.
Dacă nu aveți legume proaspete, puteți folosi castravete murat. Iar în loc de salată verde, se poate opta pentru salată de varză albă sau roșie.
Dacă nu aveți timp să înmuiați și să fierbeți năutul, puteți cumpăra năut la conservă. În acest caz, va trebui să îl scurgeți de zeamă, să îl clătiți sub jet de apă rece și să îl pasați.
Surse:
1. The World’s Healhiest Foods, Garbanzo beans (chickpeas): http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=58
2. Expertul SanoVita, Sandwich-uri cu pasta de naut: https://www.sanovita.ro/blog/sandwich-uri-cu-pasta-de-naut/