PÂINE dietetică, pentru DIABETICI și CARDIACI

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Pâinea este alimentul de bază în orice dietă. Din cauză că are un conținut bogat în carbohidrați, diabeticii se întreabă dacă au voie să mai mănânce pâine.

Cu siguranță pot mânca pâine, însă este important să aleagă un sortiment sănătos, nutritiv. Cea mai bună pâine pentru o persoană cu diabet este cea făcută din făină integrală, bogată în fibre, precum făină de ovăz, secară, hrișcă sau tărâțe de cereale.

Paine dietetica – diabetici si cardiaci

 

Este bine ca diabeticii să-și prepare pâinea în casă, pentru a putea control total asupra ingredientelor și a reduce impactul acestui aliment asupra nivelului de zahăr din sânge. Unele sortimente din comerț au adaos de zahăr și sare.

Hrișca – o alegere sănătoasă pentru diabetici și cardiaci

Hrișca este unul din cele mai bune tipuri de cereale pentru diabetici și cardiaci. Studiile au comparat pâinea făcută din hrișcă integrală cu pâine din făină albă, rafinată, și au descoperit că cea din hrișcă scade nivelul glucozei din sânge și răspunsurile la insulină. Totodată, hrișca are o capacitate mult mai mare de a satisface senzația de foame.

Alte studii sugerează că femeile care consumă 3 porții de cereale pe zi au un risc cu 21% mai mic de a dezvolta diabet, comparativ cu femeile care consumă doar o porție pe zi.

Hrișca este bogată în magneziu, un mineral care în studii a redus riscul de diabet cu 24% la femeile cu cel mai mare aport. Magneziul influențează modul în care corpul folosește glucoza și este implicat în secreția insulinei.

Dietele bogate în hrișcă au fost asociate și cu un risc mai mic de hipertensiune arterială și hipercolesterolemie. Flavonoidele – în special rutina – din hrișcă ajută la menținerea circulației sangvine, previne formarea de cheaguri și protejează colesterolul LDL împotriva oxidării. Magneziul ajută și el la relaxarea vaselor de sânge și la scăderea tensiunii arteriale.

Pâine dietetică – rețetă

Ingrediente

• 150 g de făină de secară
• 100 g de tărâțe de ovăz măcinate
• 50 g de hrișcă măcinată
• 50 g de semințe de chia
• 50 g de semințe de in măcinate
• 1 plic de drojdie uscată
• 20 g de sare
• 1 pahar de apă caldă

Preparare

Măcinați semințele de hrișcă, in și chia, apoi tărâțele de ovăz și amestecați-le într-un bol. Incorporați făina de secară și omogenizați.

Puneți drojdia într-un bol separat și turnați peste ea puțină apă caldă, cât să se dizolve bine. Turnați-o peste compoziția de semințe de mai sus. Adăugați sarea și începeți să amestecați cu o lingură de lemn. Incorporați treptat apă caldă, până când compoziția se leagă.

Trebuie să obțineți un aluat omogen, puțin mai moale decât aluatul pentru pâinea obișnuită.

Tapetați tava de pâine cu hârtie de copt și puneți aluatul în formă. Acoperiți-o cu un prosop și lăsați-o să crească circa o oră.

Introduceți tava în cuptor și coaceți pâinea cel puțin 30 de minute. Verificați să fie făcută bine în interior.

Puteți prepara pâine pentru diabet și din făină de hrișcăfăină de orez brun sau făină de quinoa. Dacă aveți intoleranță la gluten sau boala celiacă, puteți prepara pâine de casă sau dintr-un amestec de cereale fără gluten

 

Surse bibliografice:

1. The World’s Healthiest Foods, „Buckwheat”: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=11
2. Brandon, Katherine Marengo, „What’s the best bread for people with diabetes?” Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/311036.php
3. Rețete dietetice, „Pâine dietetică”: https://www.facebook.com/Re%C8%9Bete-Dietetice-2124718291085516/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.