URDĂ cu MĂRAR – aperitiv bogat în CALCIU și Vit. D, benefic pentru FICAT și OASE
Urda este adesea asemănată cu brânza italienilor „ricotta”. Zerul care rezultă după prepararea cașului (de vacă, de capră sau de oi) se fierbe și astfel rezultă urda.
Este nevoie de o cantitate de circa 10 litri de zer, sau mai mult, pentru a obține 1 kg de urdă proaspătă.
Se diferențiază de celelalte tipuri de brânză prin textură – este mai sfărâmicioasă, prin gust – este dulceagă, prin culoare – are o nuanță mai închisă, și prin conținutul nutrițional.
Urda este o brânză sănătoasă, bogată în proteine și vitamine. Avantajul este că are un conținut redus în grăsimi, colesterol și carbohidrați.
În urdă găsim cantități bune de aminoacizi esențiali (lizină, leucină, izoleucină și vanilină) – proteine cu efecte protectoare asupra ficatului și totodată stimulente asupra musculaturii.
Este o sursă valoroasă de vitamina D și calciu, motiv pentru care ar trebui consumată mai des de copii, femei, vârstnici, sportivi și de către cei aflați în perioada de convalescență (recuperare după o boală grea sau îndelungată).
Consumul de urdă poate ajuta la combaterea cariilor și a osteoporozei.
___________________________________
Ingrediente
• 250 g de urdă proaspătă
• 50 g de unt (opțional)
• 1 lingură de mărar tocat
• sare după gust
Preparare
Pasați urda cu o furculiță și amestecați-o cu untul într-un bol. Adăugați mărarul tocat mărunt și puțină sare, după gust.
Se pot adăuga și câteva fire de ceapă verde sau usturoi, pentru un gust mai aromat.
Cu această cremă de urdă și mărar se pot face tartine, servite ca atare sau cu somon, roșii, castraveți, ardei gras și alte legume. Dacă sunteți la regim, puteți face tartine din rondele sau fâșii de castraveți, dovlecei, ardei gras sau morcovi, unse cu pasta de urdă.
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi spune că putem face această rețetă tradițională mai sănătoasă renunțând la unt, care adaugă un plus de grăsimi și calorii care poate dăuna sănătății persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare, îndeosebi cu un nivel crescut de colesterol.
Cremele de brânză care conțin unt sau smântână sunt în general grase și trebuie consumate cu moderație.
Adaosul de mărar este important atât pentru aromă, cât și pentru aportul binevenit de compuși cu proprietăți detoxifiante, antispastice, diuretice și antiinflamatoare.
Consumul de mărar combate balonările, spasmele stomacale și alte probleme de natură digestivă.
___________________________________
Bibliografie:
1. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, Reînvață să Gătești, Carte de Bucate Sănătoase, Urdă cu mărar, Editura Coreus Publishing, Snagov, 2012, p. 24
2. Adevărul, Urda este săracă în calorii, dar bogată în săruri minerale: http://adevarul.ro/sanatate/dieta-fitness/urda-saracain-calorii-bogata-saruri-minerale-alte-proprietati-mai-branzacare-seamana-ricotta-italiana-1_5843c61a5ab6550cb81910c4/index.html