Tartă din urdă și cacao, fără făină – desert italian „Ricotta dolce”
Ori de câte ori vă doriți un desert rapid, sănătos și cu puține calorii, încercați această tartă de urdă și cacao, fără făină.
Este un desert italian foarte delicat, care se numește „Ricotta dolce”.
Cuprins
Ce este ricotta
Ricotta este un subprodus lactat. Se obține din zerul rămas de la prepararea brânzei de vaci. Este un preparat cu rădăcini preistorice. Se presupune că a fost inventată în epoca Bronzului.
Astăzi este foarte populară în Italia și SUA. Ricotta este echivalentul urdei la noi. Are un gust blând, ușor dulceag. Textura ei este similară cu brânza feta.
Ușoară, cremoasă și aerată în același timp, urda este este ideală pentru deserturile dietetice, deoarece are puține grăsimi și multe proteine.
100 de grame de ricotta conține:
- 174 de kilocaorii
- 13 g de grăsimi
- 112 g de Omega-3
- 11,3 g de proteine
- 3 g de carbohidrați
- 2 g de zahăr
Este o sursă bună de calciu, seleniu, fosfor, zinc, vitamina A, vitaminele B2 și B12.
Este important de menționat că urda sau ricotta are mai puțină lactoză decât alte lactate – doar 2 g per 100 de grame.
Poate fi folosită atât la preparatele sărate, cât și la cele dulci. Adăugați-o în omlete. Amestecați-o cu fructe proaspete și veți obține un desert ușor.
Pasați-o cu blenderul, adăugați puțină ceapă verde și sare și veți avea o cremă tartinabilă fină. Din ricotta se pot face și prăjituri sau tarte.
Citește și – Urda (riccota), prietena curelor de slăbire și a dietelor fără colesterol” – dr. Mihaela Bilic
Tartă din ricotta și cacao, fără făină – rețetă
Durată totală de preparare: 50 de minute
Bucătărie: italiană
Nr. de porții: 6
Ingrediente
- 350 g de ricotta
- 100 g de zahăr sau îndulcitor non-caloric: stevia, eritritol, green sugar
- 30 ml de lapte
- 1 ou
- 1 lingură de rom
- 35 g de cacao
Mod de preparare
Puneți ricotta într-un bol încăpător. Adăugați laptele și zahărul și bateți cu un tel până rezultă o compoziție cremoasă.
Incorporați oul, pudra de cacao și romul, dacă doriți să folosiți. Compoziția finală trebuie să fie grosuță.
Ungeți o tavă rotundă sau o formă cu diametrul de 18 cm. cu puțin ulei și puneți în ea hârtie de copt.
Pentru o prăjitură mai mare (o tavă cu diametrul de 24 cm.) va trebui să dublați cantitățile ingredientelor.
Turnați compoziția în tavă și înclinați-o pentru a distribui blatul uniform. Nivelați cu o spatulă sau cu o lingură.
Preîncălziți cuptorul la 170 de grade Celsius. Coaceți tarta 50 de minute. Nu este indicat să verificați prăjitura cu scobitoarea, deoarece centrul trebuie să rămână umed.
După cele 50 de minute, opriți cuptorul. Lăsați tava în cuptor 5 minute, cu ușa întredeschisă. Este normal să se lase, întrucât nu conține făină, nici agenți de creștere.
Scoateți tava din cuptor și așteptați ca prăjitura să se răcească. După o scoateți din formă o puteți pudra cu zahăr.
Se taie felii, ca pe tort. Păstrați ce rămâne în frigider, acoperind tarta cu o folie de plastic. Consumați-o în maxim 3 zile.
O porție din această tartă de brânză are în jur 181 de kilocalorii.
Citește și – Clătite cu urdă și mărar
Surse articol:
1. Alex Delany, So, What is Ricotta Cheese, Anyway? Bon Appetit.com: https://www.bonappetit.com/story/what-is-ricotta-cheese
2. Michael Joseph, 5 Benefits of Ricotta Cheese (and how to use it), Nutrition Advance: https://www.nutritionadvance.com/ricotta-cheese-nutrition-benefits/
3. Giallo Zaferrano, Tort cu Ricotta și Cacao, Fără Făină: https://blog.giallozafferano.it/ilchiccodimais/torta-ricotta-e-cacao-senza-farina/