Zerul și urda au efecte antivirale și anti-obezitate – dr. Mencinicopschi
Informațiile prezentate în acest articol se bazează pe studii științifice. Link-urile către sursele citate sunt afișate la finalul articolului.
Zerul și urda au acțiune antivirală, susține doctorul Gheorghe Mencinicopschi. Din păcate, nu toată lumea agreează gustul acestor produse lactate.
Zerul este lichidul care rămâne după fabricarea brânzeturilor, mai precis după separarea coagulului. Dacă zerul este încălzit, proteinele pe care le conține se coagulează și în urma separării lor se formează urda.
Atât zerul, cât și urda sunt surse excelente de proteine, lactoză și minerale.
Zerul este bogat în vitamina B12, vitamina A, vitamina B5 și cupru. Beneficiile asociate cu consumul de zer cuprind sănătatea musculară, arderea grăsimilor, reducerea poftelor alimentare, controlul zahărului din sânge și producția de energie.
Spre deosebire de cașul dulce, urda se digeră mai ușor. Iaurtul, chefirul, telemeaua și cașcavalul conțin de asemenea proteine (cazeină) mai ușor digerabile.
Un alt avantaj al zerului și urdei este că nu produc alergii.
Cuprins
Zerul și urda combat obezitatea
Consumul acestor subproduse lactate a fost asociat cu creșterea masei musculare scheletice. De aceea culturiștii consumă suplimentele cu proteină din zer.
O altă calitate a urdei este că nu conține multe grăsimi saturate.
Prof. dr. Mencinicopschi spune că zerul și urda ajută la prevenirea obezității, mai ales a obezității abdominale (grăsimea de pe burtă).
Consumul de urdă și zer contribuie la prevenirea îngrășării și prin faptul că stimulează eliberarea unui hormon (colecistokină) asociat cu creșterea sațietății.
Zerul ajută de altfel la reglarea secreției ambilor hormoni implicați în reglarea apetitului, anume leptina (inhibă apetitul) și grelina (crește pofta de mâncare).
S-a constatat că la persoanele obeze, valoarea grelinei este scăzută, iar nivelul leptinei este crescut. Zerul scade hormonul foamei și previne mâncatul excesiv, scăzând astfel aportul de calorii.
Suplimentele cu proteină din zer ajută la scăderea greutății și grăsimii corporale mai ales dacă sunt asociate cu exerciții fizice de rezistență.
Obezitatea este asociată cu numeroase boli grave, precum boli cardiovasculare, cerebrovasculare, diabet zaharat de tip 2, cancere și îmbătrânire prematură.
Citește și – Zerul este un medicament excepțional – dr. Giurgiu
Acțiune antivirală și imunostimulatoare
Cei care consumă zer și urdă pot beneficia și de acțiunea lor antivirală.
Aceste produse inhibă virusul hepatic B și virusul HIV. Au de asemenea proprietăți antimicrobiene și imunostimulatoare, fiind utile împotriva infecțiilor.
Zerul crește sinteza de glutațion (un compus care mărește eficacitatea unor antioxidanți importanți, precum vitamina C, vitamina A și Coenzima Q10).
Conține proteine și vitamina D, care potențează funcția sistemului imunitar împotriva patogenilor. Funcția imună este sporită și de conținutul de L-lizină și L-arginină.
Beneficii cardiovasculare
Zerul și urda pot reduce riscul bolilor cardiovasculare. Zerul are efect hipotensiv. Reduce rigiditatea articulară și îmbunătățește profilul lipidelor.
Studiile au arătat că proteina din zer diminuează valoarea trigliceridelor și grăsimea din ficat.
Beneficii cognitive
Puțini știu că urda este o sursă bună de L-triptofan. Acest aminoacid produce o stimulare pozitivă a funcțiilor creierului, reduce stresul și îmbunătățește somnul.
Creșterea longevității
Cercetările au arătat că proteina din zer crește masa musculară și întărește rezistența musculară. Iar prin faptul că îmbunătățește funcția sistemului cardiovascular și nivelul energiei la persoanele vârstnice, zerul poate mări longevitatea.
Un alt aspect prin care atenuează efectele îmbătrânirii este că reduce pierderea de masă musculară și previne osteoporoza, zerul poate combate îmbătrânirea precoce.
Datorită tuturor acestor beneficii, zerul și urda sunt recomandate tuturor categoriilor de vârstă, de la copii până la adulți și vârstnici.
Pe lângă faptul că îmbunătățesc starea de sănătate și reduc riscul unor boli și morbidități, aceste subproduse lactate contribuie la prelungirea duratei de viață.
Sfaturi de consum
Urda poate fi servită dimineața, cu pâine prăjită, ceapă, roșii, ardei, etc.
Zerul poate fi și el băut ca atare, sau poate fi incorporat în aluaturi de pâine, clătite, brioșe sau alte produse de panificație. Din zer se pot face brânzeturi.
Poate fi utilizat ca bază pentru supe, ciorbe, tocănițe. Poate fi folosit la fermentarea legumelor.
În zer se pot fier paste, orez sau ovăz.
Poate fi adăugat în smoothie-uri sau milkshake-uri. Poate fi întrebuințat la îngroșarea sosurilor.
Zerul poate fi păstrat până la 6 luni în congelator.
Citește și – Cura de slăbire cu zer – eficientă și sănătoasă
Precauții și contraindicații
Suplimentele cu proteină din zer pot duce la creșterea greutății corporale, din cauza zaharurilor, a carbohidraților și a grăsimilor adăugate.
Persoanele care au pietre la rinichi nu trebuie să mărească aportul de proteine, deoarece acestea pot înrăutăți problema. Pentru a preveni formarea pietrelor la rinichi este necesară creșterea consumului de fibre și apă.
Persoanele care suferă tulburări digestive în urma consumului de lactate pot experimenta aceste probleme și din cauza zerului.
Proteina din zer consumată în cantități mari poate afecta ficatul și alte organe care se ocupă cu filtrarea excesului de proteine și aminoacizi, crescând riscul de gută.
Citește și – Beți zer pentru creșterea imunității, combaterea infecțiilor, scăderea colesterolului și pierderea în greutate
Surse articol:
1. Dr. H.C. Gheorghe Mencinicopschi, Zerul – Urda, Crezi că știi să trăiești? Alimentația și Longevitatea, Editura Dharana, București, 2019, pp. 280-282
2. Kamal Patel, Whey Protein, Examine.com: https://examine.com/supplements/whey-protein/
3. Health Benefits Times, Whey facts and benefits: https://www.healthbenefitstimes.com/whey/