Nu diversificați mult mâncarea la o masă dacă vreți să slăbiți – mergeți pe o singură culoare

Hrana oamenilor nu a fost dintru începuturi sofisticată, așa cum este astăzi. Dimpotrivă. Primii oameni mâncau ceea ce creștea în Grădina Raiului, adică fructe și poame.

În Cartea Genezei vedem că Dumnezeu a dat oamenilor spre mâncare roadele pământului, plantele, verdețurile, fructele și legumele.

Nu diversificati mult mancarea la o masa

Nu diversificati mult mancarea la o masa: Paula Chirilă

Alimentația la începuturi

La începuturi, alimentația era preponderent vegetală. Această perioadă, specifică Vechiului Testament, corespunde cu cele mai înaintate vârste.

După perioada de „culegători”, oamenii au devenit „agricultori” și îmblânzitori ai animalelor.

Pe lângă cereale, fructe și legume, au adăugat în alimentație produsele de origine animală, precum lactatele. În același timp au început să pescuiască și să includă în dietă produsele marine.

Odată cu descoperirea focului, omul a început să frigă carnea de animale, devenind astfel omnivor.

Noi, cei de azi, suntem viețuitorii unei epoci industriale, în care alimentația este extrem de diversă, dar săracă în nutrienți.

Oferta de produse așa-zis alimentare este foarte bogată și seducătoare, însă aceste produe nu ne hrănesc. Nu în mod întâmplător s-au înmulțit bolile, iar speranța de vârstă a scăzut considerabil. În zilele noastre centenarii sunt tot mai rari. Oamenii abia mai ating suta de ani.

Poate că este timpul să ne întoarcem la firescul vieții pe care o trăiau oamenii din vechime. Nu este întru totul posibil, însă unele alegeri stau în puterea noastră. Alimentația simplă, naturală, este întotdeauna aducătoare de sănătate și bunăstare.

Mesele trebuie să fie cât mai simple

Carmen Barcan, un nume sonor în „industria slăbitului”, promovează o astfel de dietă. Preferă simplitatea, naturalul și simplistul.

Nutriționistul consideră că este mai importantă cantitatea de mâncare la o masă decât numărul meselor pe zi. Altfel spus, farfuria nu trebuie încărcată cu alimente și combinații multiple.

Să nu mâncăm foarte diversificat. La o masă trebuie să fie mai simplist”.

Același lucru legate de diversificare îl recomandă și în privința meniurilor. De exemplu, dacă ai mâncat la prânz o supă, seara poți mânca tot supă. Mâncarea de la micul-dejun sau de la prânz poate fi servită și seara. 

Putem diversifica de la o zi la alta, dar nu de la o masă la alta. 

În urma experienței sale de ani de zile cu diverși clienți, a concluzionat că simplitatea în farfurie „pică” mai bine – atât la stomac, cât și la ochi.

Când e în farfurie ceva mai simplu, nu foarte colorat, de exemplu mănânci pește și cu o salată – doar din ce este verde – altfel mănânci, altfel parcă asimilezi, altfel te oprești”.

Mergeți pe o singură culoare a alimentelor 

Carmen are obiceiul să facă diete mono-colore, adică bazate pe o singură culoare.

Când e coloristic prea mult, parcă îți vin idei și mai mari când e vorba de poftă”.

De exemplu, luni poți mânca doar alimente de culoare verde. Marți poți opta pentru o paletă de portocaliu, miercuri pentru roșu.

 „Să mergem pe aceleași nuanțe de culori când e vorba de legume, de fructe”.

Este mai ușor să ții astfel de diete pentru că știi exact de poți mânca. Te îmbie și psihic. În momentul în care te uiți, îți place și te satisface mult mai repede”.

Dacă, de pildă, vrei să mănânci o omletă, poți pune alături câteva felii de ardei gras galben sau portocaliu. Poți completa apoi masa cu o banană sau cu un kaki.

Dacă vrei să faci un orez, poți pune în el doar alimente de o singură culoare, de exemplu roșu: roșii, ardei kapia, sfeclă roșie.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:

7 soluții pentru redresarea siluetei după excesele de sărbători – diabetologul Ancuța Leonte
Începe întotdeauna masa cu o salată – vei avea o glicemie mai bună și o energie stabilă!
Sticksuri de legume crude – gustări sănătoase pentru cura de slăbire

Surse articol:

1. Carmen Barcan – nutriționista vedetelor, te slăbește rapid, Cristina Bragarencu: https://www.youtube.com/watch?v=UI_N38Hqb1g&ab_channel=PaulaChirila
2. Anca și Adrian Ienin, Omul și hrana sa – alimentația ideală a omului modern, Minunea Naturii: https://minuneanaturii.ro/blog/omul-si-hrana-sa-alimentatia-ideala-a-omului-modern

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.