Toți putem slăbi cu proteine și multe legume – dr. Mihaela Bilic

Vrei să dai jos kilogramele acumulate peste greutatea ta normală? Axează-ți dieta pe cât mai multe proteine și legume. Veți găsi această recomandare la majoritatea nutriționiștilor.

Dr. Mihaela Bilic spune că oricine poate slăbi urmând această rețetă.

Toti putem slabi cu proteine si legume multe

Toti putem slabi cu proteine si legume multe: Dr. Mihaela Bilic

De ce ne îngrășăm?

Sursa principală de exces ponderal este cantitatea uriașă de carbohidrați pe care îi consumă zilnic. Pâine multă, paste, orez, pizza, produse de patiserie. Toate acestea în combinație cu grăsimi saturate.

Mulți își încep ziua cu astfel de produse și continuă astfel până seara. Unii și-au făcut un obicei din a mânca dulciuri la micul-dejun.

Cu cât mai mulți carbohidrați rafinați ingerăm, cu atât mai mult crește apetitul pentru făinoase și dulciuri. Intrăm într-un cerc vicios din care nu putem ieși, nici slăbi după cum vrem.

Citește și – Trucuri pentru slăbit – de la dr. Mihaela Bilic

Cele mai importante elemente nutritive care trebuie să compună micul-dejun sunt proteinele și fibrele. Acestea asigură sațietatea de care avem nevoie până la prânz, ca să nu ne fie din nou foame peste 1-2 ore.

Proteinele și legumele – succesul oricărei diete de slăbit

Nu doar masa de dimineață trebuie să includă proteine, ci toate mesele. Aceste macromolecule sunt cruciale pentru orice dietă bună de slăbit.

„Mâncarea trebuie să conțină 80% legume și 20% carne, pește, ouă sau brânză”.

Dr. Bilic spune că așa cum toți ne îngrășăm din prea mulți carbohidrați și grăsimi procesate, tot așa oricine poate slăbi „cu grătar și salată”.

„Toată lumea slăbește cu proteine și multe legume. Indiferent că se numește salată, ciorbă sau tocăniță”.

Trebuie să ne educăm gusturile culinare și obiceiurile alimentare astfel încât să facem cele mai intelegente alegeri.

Studiile au arătat că dietele bogate în proteine susțin pierderea în greutate și sănătatea metabolică.

„Învățați să umpleți farfuria cu legume – au puține calorii, apă, fibre, vitamine și minerale. Iar proteinele și grăsimile sunt „condimentele” care țin de foame și dau gust”.

La legume și verdețuri avem undă verde. Acestea sunt întotdeauna o alegere sănătoasă, pentru oricine, indiferent că este slab sau gras, bolnav sau sănătos.

Proteinele cresc arderile metabolice

Proteinele nu îngrașă. Dimpotrivă, țin de foame și ajută la arderea unui număr mai mare de calorii. În plus, sunt gustoase și satisfăcătoare.

Dintre toți macronutrienții disponibili (proteine, grăsimi, carbohidrați), proteinele sunt cele mai valoroase într-o cură de slăbire deoarece au cel mai mare efect termic (20-35%).

Acest lucru înseamnă că proteinele cresc metabolismul și măresc semnificativ arderea caloriilor.

Reduc apetitul și poftele alimentare

Comparativ cu grăsimile și carbohidrații, proteinele umplu cel mai bine stomacul și ne țin sătui mai mult timp. Ele scad nivelul de grelină (hormonul foamei) și cresc peptida YY – un hormon care induce sațietatea.

Citește și – Vrei să slăbești? Consumă alimente hipersățioase și hipogustoase!

Previn de asemenea poftele nesănătoase. Un studiu a arătat că proteinele reduc apetitul pentru gustări nocturne.

Atunci când femeile supraponderale au crescut aportul de proteine în dietă cu 15%, aportul de calorii a scăzut în mod natural. Participantele au consumat cu 441 calorii mai puțin în fiecare zi doar pentru că au inclus mai multe proteine la mese.

Mențin masa musculară și osoasă

Un alt avantaj al proteinelor este că mențin masa și rezistența musculară. Să nu uităm că mușchii sunt alcătuiți din proteine. Studiile au arătat că proteinele mențin de asemenea masa osoasă și reduc riscul de osteoporoză.

Dacă vreți să reduceți grăsimea abdominală sau greutatea corporală, înlocuiți o parte din carbohidrați și grăsimi cu proteine. De exemplu, puteți diminua porția de orez, punând alături o bucată mai mare de carne sau pește.

Alte sfaturi pentru slăbit

Alte sfaturi de la dr. Bilic includ renunțarea la gustările dintre mese. Stabiliți-vă 3 mese principale pe zi și atât. Nu mai ronțăiți nimic între ele.

Dimensiunea farfuriei pe care așezați mâncarea nu trebuie să fie mai mare decât palma dvs. Cu cât mai mică este porția, cu atât mai mare este scăderea ponderală.

Citește și – Porția de mâncare trebuie să fie cât călcâiul – secretul slăbitului dezvăluit de Irina Reisler

Reduceți pe cât posibil consumul de zahăr, sucuri și alcool. Consumați fructele ca desert și nu ca pe legume. Se pot include prăjituri în dietă de maxim 2 ori pe săptămână.

Surse articol:

1. Dr. Mihaela Bilic: https://www.facebook.com/mihaela.bilic/posts/pfbid0Ps87rV6K8r9tWwiDjmuPQptG3Z5cN2WrU77kXVJudvJkZdWkH5PhebdqJto6VWcDl
2. Kris Gunnars, 10 Science-based reasons to eat more protein, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/10-reasons-to-eat-more-protein#TOC_TITLE_HDR_4

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.