Vârsta metabolică – ce înseamnă și cum îți afectează greutatea și sănătatea

Foarte multă lume se întreabă ce este vârsta metabolică, sau ce înseamnă vârsta metabolică. Probabil ai auzit și tu de acest termen, dar nu știi cum anume îți influențează greutatea corporală și starea de sănătate.

Vârsta metabolică este un termen apărut recent în industria fitness-ului. Nu îl vei întâlni însă în comunitățile medicale, decât în limbajul nutriționiștilor.

Ce inseamna varsta metabolica

Ce inseamna varsta metabolica: Freepik – www.freepik.com

Vârsta metabolică – definiție

Vârsta metabolică este un instrument de măsurare a sănătății organismului. Mai exact, este un număr care se obține prin compararea ratei metabolice bazale cu rata metabolică bazală medie a persoanelor din categoria ta de vârstă cronologică.

Vârsta cronologică înseamnă numărul de ani pe care îi ai de când te-ai născut. Vârsta metabolică este rata metabolică bazală este vârsta metabolică bazală comparată cu cea a altor persoane din categoria ta de vârstă.

Dacă în urma acestei comparații rezultă că vârsta ta metabolică este similară cu vârsta ta cronologică, înseamnă că poți fi integrat în categoria celorlalte persoane de vârsta ta.

Dacă vârsta metabolică este mai mică decât vârsta ta cronologică, înseamnă că ai o stare bună de sănătate. Dar dacă în urma calculelor reiese că vârsta ta metabolică este mai mare decât vârsta cronologică, înseamnă că trebuie să faci anumite schimbări în dietă și stilul de viață.

Rata metabolică bazală se mai numește rata metabolică în repaus. Este numărul de calorii pe care corpul tău le folosește sau le arde atunci când se află în stare de repaus, și nu atunci când face mișcare.

Chiar și atunci când ne odihnim, organismul arde calorii prin digestie, respirație și circulația sangvină.

Rata metabolică bazală – formulă de calcul

Rata metabolică bazală se calculează după o anumită formulă. Aceasta ia în considerare sexul, înălțimea în centimetri, greutatea în kilograme și vârsta. Așadar, cum afli ce vârstă metabolică ai? Folosește această formulă:

Dacă ești femeie:

• 655.1 + (9.563 x kg) + (1.850 x cm) – (4.676 x vârstă)

Dacă ești bărbat:

• 66.5 + (13.75 x kg) + (5.003 x cm) – (6.775 x vârstă)

Nu există o rată metabolică bazală ideală pentru toate persoanele.

Cum se calculează vârsta metabolică

Rata metabolică bazală poate fi estimată, așa cum am văzut mai sus. Însă pentru a-ți calcula vârsta metabolică trebuie să postești și să iei în considerare mai mulți factori, precum:

compoziția corporală

circumferința taliei

tensiunea arterială în repaus

În plus, ai nevoie de datele altor persoane de vârsta ta. Oamenii de știință folosesc un program special pentru aceasta și o analiză a dietei. De aceea, pentru a afla ce vârstă metabolică ai, trebuie să apelezi la ajutorul unui nutriționist sau dietetician.

Citește și: Află ce tip de metabolism ai și ce trebuie să faci pentru a-ți păstra greutatea corporală

Vârsta metabolică mare – ce să faci

Dacă nutriționistul ți-a spus că ai vârsta metabolică mai mare decât vârsta ta cronologică, trebuie să iei măsuri pentru ca organismul tău să ardă mai multe calorii în timpul zilei.

Cel mai probabil, medicul îți va recomanda un regim și un program de viață în acest sens.

Cum să-ți îmbunătățești vârsta metabolică

Ține cont de următoarele sfaturi:

înlocuiește carbohidrații rafinați cu carbohidrați integrali

consumă proteine slabe

renunță la băuturile îndulcite (sucuri) și bea mai multă apă

redu porțiile de mâncare

fă mai multă mișcare fizică

Cel mai sigur vei începe să slăbești dacă reduci aportul de calorii, chiar și fără să trebuiască să faci exerciții fizice. Cu toate acestea, când mănânci mai puține calorii, metabolismul încetinește. Pentru a preveni re-îngrășarea, fă-ți un program de exerciții fizice.

Dacă faci sport dar nu ajustezi aportul de calorii, vei slăbi foarte greu. Ar trebui să mergi pe jos 5 mile pe zi pentru a pierde 450 g de grăsime corporală.

Așadar, cea mai bună metodă de a slăbi este să mănânci mai puține calorii și să faci mișcare.

Citește și: Optimizarea metabolismului în 8 pași

Un alt element important pentru vârsta metabolică este somnul. Studiile au arătat că persoanele care nu dorm suficient se pot îngrășa. Asta deoarece somnul are un rol important în metabolismul energiei.

Bibliografie:

1. Emily Ann, How to Calculate Metabolic Age, Live Strong: https://www.livestrong.com/article/88030-calculate-metabolic-age/
2. Ann Pietrangelo, Shilpa Amin, What Is Metabolic Age? Healthline: https://www.healthline.com/health/exercise-fitness/metabolic-age#bottom-line

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.