Hrana este o armă puternică în mâna bolnavilor cardiaci și metabolici – dr. Gheorghe Cerin
Nu este de profesie nutriționist, însă consideră că hrana este o armă puternică împotriva bolilor cardio-metabolice.
Cardiologul Gheorghe Cerin spune că, din păcate, bolnavii nu știu să o folosească.
Cuprins
Hrana este o armă puternică împotriva bolilor cardio-metabolice
Dacă ai hipertensiune, colesterol, trigliceride și glicemie mari, medicul trebuie să îți spună ce să mănânci.
Trebuie să îți ofere o îndrumare de bază cu privire la dieta pe care trebuie să o urmezi. Câți medici fac acest lucru?
Dr. Gheorghe Cerin este unul din puținii cardiologici din țară care își consiliază practic pacienții în privința alimentației.
În cei 40 de ani de lucru cu bolnavii cardiopatici, medicul a realizat că hrana este o componentă esențială în procesul de vindecare.
În profesia sa, dr. Cerin se ocupă de pregătirea bolnavilor pentru operație. Pacienții care îi trec pragul sunt cardiaci, obezi sau diabetici. Sau au toate aceste suferințe, înmănunchiate în ceea ce se cheamă „sindrom metabolic”.
Dieta trebuie să te ajute să slăbești fără să îți fie foame
Un pas important pentru acești bolnavi este dieta. Dr. Cerin a trebuit să atingă 2 obiective principale: să găsească o dietă care care să îi ajute să slăbească, dar fără să îi aducă într-o stare de denutriție.
Nutriția acestor pacienți trebuie să fie foarte bine gândită. Așa a apărut „dieta Cerin”. Această denumire a fost dată de bolnavii care au fost tratați de dr. Cerin, dar și de colegi. Nu este practic o dietă în toată regula, ci mai mult o compilație de reguli pentru alimentația bolnavilor.
Citește și – Reguli alimentare pentru a scăpa de colesterol, glicemie mare, grăsime corporală – dr. Gheorghe Cerin
Pregătirea pentru operație prin dietă a adus rezultate foarte bune. A descoperit că sfaturile sale funcționau.
Principala abordare a cardiologului Cerin este schimbarea hranei și a felului de a mânca. El însuși urmează stilul de viață pe care îl recomandă pacienților și a cunoscut prin experiență efectele benefice.
Dieta sa este foarte bună și pentru cei sănătoși, pentru a preîntâmpina problemele de sănătate care apar din cauza alimentației greșite.
Eliminați gustările dintre mese
Prima recomandare este legată de numărul de mese pe zi. Dr. Cerin este pe principiul că 3 mese sunt suficiente. Gustările dintre mese trebuie eliminate, deoarece se urmărește evitarea secreției de insulină.
Mâncatul frecvent duce la stocarea glucozei și creșterea apetitului.
„Cu cât avem mai multă insulină în sânge, zilnic, cu atât vom fi mai grași și mai flămânzi”.
Mănâncă micul-dejun ca un rege
Există o vorbă din popor care spune că la masa de dimineață trebuie să mănânci ca un rege, la prânz ca un prinț, iar la cină ca un cerșetor.
Cu alte cuvinte, micul-dejun trebuie să fie cea mai generoasă masă a zilei, iar cina cât mai săracă și devreme.
Dr. Cerin spune că ultima masă nu trebuie să fie foarte târzie. Cina trebuie servită până la ora 20-21. Asta deoarece trebuie să îi acordăm ficatului răgazul de a-și face lucrarea de depurare a organismului.
Dacă servim cina prea târziu împiedicăm această activitate. Mai mult decât atât, alimentele consumate se vor stoca sub formă de grăsime.
Dieta Cerin – exemple de meniuri
Masa de dimineață
Prima masă a zilei trebuie să furnizeze organismului zahăr, proteine, fibre și grăsimi, potrivit concepției medicului Cerin. Acestea pot fi luate din fructe proaspete, fructe oleaginoase și semințe:
• o ceașcă de ceai sau cafea
• o mână de fructe proaspete mici sau 1 fruct mare
• un pumn de nuci, alune, migdale, semințe
Diversificați paleta de nuci și semințe. Acestea conțin Omega-3, care sunt foarte sănătoase pentru inimă și creier, datorită efectului antiinflamator.
Nu mâncați pâine, cereale, biscuiți, brioșe, covrigi sau alte produse de patiserie. Acestea au un indice glicemic foarte mare. Fructul acela pe care îl mâncați vă va asigura energia necesară pentru jumătate de zi.
Masa de prânz:
• un bol mare de salată de verdețuri sau legume crude + o porție suficientă de pește.
Salata poate fi preparată cu ulei presat la rece, fără restricții. Supraponderalii bolnavi care sunt activi trebuie să aibă suficiente calorii la această masă pentru a nu le scădea glicemia și a le fi foame. Dr. Cerin pune accept nu pe calorii, ci pe indicele glicemic al alimentelor.
Medicul îi sfătuiește de asemenea pe pacienți să mănânce toate mesele fără pâine și să renunțe de asemenea la orez, paste și cartofi, din cauză că au amidon.
La masa de seară:
• un bol cu salată + o porție de carne albă;
• opțional: un pahar de vin
Evitați berea, deoarece au un indice glicemic de 100. Într-o emisiune, dr. Cerin a spus că este important ca 2 din cele 3 mese ale zilei să fie bazate pe crudități, adică să nu fie preparate termic.
Citește și – Alimente pe care trebuie să le consumi zilnic dacă ai depuneri de colesterol în artere
O masă pe zi poate fi gătită și poate conține orice dorește bolnavul, mai puțin alimente care au amidon (făinoase în general).
La desert:
• o ciocolată amară cu un procent de peste 80% cacao
• 1-2 linguri de miere pe zi
Sursă articol: Dr. Cerin, Dieta Cerin: https://www.cerin.ro/dieta-cerin/