Sfânta Filofteia de la Curtea de Argeş – viața și pătimirile
În Vieţile Sfinţilor putem găsi multe figuri feminine care au luptat pentru credinţa creştină. Sfânta Muceniţă Filofteia de la Curtea de Argeş este una din cele mai tinere mirese ale lui Hristos care au trecere la Dumnezeu prin rugăciunile lor.
În tradiţia populară, Sfânta Filofteia este considerată ocrotitoarea copiilor şi a tinerilor care doresc să se căsătorească.
Cuprins
Viaţa Sfintei Filofteia
Sfânta Filofteia este sărbătorită în fiecare an, la data de 7 decembrie. În limba greacă, „Filofteia” înseamnă iubitoare de Dumnezeu.
În icoane, ea apare cu un voal alb pe cap, cu un coşuleţ cu merinde sau cu o bardă – simbolizând arma cu care a fost ucisă.
Aceasta a trăit în oraşul Tarnovo (Bulgari) în jurul secolului XIII. Mama fetei era foarte evalvioasă şi a învăţat-o de mică să cinstească dragostea de Dumnezeu mai mult decât orice.
După mutarea la Domnul a mamei sale, Filofteia rămâne în grija tatălui. Acesta însă nu era un om credincios. La scurt timp după pierderea soţiei, el se recăsătoreşte cu o femeie, la fel de vitregă în ale credinţei ca şi el.
Filofteia nu uită însă sfaturile şi înţelepciunea mamei sale, ci stăruie în lepădarea de sine şi iubirea cu orice preţ a aproapelui. Copila avea obiceiul să postească şi să facă multe fapte bune prin răbdare şi milostenie.
Ucisă de propriul tată
Tânăra Filofteia avea rostul de a purta de grijă de tatăl ei şi de casă. Una din îndatoririle ei era să ducă mâncare în fiecare zi tatălui ei care mucea la câmp.
De multe ori însă ea întâlnea în drumul ei oameni necăjiţi pe care îi hrănea din milostivire cu hrana pe care o avea pentru tatăl ei.
Acest lucru atrage furia şi mustrarea tatălui care se şi hotărăşte într-o zi să o urmărească pentru a afla taina pe care o ascunde.
Aşa se întâmplă că tatăl descoperă fapta Filofteei, şi orbit de mânie, scoate barda de la brâu şi o loveşte.
Sfânta este rănită atât de tare la picior, încât ea îşi dă sufletul în mâinile lui Dumnezeu pe loc, la numai 12 ani.
Lumina cerească din jurul trupului ei
În clipa în care sufletul copilei s-a dus către Domnul, o lumină puternică din cer a innundat spaţiul din jurul trupului sfintei, astfel încât tatăl ei s-a speriat.
După ce şi-a venit în fire, şi-a dat seama de păcatul lui şi a vrut să ridice trupul fetei. Dar nu putea nici măcar să se apropie de el.
Aleargă atunci în grabă la arhiepiscoul cetăţii şi îi povesteşte toată întâmplarea, precum şi minunea petrecută.
Auzind acestea, au alergat cu bucurie mare toţii mai-marii cetăţii la locul unde zăcea sfânta, cu făclii şi tămâie pentru rugăciuni.
Văzând ei toţi trupul fetei strălucind de o lumină dumnezeiască, s-au închinat, lăudând pe Dumnezeu, Cel care preamăreşte pe cei care împlinesc poruncile Lui.
Mutarea sfintelor moaşte
Cu toţii au încercat să ridice trupul fetei pentru a o duce în cetate, dar fără izbândă, căci Dumnezeu îngreunase trupul ei întocmai ca o stană de piatră.
Cuprinşi de mare spaimă, s-au pornit c toţii a se ruga pentru a afla dorinţa sfintei. Şi au început a zice toate ţările, rând pe rând, mănăstirile şi bisericile de peste Dunăre şi din prejamă pentru a afla locul în care voieşte Sfânta să se mute.
Când s-a pomenit Biserica Domnească din Târgul Argeşului, trupul sfintei s-a făcut uşor ca un fulg.
Au trimis apoi scrisoare lui Radu Vodă – ctitorul bisericii din Argeş. Aflând acestea, mult s-a bucurat, pornind să ia trupul fetei cu mare alai şi cinste pentru a-l aşeza în racla din bisercă.
Moaştele au rămas în Ţara Românească până la zidirea Mănăstirii Curtea de Argeş.
Au fost mutate apoi în Paraclisul din Mănăstirea Curtea de Argeş. Multe minuni s-au petrecut aici şi încă se mai fac tămăduiri cu cei care vin cu dragoste şi credinţă la moaştele sfintei.
În ziua de 7 decembrie din fiecare an, se face o procesiune cu moaştele Sfintei Filofteia pe străzile Curţii de Argeş, apoi moaştele sunt lăsate afară într-un pavilion special, spre închinarea pelerinilor.