De ce au sfințișorii (mucenicii) forma de optari? Ce înseamnă cifra 8? Simboluri și obiceiuri de 9 martie

Ziua de 9 martie are o semnificație aparte pentru creștini. Biserica Ortodoxă face prăznuirea celor 40 de Sfinți Mucenici care au fost dați spre moarte prin înghețare în lacul Sevastiei, nevrând ei să se lepede de credința în Hristos.

Atât de mult sunt cinstiți acești mucenici, încât ofrandele care se aduc la slujbă în această zi poartă chiar numele lor: „sfinți”, „sfințișori” sau „mucenici”.

De ce au sfintisorii forma cifrei 8 - simboluri si obiceiuri

De ce au sfintisorii forma cifrei 8 – simboluri si obiceiuri

Mucenicii se prepară după rețete și metode diferite, după tradiția existentă în fiecare zonă a țării. De pildă, în Moldova se fac mucenici mari, împletiți, din aluat dospit, care se coc în cuptor. În Muntenia și Dobrogea se fac mucenici mici din aluat simplu, care se fierb în apă.

De obicei, sărbătoarea celor 40 de Mucenici cade în Postul Mare și mucencii se pregătesc din aluat de post. Sunt și ani (cum este anul acesta), când data de 9 martie este în afara Postului Paștelui și de aceea se prepară de dulce – cu lapte, ouă, unt.

În lumea satului, luna martie este legată de trecerea de la iarnă la un nou an agricol. În această perioadă se fac pregătiri pentru cultivarea pământului.

Sărbătoarea Sfinților 40 de mucenici s-a suprapus peste această perioadă agricolă și în unele regiuni au apărut anumite datini.

Unele obiceiuri s-au păstrat până astăzi, cum este și cel al pregătirii de 40 de mucenici sau sfințișori.

Atât mucenicii din zonele nordice, cât și cei din regiunile sudice se fac ca niște optari. Acești colaci împletiți și suprapuși în formă de 8 se duc la Biserică în ziua de 9 martie, se sfințesc de către preot și se dau de pomană pentru sufletele celor adormiți.

De ce li se dă colacilor forma cifrei 8? De ce 8 și nu 4 de la numărul sfinților? Cifra 8 nu este deloc întâmplătoare. Ea are o simbolistică bogată. În primul rând, ea poate fi asociată cu forma trupului omului.

În al doilea rând, cifra 8 face trimitere la forma cununilor care au coborât din cer în chip văzut pe capetele mucenicilor.

În al treilea rând, cifra 8 reprezintă, prin excelență, simbolul veșniciei. În credința creștină, ziua a 8-a este ziua Învierii. Este ziua cea neînserată a Împărăției lui Dumnezeu.

Cifra 8 mai este corelată și cu noile începuturi, sau cu o reînnoire duhovnicească, o trecere la moarte la viață.

Mucenicii care se fac în zona de sud a țării sunt fierți în apă cu zahăr și nucă. Acea apă amintește de lacul înghețat în care au fost aruncați mucenicii.

Mierea face trimitere la dulceața vieții cele veșnice și a răsplătirilor dumnezeiești pentru osteneala jerfei. Nucile se folosesc ca un simbol al semnului Sfintei Cruci, dar și al nevoințelor duhovnicești (este nevoie de puțină osteneală pentru a scoate miezul din coajă).

La sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici nu trebuie să ne oprim cu gândul doar la mâncare, la hrana cea stricăcioasă. Acest praznic ne pune înainte și un ospăț duhovnicesc.

Un ospăț care celebrează curajul și bărbăția sfinților mucenici. El  ne oferă bucate ales, care sunt mărturisirea credinței, îndelunga răbdare și pătimirea cu trupul pentru mântuirea sufletului.

Iată virtuțile pe care le învățăm de la sărbătoriții zilei. Sfinții 40 de Mucenici ne îndeamnă, prin pilda vieții și a morții lor, să ne păstrăm credința în Hristos până la capăt. Pe aceasta să o mărturisim cu prețul vieții, dacă ar fi nevoie.

Citește și

Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia
„Mucenici” moldovenești – o rețetă tradițională pentru 9 martie

Sursă articol: Bizanticons Art, Mucenicii sau sfințișorii? Ce simbolizează și de ce au forma cifrei 8? https://blog.bizanticons.ro/2024/03/07/mucenicii-sau-sfintisorii-ce-simbolizeaza-si-de-ce-au-forma-cifrei-8/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.