„Mucenici” moldovenești – o rețetă tradițională pentru 9 martie
În Moldova se obișnuiește ca de Sărbătoarea celor patruzeci de mucenici, care are ca dată fixă în fiecare an ziua de 9 martie, să se pregătească niște colăcei împletiți și răsuciți sub formă de optari.
Acestor optari li se spune chiar așa: „mucenici” sau „sfinți”. Se prepară cu o zi sau două înainte, și se aduc la biserică în ziua e 9 martie pentru a fi binecuvântați la slujba de pomenire a celor adormiți, după care se împart.
Mucenici moldovenești – rețetă
Ingrediente
• 1 kg de făină
• 4 ouă
• 400 ml de lapte sau apă
• 35 g de drojdie proaspătă
• 200 g de zahăr
• 3 pliculețe de zahăr vanilat sau esență de vanilie
• coajă rasă de la 1 lămâie și 1 portocală
• 100 g de unt
Pentru ornare:
• 100 g de miez de nucă măcinat
• 2-3 linguri de zahăr vanilat
• 100 g de miere
Preparare
Puneți drojdia într-un bol. Adăugați 2 linguri de lapte și 1 lingură de zahăr. Amestecați și lăsați puțin la dospit.
Puneți făina cernută într-un bol încăpător. Faceți o găurică în centrul făinii și adăugați amestecul de drojdie. Adăugați zahărul, 3 ouă, coaja proaspăt rasă de citrice, zahărul vanilat și un vârf de cuțit de sare. Incorporați și laptele și amestecați.
Începeți să frământați cu mâinile, până se incorporează toată făina. Este posibil să mai aveți nevoie de făină pentru a obține un aluatu nelipicios. Adăugați spre final untul topit și răcorit. În loc de unt puteți folosi puțin ulei.
Frământați din nou cu mâinile până obțineți un aluat omogen și elastic. Acoperiți bolul cu un prosop gros și lăsați-l să crească un ceas.
Când și-a dublat volumul, scoateți aluatul din vas și puneți-l pe masă. Împărățiți-l în bucăți potrivite, egale. Luați fiecare bucată și rulați-i mai întâi în palme, apoi pe masă, până obțineți un șnur lung cât lungimea mesei. Îndoiți șnurul și puneți câte o parte peste alta, împletind șnurul în două. Uniți colăcelul obținut la capete și formați din el un opt.
Bateți un ou și ungeți mucenicii cu o pensulă. introduceți tava în cuptorul încins, și lăsați-i până se rumenesc, circa 40-45 de minute.
După ce îi scoateți, ungeți fiecare mucenic cu miere de albine, folosind pensula, iar la final presărați peste ei nucă măcinată amestecată cu puțin zahăr vanilat sau zahăr simplu și puțină esență de vanilie.
Ce bine arata,eu vreau sa stiu daca se intaresc repede,ca am vazut ca nu se insiropeaza.multumesc si spor la mucenici!
Nu se întăresc dacă-i acoperiți cu un prosop sau dacă-i înveliți în folie. Pot fi și însiropați dacă doriți.
Multumesc!
Daca pe platoul pe care-i puneti trageti si o punga cu siguranta nu se vor usca.