40 de MUCENICI – reţete tradiţionale din diferite zone ale țării

9 Martie este ziua în care gospodinele creştine din toată ţara pregătesc așa-zișii „mucenici” sau „sfinți”, în amintirea celor 40 de mucenici din Sevastia care au suferit mucenicia pentru credinţa şi dragostea de Dumnezeu.

Reţetele diferă în funcţie de zona ţării. În majoritatea regiunilor, aceste delicatese se modelează în forma cifrei de 8, mai mici sau mai mari.

Mucenici Moldovenești

Mucenici Moldovenești

Mucenicii se mai numesc şi „sfinţişori” în zona nordică a ţării, „măcinici”, „moşi de Paresimi” sau „bradoşi”.

În Moldova, mucenicii se coc la cuptor, iar în sud se fac mucenici fierţi.

Mucenici moldoveneşti – rețetă

În zona de Nord a ţării, mucenicii sunt făcuţi în formă de 8 – simbol al veşniciei. Mucenicii se coc din aluat de cozonac, se ung cu miere şi apoi se dau prin miez de nucă.

Ingrediente: 1 kg de făină, un cub mare de drojdie, 5 ouă, 250 g zahăr, 150 g unt, 200 ml lapte călduţ, 5 linguri de ulei, esenţă de rom şi vanilie, coajă de lâmâie rasă şi nucă măcinată.

Aluatul: se amestecă laptele cu drojdia, zahărul şi puţină făină. Se lasă drojdia să crească un pic, apoi se adaugă toată compoziţia într-un lighean mare cu făină. Se adaugă laptele uşor încălzit, zahărul, untul, gălbenuşurile frecate cu sare şi esenţa de rom. Se bat albuşurile spumă şi se adaugă în aluat. Se frământă 30 de minute. Se mai adaugă 5 linguri de ulei şi se lasă aluatul la crescut timp de 2 ore.

Mucenicii: se fac şnururi groase de un deget din aluat, şi apoi se împletesc răsucindu-se şuviţă cu şuviţă. Se aşează şnurul împletit în formă de 8. Se pun într-o tavă unsă cu ulei şi se ung cu ou bătut. După ce se rumenesc se scot şi se dau cu miere, apoi cu nucă măcinată.

Bradoşi munteneşti – rețetă

În zona de Sud a ţării, se fac aşa-numiţii bradoşi, în formă de chip uman: cu cap, ochi, nas şi gură.

Ingrediente: 1 kg de făină, 50 g drojdie, 5 ouă, 400 ml laăte, 350 g zahăr, 100 g unt (topit), 300 ml ulei, coajă de lămâie şi portocală, esenţă de vanilie, 500 g nucă măcinată, un praf de sare.

Aluatul: se pun pe rând ingredientele de mai sus şi se face o cocă, întocmai simplă de pâine. Se modelează în forma sugerată mai sus şi se pun într-o tavă tapetată cu făină.

Mucenicii: Bradoşii se coc la foc tare şi când sunt doar calzi, se dau cu miere şi nucă. În Muntenia mai este obiceiul să se facă o „Uitată pentru Morţi”, un alt tip de mucenic mai mare, pentru un ritual dedicat celor adormiţi care au fost uitaţi.

Mucenici dobrogeni – rețetă

În Dobrogea, mucenicii se fac tot în formă de 8, doar că sunt de dimensiuni mai mici şi fierţi, nu copţi ca la moldoveni. Apa în care se fierb colăceii simbolizează apa în care au fost aruncaţi Sfinţii Mucenici din Sevastia.

Ingrediente: 250 g făină, 200 ml apă sau lapte cald, sare, coajă de lămâie şi zahăr după gust.

Aluatul: se prepară coca de cu seară. Se modelează în şnururi şi apoi se modelează în formă de opturi şi se lasă pe masa tapetată cu făină până dimineaţa.

Mucenicii: Dimineaţa, mucenicii se scutură bine de făină (prin sită), apoi se pun la fiert într-un sirop preparat din 2 litri de apă, zahăr şi coajă de lămâie. Când apa fierbe, se adaugă mucenicii. Se scot când se ridică la suprafaţă. Se presară apoi cu nucă şi scorişoară.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.