Azi e Sfântul Pamvo! Vezi 5 învățături ale sale, de folos pentru sufletul tău!

Sfântul Pamvo este unul din marii asceți ai pustiei. Despre el poți citi doar în Pateric.

Descoperă 5 învățături ale Sfântului Pamvo, care îți pot fi de folos pe calea mântuirii.

Sfantul Pamvo - 5 invataturi de folos pentru suflet

Sfantul Pamvo – 5 invataturi de folos pentru suflet: Doxologia

Avva Pamvo – 3 mari virtuți din viața sa

Sfântul Pamvo s-a nevoit în pustia Nitriei în secolul al 4-lea. A trăit pe vremea Sfântului Antonie cel Mare și era considerat unul din cei mai mari pustnici ai Egiptului.

Asprimea viețuirii sale spune multe despre înălțimile duhovnicești și despre harul cu care l-a înzestrat Dumnezeu.

Două din cele mai vestite fapte ale sale erau tăcerea și postul necruțător.

Avva Pamvo nu grăia niciodată în deșert, adică nu rostea cuvinte nefolositoare. Buzele sale erau pecetluite pentru vorbirea deșartă. Nu răspundea repede la întrebări, ci mai întâi făcea rugăciune și apoi vorbea.

Odată, pe când Patriarul Teofil al Alexandriei a cerut cuvânt de folos sufletesc, avva a spus: „Dacă nu se va folosi de tăcerea mea, nici de cuvintele mele nu se va folosi”.

Se spune despre el că nu a gustat niciodată pâine, ci numai pe cea pe care el însuși o câștiga prin lucrul mâinilor sale, anume împletirea de coșuri din trestie.

Cuviosul Pimen spunea despre el: „Trei lucruri am văzut la părintele Pamvo: postirea în toate zilele, tăcerea și lucrul mâinilor”.

Atât de înaltă era trăirea sa duhovnicească, încă petrecea ca un înger al Domnului. Iar în vremea bătrâneților sale, fața lui strălucea de lumină ca cea a lui Moise, încât nimeni nu se putea uita la el.

5 cuvinte din trăirea Sfântului Pamvo

Azi, când Biserica face pomenirea acestui mare pustnic al Egiptului, este bine să gustăm din învățăturile sale. Iată câteva din cele mai de seamă apoftegme ale Cuviosului Părinte Pamvo:

„Cu darul lui Dumnezeu, de când m-am lepădat de lume, nu m-am căit de vreun cuvânt ce l-am grăit”.

Iată cât de mult ajută tăcerea și rugăciunea înainte de a vorbi: te păzește de grăirea fără rost, de clevetirea celorlalți, de judecare, de minciună, de greșeală.

„De ai inima trează, poți să te mântuiești”.

A fi pururea atent la tine însuți, aceasta este una din căile mântuirii, prin care nu vei păcătui.

„Trebuie să ții capul plecat, pentru că, în felul acesta, în suflet coboară smerenia și evlavia. Astfel învățăm să-i respectăm pe ceilalți, să-i cinstim, să-i iubim, ca mai buni decât noi, ca pe prietenii noștri, ca pe icoane ale lui Dumnezeu”.

Nu este naiv sau prost cel care pleacă capul, ci unul care adună în suflet smerenia cea bineplăcută și mult-răsplătită de Domnul.

„Bune sunt faptele, dar dacă-ți păzești conștiința față de aproapele, așa te vei mântui”.

Mai mare lucrare duhovnicească decât faptele bune este păzirea cugetului de judecare, de osândire; păzirea minții de greșelile și păcatele față de semeni.

„Suntem datori, cu frica lui Dumnezeu și cu cutremur, cu lacrimi și suspine, cu glas evlavios, umilit, măsurat și smerit, să aducem Domnului rugăciune”.

Aceste cuvinte ale Cuviosului Pamvo vădesc trăsăturile rugăciunii care este bine-primită de Dumnezeu.

„Ridicați-vă și dați binețe călugărilor, ca să fiți binecuvântați; că ei vorbesc neîncetat cu Dumnezeu și gurile lor sunt sfinte”.

Atât de mare este harul monahilor și al cuvioșilor părinți care viețuiesc în mănăstiri sau în pustie, încât prin rugăciunea și prin mâinile lor, Dumnezeu ne binecuvintează.

Citește și: Smerenia risipește toată lucrarea celui rău (pildă din Pateric)

Surse articol:

1. Doxologia, Viața Sfântului Cuvios Pamvo: https://doxologia.ro/viata-sfantului-cuvios-pamvo
2. Sfântul Nicolae Velimirovoci: https://sfantulnicolaevelimirovici.wordpress.com/2012/07/18/18-iulie-sf-mc-emilian-sf-cuv-pamvo-sf-cuv-paisie-si-isaia-sf-cuv-ioan-multpatimitorul-proloagele-de-la-ohrida/
3. Florin Nicolae, 7 apoftegme ale Sfântului Cuvios Pamvo, Basilica.ro: https://basilica.ro/7-apoftegme-ale-sf-cuvios-pamvo/

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.