Rugăciunea care cuprinde toate cererile și nevoile noastre

Toți oamenii caută fericirea și veșnicia și au o aplecare înnăscută către cer.

Toate ființele se întorc spre Dumnezeu, într-o formă conștientă sau nu. Inclusiv păsările aduc slavă lui Dumnezeu prin cântul lor.

Rugaciunea care cuprinde toate cererile si nevoile noastre

Rugaciunea care cuprinde toate cererile si nevoile noastre: Journeyman Pictures

Sfântul Porfirie Kavsokalivitul spunea că omul, mai mult decât orice ființă, trebuie să-și întoarcă mintea spre Dumnezeu în toată vremea.

Rugăciunea este vorbire cu Dumnezeu și pe aceasta trebuie să o iubim și să o căutăm cu tot sufletul.

Prin rugăciune pătrunde în noi lumina dumnezeiască, iar aceasta risipește întunericul, minciuna și răul din viața noastră.

Celui care se roagă Dumnezeu îi va descoperi împărăția cerurilor, care este în adâncul sufletului. Nimeni nu știe să se roage, dacă nu îl povățuiește Duhul Sfânt.

Duhul Sfânt ne învață cum să ne rugăm. De aceea noi nu trebuie să facem nici o strădanie, decât aceea de a ne deschide sufletul spre Domnul.

Să ne îndreptăm spre Dumnezeu cu cuvânt de rob smerit, cu glas rugător. Atunci rugăciunea noastră este bineplăcută lui Dumnezeu”.

Rugile noastre nu trebuie să fie pline de cuvinte și de vorbe goale. Este suficient să spunem: „Doamne Iisuse Hristoase, miluiește-mă”. Această rugăciune le cuprinde pe toate, spunea Părintele Porfirie.

Când rostim numele lui Iisus, Îl recunoaștem ca Fiu al lui Dumnezeu și Dumnezeu adevărat. Recunoaștem puterea Lui, dar și mila Lui.

Când spunem „miluiește-mă” recunoaștem neputința și nevoia noastră de ajutorul lui Dumnezeu.

Este suficient să Îl rugăm pe Dumnezeu să ne miluiască, fără să cerem ceva anume. A milui pe cineva înseamnă a-i da ceea ce are nevoie.

Iar Dumnezeu știe cel mai bine ce ne trebuie și ni le dă mai înainte ca noi să le cerem. Singura condiție este ca și noi să ascultăm de El și să împlinim poruncile Sale.

Milă poate să însemne orice crede Dumnezeu că avem nevoie. Chiar și neîmplinirea unui lucru poate să ne fie de folos. De aceea trebuie să avem încredere în Dumnezeu și să ne lăsăm în voia Lui.

A cere mila lui Dumnezeu este tot una cu a cere să se facă voia Lui de mântuire în viața noastră. Această rugăciune este scurtă și poate fi rostită oriunde și oricând.

Cine se plânge că nu are timp de rugăciune îndelungă în genunchi sau în fața unei icoane, poate să rostească neîncetat „Doamne Iisuse Hristoase, miluiește-mă!” fie că merge, fie că stă. Fie că este acasă sau pe stradă sau în alt loc.

Chiar dacă sunt câteva cuvinte, această rugăciune are mare putere, pentru că în ea se află numele cel sfânt al lui Hristos, de care se înfricoșează demonii. Cine o spune cu credință și cu atenție are mult de câștigat de pe urma ei.

Această rugăciune curăță sufletul, luminează mintea, aduce pace și bucurie în suflet.

Citește și

Doamne, miluiește-mă! Rugăciunea de leac a tuturor celor bolnavi – orbi, șchiopi, leproși și demonizați
Vreți să știți ce putere este în aceste cuvinte: „Doamne miluiește”? – Sfântul Nicolae Velimirovici
Este suficient să zicem „Doamne Iisuse Hristoase, miluiește-mă!” și Dumnezeu ne va da tot ce avem nevoie – Sfântul Porfirie

Surse articol:

1. Cuvânt Ortodox, Domnul Însuși ne va învăța rugăciunea – Sfântul Porfirie Kavsokalivitul: https://www.youtube.com/watch?v=L6UQ4rBcZUI&ab_channel=CuvantOrtodox
2. TRINITAS TV, Rugăciunea lui Iisus, rugăciunea minții sau rugăciunea inimii: https://www.youtube.com/watch?v=LGFRzqHyNv8&t=39s&ab_channel=TRINITASTV

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.