Cum să fii amărât când Hristos a înviat?!

Roada Duhului Sfânt este pacea, dragostea, bucuria, îndelunga-răbdare. Orice patimă care se opune acestor stări virtuoase sunt de la diavol.

Tulburarea, tristețea și mâhnirea care cuprind adeseori inima sunt aduse de demoni, care caută să ne piardă și să ne facă netrebnici prin deznădejde și descurajare.

Cum sa fii amarat cand Hristos a inviat

Cum sa fii amarat cand Hristos a inviat

Creștinii adevărați au bucurie în suflet. Nu pentru că le merge bine și totul este roz în viața lor. Ci pentru că au mare credință și nădejde în Dumnezeu.

Oamenii drepți, virtuoși sau sfinți sunt încercați cu multe necazuri în viața aceasta. Unele ispite sunt îngăduite ca să sporească și mai mult în răbdare, curățire, smerenie și sfințenie.

Unii ca aceștia, avându-și privirea ațintită asupra lui Hristos, nu se lasă apăsați de greutatea necazurilor. Nu își pierd pacea în clipele de încercare. Nu se împuținează cu sufletul când sunt nedreptățiți, prigoniți, urâți sau defăimați de alții.

Ochii lor sunt îndreptați spre Dumnezeu, Care a răbdat de la făpturile Sale o împotrivire grozavă. Spre Cel Care ni s-a arătat pildă de răbdare în dureri și suferințe, pildă de smerenie în ocări și bătăi, pildă de dragoste în vreme de ură și răzbunare.

Sfinții năzuiesc spre cele viitoare, de aceea nu se uită la trup. Ba chiar socotesc necazurile din această viață prea mici în comparație cu slava cea veșnică și darurile pe care le-a făgăduit Domnul celor care rabdă până la sfârșit și nu se leapădă de credință.

Luați jugul Meu asupra voastră, ne spune Mântuitorul. Căci jugul Meu este bun și povara Mea este ușoară. Da, necazurile sunt ușoare când ne punem încrederea în Dumnezeu și ne lăsăm în voia Lui. Când ne smerim sub mâna Lui mântuitoare și ne lăsăm modelați și conduși de El către limanul odihnei.

Acestea de aici sunt vremelnice, iar cele de dincolo sunt veșnice, pline de o slavă fără de sfârșit. După cruce urmează Învierea. Altă cale pentru creștini nu este, decât calea durerilor, acea via dolorosa pe care Hristos a mers mai întâi.

„Ce înseamnă asta: „Eu sunt amărât?” Cum ești amărât când Hristos a înviat, când suntem înțelegători în ceea ce privește crucea pe care trebuie să o ducem și noi! Un om care crede în Hristos este vesel, este plin de nădejde, că Hristos nu-l lasă cu niciun chip. Și această stare continuă de veselie pe unde trăiești, este și o stare de rugăciune și o trăire creștină și de inima prezentă la Dumnezeu”.

Trebuie să știm că depresia și deznădejdea vin din pricina iubirii de sine excesive. Aceste stări ascund multă mândrie și egoism.

Părintele Arsenie spunea că omul poate alege singur să fie trist sau vesel. Singuri suntem răspunzători de ceea ce lăsăm să intre în sufletul nostru: bucuria sau întristarea.

La cel mai mic gând rău suntem obligați să luăm atitudine. Trebuie să alungăm duhurile care seamănă întuneric în cugetul nostru cu arma rugăciunii și a credinței în Dumnezeu.

Creștinii sunt întotdeauna biruitori dacă Îl iau pe Dumnezeu ca sprijin și ajutor. Nu lăsați gândurile negre să vă întunece ochii minții și zarea sufletului care nădăjduiește și așteaptă pe Dumnezeu.

Așteptând, am așteptat pe Domnul și a căutat spre mine. A auzit rugăciunea mea, pe piatră m-a înălțat. A ridicat privirea mea asupra vrăjmașilor mei.

Iată ce frumoase și pline de îmbărbătare sunt aceste versete din Psaltire. Proorocul David a cunoscut prin experiență îndurările și ajutorul lui Dumnezeu și izbăvirea care vin numai de la El în vremea necazurilor.

Citește și:

Cum să biruim tristețea și mâhnirea pentru necazuri – Sfântul Ioan Gură de Aur
Iată cât de ușor putem scăpa de starea de supărare și mâhnire – Sfântul Porfirie Kavsokalivitul
Rugăciunea este leacul cel mai bun pentru durere, întristare, mâhnire și deznădejde
Rugăciune în vremea întristării, care îți va aduce multă mângâiere

Sursă articol: Ortodoxia.me, Arsenie Papacioc – despre duhul întristării și al depresiei: https://ortodoxia.me/arsenie-papacioc-despre-duhul-intristarii-si-al-depresiei/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.