Rugăciunea de vineri către Sfântul Arhanghel Selafiil – îngerul rugăciunii și al mijlocirii

Sfântul Arhanghel Selafiil este unul din cei 7 arhangheli care alcătuiesc a opta ceată îngerească din cer.

Cetele cerești sunt împărțite în trei triade. Din prima triadă fac parte Îngerii, Arhanghelii și Începătoriile cerești.

Rugaciunea de vineri catre Sfantul Arhanghel Selafiil – ingerul rugaciunii

Rugaciunea de vineri catre Sfantul Arhanghel Selafiil – ingerul rugaciunii: PSD Sale

Unde se află arhanghelii în cer

În triada a doua sunt Stăpâniile, Puterile și Domniile. În cea de-a treia triadă, adică cea mai înaltă, stau Tronurile, Heruvimii și Serafimii. Aceștia slăvesc neîncetat pe Dumnezeu și se umplu necontenit de cunoștința dumnezeirii Sale și de lumina iubirii Sale.

Ce rol au arhanghelii 

La fel ca îngerii, arhanghelii stau mai aproape de noi. Ei slujesc lui Dumnezeu prin lucrările pe care le săvârșesc în lumea creată.

Acești „voievozi” cerești primesc ordinele de la cetele cerești de mai sus și le comunică lumii pământești. Au menirea de a descoperi tainele lui Dumnezeu popoarelor și unor oameni, la vremea cuvenită.

Cine este Sfântul Arhanghel Selafiil

Sfântul Arhanghel Selafiil mai este cunoscut și sub numele de „Salatiil”. Numele lui înseamnă „mijlocitorul către Dumnezeu”. Este cel care se roagă făcând cereri la Dumnezeu pentru oameni. De aceea, icoanele care îl înfățișează pe acest arhanghel invită la rugăciune și smerenie.

Sfântul Salatiil are privirea plecată în jos și mâinile împreunate la piept în semn de rugăciune. Așa cum o arată și icoana sa, el mijlocește pentru oameni înaintea lui Dumnezeu rugându-se cu smerenie, făcându-ni-se totodată chip de rugăciune smerită.

Rugăciunea de vineri către Sfântul Arhanghel Selafiil

Sfântul Selafiil este prăznuit odată cu soborul celorlalți arhangheli, pe data de 8 noiembrie. Ne putem ruga acestui arhanghel să se roage lui Dumnezeu pentru noi, pentru țara noastră, pentru apărarea noastră de primejdii și pericole.

Sfinte Arhangele al lui Dumnezeu, Selafiil, cel ce dai rugăciune celui ce se roagă! Învață-mă și pe mine să mă rog smerit, cu căință, cu atenție și înduioșare.

O, dumnezeiescule Selafiil, mărite Arhanghele, tu ce te rogi pentru oamenii credincioși, roagă-te bunătății Lui și pentru mine, păcătosul, ca să mă izbăvească Domnul de toate năpastele, necazurile și bolile, de moarte cea năpraznică și de chinurile cele veșnice. Și să mă învrednicească Domnul de Împărăția Cerurilor cu toți sfinții, în vecii vecilor.

Sfinte Arhanghele Selafiil, cel ce ești rugător, roagă-te lui Dumnezeu pentru mine, păcătosul! Amin”.

Citește și:

Rugăciunea de joi către Sfântul Arhanghel Uriil îngerul luminii – aduce protecție si ajutor
Rugăciune pentru cei bolnavi către Sfântul Arhanghel Rafael
Rugăciune către Sfântul Arhanghel Gavriil – risipitorul mâhnirii și aducătorul de bucurie
Rugăciunea de luni către Sfântul Arhanghel Mihail

Surse articol:

1. Izestrea, Rugăciuni către Sfinții Arhangheli pentru fiecare zi a săptămânii: https://izestrea.wordpress.com/2012/11/04/rugaciuni-catre-sfintii-arhangheli-pentru-fiecare-zi-a-saptaminii/
2. Catedrala Sfântul Nicolae – Oltenița: Rugăciune către Sfântul Arhanghel Selafii. Rugăciunea de vineri către sfinții îngeri: https://www.youtube.com/watch?v=C9avGada9lY&ab_channel=Catedrala-Sf%C3%A2ntulNicolae-Olteni%C8%9B
3. Cuvânt de Folos, Cetele Îngerești și Ierarhia Lor: https://cuvantdefolos.ro/cetele-ingeresti-si-ierarhia-lor/
4. Teodor Danalache, Cei șapte sfinți arhangheli, Creștin Ortodox: https://www.crestinortodox.ro/dogmatica/ingeri/cei-sapte-sfinti-arhangheli-140997.html

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.